Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαγιανός στο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού: Βασικό πρόβλημα η υπερβολική εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα

tags :
Βαγιανός στο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού: Βασικό πρόβλημα η υπερβολική εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα
Είναι βλαβερή η εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τον Δ. Βαγιανό
«Το βασικό πρόβλημα, και πηγή όλων των υπολοίπων, είναι η υπερβολική εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα», ανέφερε μιλώντας από το βήμα του 3ου συνεδρίου του Ποταμιού, ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής του London School of Economics και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας .
Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι  ένα θέμα κομβικής σημασίας, το οποίο όμως δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι σχετικοί με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως ο νόμος 4172/2013 για την κινητικότητα στο δημόσιο και ο νόμος 4336/2015 για την αποπολιτικοποίηση και την επιλογή των γενικών διευθυντών, προσθέτοντας πως παρά τις  προσπάθειες αυτές, «η δημόσια διοίκηση γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική», κάτι που φαίνεται από τον σχετικό δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος χειροτερεύει από το 2004 και μετά, με ιδιαίτερη επιδείνωση από το 2015 και μετά.
Υπογράμμισε δε, πως αν η δημόσια διοίκηση δεν γίνει πιο ανεξάρτητη,  ό,τι αξιολόγηση και άρση μονιμότητας να νομοθετηθεί δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα και χαρακτήρισε βλαβερή την εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα «γιατί αφαιρεί τα απαιτούμενα θεσμικά αντίβαρα μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών».
«Ενας δημόσιος υπάλληλος δεν θα καταγγείλει ένα κρούσμα διαφθοράς, ή δεν θα εναντιωθεί σε μια κακή απόφαση, αν αυτό θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον πολιτικό που τον προσέλαβε ή τον προήγαγε», όπως ανέφερε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πολιτικοί είναι κακοί ή διεφθαρμένοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι, αλλά το «να μην υπάρχουν δύο ανεξάρτητες φωνές/οντότητες μέσα στο κράτος—κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση--που η μία να μπορεί να ελέγχει την άλλη, και όχι η μία να κάνει τα χατήρια της άλλης».
Κατά τον ίδιο, για να καταστεί η δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη από το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη ανάμειξη των πολιτικών στις προσλήψεις/προαγωγές υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων -- και καμία ανάμειξη για τους χαμηλόβαθμους, ενώ θα πρέπει να απαγορεύεται η συμμετοχή των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικές δραστηριότητες.
Υπογράμμισε ότι το Ποτάμι έχει δείξει ότι έχει την τόλμη να υποστηρίζει δραστικές τομές αψηφώντας το πολιτικό κόστος , μία εκ των οποίων είναι η ανεξαρτητοποίηση της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα και «πολύ σωστά ο Σταύρος την συμπεριέλαβε στις πέντε του προτεραιότητες.
Δεν είναι δεξιά ή αριστερή μεταρρύθμιση—είναι μεταρρύθμιση αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.
Θα στοιχίσει βέβαια στο πολιτικό μας σύστημα που θα χάσει μέρος της επιρροής του».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι μεταρρύθμιση σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει και την κυβέρνηση και την εξουσία, όμως χαρακτηριστικά είπε η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Είναι κοντύτερα στη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όχι βασικό μέρος του προγράμματος της» και κατέληξε λέγοντας ότι «το Ποτάμι μπορεί να αναδείξει το θέμα με καθαρότητα σκέψης, και χωρίς ενδεχόμενες δεσμεύσεις που έχουν άλλα κόμματα».
Ακόμη, στο συνέδριο μίλησε ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπλητωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ προβλήθηκε σε βίντεο η ομιλία της ιστορικού και συγγραφέως,  Σ. Τριανταφύλλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης