Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι στόχοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Εξάντληση τετραετίας, νέα μέτρα μετά τις 15/6 και απομόνωση Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Οι στόχοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Εξάντληση τετραετίας, νέα μέτρα μετά τις 15/6 και απομόνωση Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Αυτό, όμως, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον είναι ο κατάλογος με το αμυντικό υλικό που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία και αυτό διότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές, μέσα στη ΝΔ, που δεν είναι καθόλα σύμφωνοι με την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία

Υπό το φως των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για 7% ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 αλλά και μιας σειράς θετικών ειδήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει σιγά σιγά όλα τα ενδεχόμενα εκλογών το φθινόπωρο, με τον Πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι έχουμε μπροστά μας άλλο ένα 6μηνο σκληρής δουλειάς και κυβερνητικού έργου.

Οι σχεδιασμοί για την Τουρκία

Είναι αλήθεια, παράλληλα, και το παραδέχονται και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη (ΠΑΣΟΚ) ότι μία σειρά από γεγονότα στην διεθνή σκακιέρα έχουν αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας και, σχεδόν, έχουν απομονώσει την Τουρκία.
Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, η πίεση Μητσοτάκη για καταδίκη Τουρκίας από Γερμανία - Γαλλία αλλά και νωρίτερα από ΗΠΑ, η δήλωση Salvini ότι δεν χρειάζεται καμία διευκρίνηση ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα και χθες η έκθεση – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας, είναι σημεία που έχουν φέρει σε αποδιοργάνωση το καθεστώς Εrdogan.
Χωρίς να προσμετρούνται τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα πληθωρισμού και εσωτερικής αντιπολίτευσης που έχει η κυβέρνησή Erdogan.

Προς απομόνωση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Πλέον, ακόμα και θεσμικοί της σύμμαχοι όπως η Γερμανία – που έχει ζωτικά συμφέροντα - την καταδικάζει ενώ όπως γράφει και η Wall Street Journal, η Τουρκία με τα «παιχνίδια» της έχει εκνευρίσει τη Δύση.
Ακόμα και οι χειρισμοί της για το πέρασμα ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη έχει ενοχλήσει.
Και όπως φαίνεται, το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το έχει η Τουρκία αφού ή θα κάνει «κωλοτούμπα» και θα στηρίξει την είσοδο Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ή θα συνεχίσει αυτό το «παζάρι» και ουσιαστικά θα γίνει ο «παρίας» του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, η Τουρκία δεν βιάζεται για την Φινλανδία και Σουηδία γιατί κανείς από τους εμπλεκομένους δεν βιάζεται... στο σχέδιο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Σε παγίδα έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση των push backs

Eν πάση περιπτώσει, το θέμα των ελληνοτουρκικών εξελίσσεται για την ώρα προς όφελος της ελληνικής κυβέρνησης αφού με αυτή την εγρήγορση που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η ελληνική διπλωματία κερδίζει περισσότερους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Βοηθάει, φυσικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση αφού οι επιλογές της είναι ιδιαίτερα άστοχες.
Για παράδειγμα, ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ φιλοξένησε σε εκδήλωση τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, γνωστό διασώστη σε ΜΚΟ ο οποίος κατηγόρησε το Λιμενικό και την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωράει σε push backs μεταναστών υιοθετώντας την καταδικαστέα τουρκική προπαγάνδα.
Μοιραία, το ερώτημα πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση αν στηρίζει μία τέτοια θέση…

Ανακοινώσεις νέων μέτρων μετά τις 15 Ιουνίου σε συζήτηση στη Βουλή

Ωστόσο, για την κυβέρνηση υπάρχουν ανοικτά τα μέτωπα της ακρίβειας και των ακριβών καυσίμων.
Η κυβέρνηση, πλέον, εξετάζει σενάρια για να καταπολεμήσει αυτό το μέτωπο και μέχρι 15 Ιουνίου θα έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις.
Στις 14 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass το οποίο θα είναι η επιστροφή χρημάτων για τους υπέρογκους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
Σε αυτό το διάστημα μετά την πλατφόρμα για το Power Pass θα υπάρξει ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης σε ακρίβεια και καύσιμα. Και το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν σε συζήτηση που θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς συνολικά για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα των ενεργειακών.
Ενημέρωση Υ.ΠΕ.ΘΑ σήμερα για το τι στείλαμε στην Ουκρανία
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10:00 πμ, υπάρχει και μία κρίσιμη ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην επιτροπή Άμυνας στη Βουλή για την συμφωνία με την γερμανική κυβέρνηση για τα BMP 1 και τα καινούρια τεθωρακισμένα Marder.
Αυτό, όμως, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον είναι ο κατάλογος με το αμυντικό υλικό που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία και αυτό διότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές, μέσα στη ΝΔ, που δεν είναι καθόλα σύμφωνοι με την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.

Σωτήρης Πίκουλας
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης