Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 2 στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση στον Dijsselbloem - Όχι σε νέα προαπαιτούμενα

Οι 2 στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση στον Dijsselbloem - Όχι σε νέα προαπαιτούμενα
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Αλέξη Τσίπρα
Η τρίτη αξιολόγηση και το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής (25/9/2017) συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν μετά τη συνάντηση ότι «κρατάνε» το «καθαρή έξοδος» που είπε ο Dijsselbloem, ενώ προσέθεταν ότι η κυβέρνηση έθεσε δύο στόχους για το επόμενο διάστημα:
1. Έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέες απαιτήσεις και νέα προαπαιτούμενα (αυτό περιλαμβάνει και τις νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες).
2. Να συνεχιστεί η παράλληλη συζήτηση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση για να υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα μετά.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν εκφράστηκαν παράπονα από τον πρόεδρο του Eurogroup.
Αντιθέτως, ο Dijsselbloem ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία.
Του είπε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι έχει επιτύχει κάτι σημαντικό για την οικονομία, καθώς πλέον παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για ένα σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πάντως, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, υπάρχουν τρεις μηχανισμοί χρηματοδότησης: ο πρώτος για τις χώρες μετά το πρόγραμμα και οι δύο του ESM για πιστωτικές γραμμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής.
Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM.
Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης