Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Συζητήσεις με Λιβύη για ΑΟΖ - Μέχρι Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού - Εξάντληση τετραετίας

Μητσοτάκης: Συζητήσεις με Λιβύη για ΑΟΖ - Μέχρι Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού - Εξάντληση τετραετίας

Μητσοτάκης: H Λιβύη έχει σύνορα με Κρήτη, όχι με Τουρκία

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα δούμε ξανά το Oruc Reis στο Αιγαίο, ενώ όπως είπε περιμένει η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες.
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας και την οριστική άρση του lockdown ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές.

Σχέσεις με Λιβύη

«Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία ήταν απούσα από τα θέματα της Λιβύης.
Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας.
Αποκατέστησα σαφές ότι είναι παράνομο αυτό το μνημόνιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη, όχι με την Τουρκία.
Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες σε υποδομές, ενέργεια και νερό».

Ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες.
Κάνουν λόγο για ανατρέψιμη προσέγγιση.
Της δίνουμε την ευκαιρία για θετική ατζέντα αλλά υπό προϋποθέσεις.
Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκής της πορεία είναι να μην υπάρχουν εντάσεις.
Μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία.
Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.
Θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα να δεχτεί η Τουρκία τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στα νησιά μας».

Για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές.
Πρόσθεσε όμως, ότι σε δέκα μέρες θα πάρουν όλοι self test, με πρώτους τους εργαζόμενους.
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να δηλώνουν το θετικό τεστ.
Απαντώντας στην ερώτηση τί θα γίνει το Πάσχα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο να απαντήσει τώρα, «έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας, οι ειδικοί θα μας πουν, δεν θα τους υποκαταστήσω.
Ακούμε κατά κανόνα τους ειδικούς», παρότι δεν συμφωνούν πάντα.
Και σήμερα, είχαν διαφορετικές απόψεις, παραδέχθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».
Ειδικά για την εστίαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα.
Γι' αυτό, είπε, ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν.
Για το παρατεταμένο lockdown και την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι «αν δεν είχαμε επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.
Υπάρχει και η φυσική κούραση του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που τον έκαναν πιο επιθετικό, είπε.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κόσμου, ενώ όπως σημείωσε αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
«Επενδύσαμε σ' αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν και τις καθημερινές».
Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, όπως είπε, τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και τότε η οικονομία θα ανοίξει.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιασθούν.
«Τους καλώ και τους παρακαλώ», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελε να υπάρξουν εντάσεις στα νοσοκομεία, ωστόσο από το Σεπτέμβριο «θα συζητήσουμε σοβαρά να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι τέτοια, ώστε να μην χρειάζεται το μέτρο της επίταξης.
«Αν χρειασθεί επίταξη, θα το κάνω», είπε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει "όχι" σε όλα.
«Η οικονομία δεν άντεχε πιο αυστηρό lockdown, παραδέχθηκε ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι με τον Σωτήρη Τσιόδρα «μιλώ σχεδόν καθημερινά, βλέπουμε όλα τα δεχομένα. Για τις αποφάσεις στηρίζομαστε στα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δίνουμε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και στοιχεία, πρέπει να ξέρουν οι ειδικοί το κόστος των μέτρων.
«Ο Σωτήρης Τσιόδρας λείπει από την ενημέρωση, αλλά σέβομαι την προσωπική του απόφαση.
Στοχοποιήθηκε χυδαία».
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα Ελευθερία είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Γενικότερα για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση.
Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις.
Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται.
Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία.
Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.
Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε.
Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

Κατηγορηματικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης:Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.
Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.
Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.
Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.
Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα.
Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω.
Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.
Άρα καμία κουβέντα για εκλογές.
Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης