Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε δραματικό τόνο ο Πλεύρης: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα - Άρχισε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Σε δραματικό τόνο ο Πλεύρης: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα - Άρχισε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
O υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία στην ΕΕ για να συνδέεται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό με τη γ' δόση - Από τις 07:00 έως τις 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας - Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων
Σχετικά Άρθρα
Τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρηθεί η δέσμευση για αποφυγή του καθολικού lockdown επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ένα 24ωρο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ένα άτυπο... lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες.
«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα» επεσήμανε σε δραματικό τόνο ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων, που βάζουν στο στόχαστρο όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Ο υπουργός Υγείας αν και έκανε λόγο για δύσκολες καταστάσεις, διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που αρχίζει από σήμερα Παρασκευή (19/11/2021).

Όχι σε lockdown

Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρα και την τεράστια πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει. «Η οικονομία και κοινωνία δεν θα κλείσουν» τόνισε και σήμερα ο κ. Πλεύρης, ενώ το ενδεχόμενο του lockdown έχει -πολλές φορές- αποκλείσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και όλα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς υπάρχουν αναφορές για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
Άλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά το διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα, κάτι που στη συνέχεια «διέψευσε» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας νέα μέτρα που αποκλείουν τους ανεμβολίαστους από όλους τους κλειστούς χώρους.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι πάνω από το 85% των ασθενών στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Επίταξη υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει. Όπως επεσήμανε υπάρχει συμφωνία και με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, αν χρειαστεί, το δημόσιο να πάρει κρεβάτια. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι εάν χρειαστεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που άρχισε σήμερα από τη Βόρεια Ελλάδα, θα επεκταθεί...

Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
Επίσης, από τη Δευτέρα (22/11/2021), για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Η γ' δόση εμβολιασμού

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% των γενικού πληθυσμού έχει πραγματοποιήσει την α' δόση,  ενώ σχετικά με την γ' δόση υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη σε συγκεριμένες ηλικιακές ομάδες.
«Πρέπει όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης και ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία ώστε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει και τη γ' δόση».
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να απολαμβάνει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τα εξής μέτρα:

  • Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  • Πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Επίσης γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης