Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την υπερφορολόγηση των πολιτών στην Ελλάδα

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την υπερφορολόγηση των πολιτών στην Ελλάδα
«Περισσότεροι φόροι για τους έλληνες πολίτες οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος», εκτιμά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Ερώτηση σχετική με την υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει πως η αύξηση της φορολογίας των ελλήνων πολιτών έχει οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους και ρωτά την Κομισιόν για ποιο λόγο στηρίζει την αύξηση της φορολογίας και όχι τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Αναλυτικότερα, για να ενισχύσει την άποψή του αναφέρει πως «η καμπύλη Laffer (1974) δείχνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αυξήσει πραγματικά τα κρατικά έσοδα και δεν θα χρειάζεται να αντισταθμιστεί από μείωση των κρατικών δαπανών ή αύξηση του δανεισμού.
Στην Ελλάδα επαληθευτεί πλήρως η καμπύλη Laffer.
H Χωρά παραμένει εγκλωβισμένη από το 2010 μέχρι σήμερα στο φαύλο κύκλο των Μνημονίων.
Παρά την φορολογική καταιγίδα που επιβλήθηκε από το 2010 τα φορολογικά έσοδα του 2015 θα είναι λιγότερα κατά 8,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα:
1. Λόγω ύφεσης και φοροδιαφυγής έχει περιοριστεί δραματικά η "φορολογητέα ύλη". Το 2009 τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων ήταν 100,3 δισ. ευρώ. Το 2014 περιορίστηκαν στα 73 δισ. ευρώ
2. Το 2009, το σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας ήταν 49,724 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση για τους φόρους του 2015 τα υπολογίζει στα 43,162 δισ. ευρώ
3. Ενδεικτική της υπερφορολόγησης είναι η αναλογία του συνόλου των εσόδων από φόρους προς τα δηλωθέντα εισοδήματα: Οι φόροι το 2010 έφτασαν στα 51,26 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 44,5% των εισοδημάτων. Το 2014 τα εισοδήματα ήταν 83 δις. Ευρώ και τα έσοδα από φόρους 44,24 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 53,3% των εισοδημάτων.
Αυτός που δεν έχει καμία ελπίδα, είναι εκείνος που επαναλαμβάνει συνεχώς την ίδια πράξη με την πεποίθηση ότι, την επόμενη φορά, θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια θέτει το εξής ερώτημα προς την Κομισιόν: «ερωτάσθε για ποιό λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται την εύκολη λύση της συνεχούς επιβολής βαρύτερων φόρων στον Ελληνικό Λαό, χωρίς να γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την μείωση των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών;».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης