Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη της κυβέρνησης για την ελληνική πρόταση στην μείωση του φυσικού αερίου στις Βρυξέλλες και νέο υπουργικό συμβούλιο 27/7

Μάχη της κυβέρνησης για την ελληνική πρόταση στην μείωση του φυσικού αερίου στις Βρυξέλλες και νέο υπουργικό συμβούλιο 27/7
Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση φυσικού αερίου

Επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Lainen θα κομίσει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ε.Ε ο έλληνας αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας προκειμένου να γίνει σαφής η θέση της Ελλάδας απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη-μέλη.

Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση φυσικού αερίου

Πρώτον η Ελλάδα θα ζητήσει - να εξαιρεθεί από αυτή την υποχρέωση σε περίπτωση που αυτή η πρόταση καταστεί υποχρεωτική οριζόντια και δεύτερον εάν περάσει μία τέτοια πρόταση να υπάρξει αποζημίωση για τις χώρες. Παράλληλα, στο παρασκήνιο έχει κάνει τις συμμαχίες της γνωρίζοντας ότι Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Γαλλία δεν θέλουν να περάσει μία τέτοια απόφαση που προωθεί τεχνηέντως η Γερμανία.
Απορίας άξιο, πάντως, είναι αφού το θέμα της ενεργειακής επάρκειας είναι τόσο ακανθώδες γιατί δεν γίνεται μία Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών και συνεδριάζει απλά το Συμβούλιο των υπουργών.

Θα εξεταστούν νέα μέτρα στήριξης από Σεπτέμβρη με πιο ευρεία ανταπόδοση


Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν δώσει μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή στήριξη που αναμένεται να δοθεί προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα δημιουργούν το χειμώνα, ωστόσο δεν μπορούν να μείνουν με δεμένα χέρια.
Γι’ αυτό και πέραν από την στήριξη στα ελληνικά νοικοκυριά που επιχειρείται με το fuel pass και τα νέα μειωμένα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα που παρουσίασαν οι πάροχοι, εξετάζονται και νέοι τρόποι στήριξης κυρίως για την μεγιστοποίηση της αποζημίωσης προς τους καταναλωτές και διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι. Ειδικά, όταν τα πρώτα μηνύματα που παίρνει από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι ανοίγει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις.

Κυβερνητική σταθερότητα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες μέχρι την Άνοιξη του 2023

Το χαρτί της στήριξης προς τους πολίτες μέσα στην ενεργειακή κρίση αλλά και της κυβερνητικής σταθερότητας εν μέσω μεγάλων μετώπων (ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, ακυβερνησία, πυρκαγιές) θα επισημάνει ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022.
Οι πρώτες πληροφορίες, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει σαφείς οδηγίες για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όταν ανοίξει ξανά η Βουλή, για συντονισμό δράσεων και περιοδειών και συνεχή τριβή με την κοινωνία προκειμένου να δίνεται απάντηση στα προβλήματα των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης έστειλε email στους υπουργούς ζητώντας τους να του θέσουν τις προτεραιότητες του για το 2023 και ορίζοντα υλοποίηση ως το τέλος της Άνοιξης του 2023.

O Μητσοτάκης αποκλείει τον ανασχηματισμό αλλά μπορεί και να προκύψει στο τέλος του καλοκαιριού


Τέλος, όπως μαθαίνουμε, θα τους τονίσει ότι δεν θα προβεί σε ανασχηματισμό και θα τους καλέσει να σηκώσουν τα μολύβια ώστε να επικεντρωθούν στα κυβερνητικά τους καθήκοντα πρώτα απ’ όλα και δευτερευόντως στις περιφέρειές τους.
Βεβαίως, κορυφαία πηγή τονίζει στο ΒΝ ότι είναι πολύ ρευστό το σκηνικό και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν προκύψει στο τέλος του καλοκαιριού ένας ανασχηματισμός.
Μπορεί τώρα να κλείνει το θέμα του ανασχηματισμού αλλά εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, δεν θα διστάσει να κάνει κάποιες καίριες παρεμβάσεις.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης