Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκέρτσος για νέα μέτρα: Πιο ήπια το τέταρτο κύμα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60

Σκέρτσος για νέα μέτρα: Πιο ήπια το τέταρτο κύμα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πράξη ευθύνης υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως τα κράτη που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών περνούν πιο ήπια το τέταρτο κύμα της πανδημίας διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60.
Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ.Σκέρτσος τονίζει ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ελαχιστοποίηση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τα συστήματα υγείας δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα» και για αυτό το λόγο παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία από Πορτογαλία, Δανία και Σουηδία, τα οποία συγκρίνει με την Ελλάδα.
Μάλιστα ο κ.Σκέρτσος υποστηρίζει πως «η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαιες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες» επισημαίνει ο κ.Σκέρτσος.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ελαχιστοποίηση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τα συστήματα υγείας δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα.
Αποδεικνύεται καθημερινά από το πόσο πιο ήπια περνούν το 4ο κύμα της πανδημίας οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Αποδεικνύεται από τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται καθημερινά σε αυτές τις χώρες.
Τα στοιχεία των νοσηλειών και των θανάτων σε αυτές τις χώρες είναι καταλυτικά:

Πορτογαλία:

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 99,5%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 80
Ημερήσιοι θάνατοι: 13

Δανία:

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 99,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 47
Ημερήσιοι θάνατοι: 10

Σουηδία:

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 93,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 32
Ημερήσιοι θάνατοι: 5

Ελλάδα:

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 83%
Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID: 657
Ημερήσιοι θάνατοι: 92

Έως σήμερα, η σημαντική αύξηση νέων ραντεβού εμβολιασμού που είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, της τάξης του 5-15%, δεν αντανακλάται στον επιθυμητό βαθμό στην πιο ευάλωτη εξ αυτών, δηλαδή στους πολίτες άνω των 60 ετών (αύξηση 3%).
Ενώ γνωρίζουμε καλά, πλέον, ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.
Η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαιες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες.
Έχοντας εξαντλήσει, λοιπόν, κάθε προσπάθεια και μέσο πειθούς, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου.
Από εκείνη την ημέρα και μετά οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση θα υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που θα χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης.
Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης