Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξευτελισμός στο Πεκίνο - Η Κίνα ταπείνωσε τις ΗΠΑ και ο Blinken συνέχιζε να ικετεύει τον Xi Jinping

Εξευτελισμός στο Πεκίνο - Η Κίνα ταπείνωσε τις ΗΠΑ και ο Blinken συνέχιζε να ικετεύει τον Xi Jinping
Η Κίνα προσέβαλε την αξιοπρέπεια των ΗΠΑ στην επίσκεψη Blinken, υποστηρίζει το Gatestone Institute
Σχετικά Άρθρα
Ένα πραγματικό ναυάγιο ήταν το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Κίνα.
Ούτε ένας Κινέζος αξιωματούχος δεν βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου για να αποχαιρετήσει Antony Blinken καθώς ολοκλήρωνε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα.
Κατά την άφιξή του στη Σαγκάη στις 30/4 μόνο ένας χαμηλόβαθμος αξιωματούχος βρισκόταν εκεί για να τον υποδεχθεί.
«Η κινεζική κυβέρνηση αψήφησε τα διεθνή πρωτόκολλα στο αεροδρόμιο σχετικά με την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στη Σαγκάη και την αναχώρηση από το Πεκίνο», είπε ο Charles Burton της δεξαμενής σκέψης Sinopsis στο Gatestone.
«Εκτός από μια υπολογισμένη προσβολή της αξιοπρέπειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η κίνηση δείχνει ότι ο Xi Jinping καθιστά σαφές ότι οι αποδεκτοί κανόνες της διπλωματίας δεν θα γίνονται πλέον σεβαστές από την Κίνα», είπε ο Καναδός Burton πρώην διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετούσε στο Πεκίνο.

Το αφηγημένο αποτύχημα των ΗΠΑ περί διαλόγου

Ο Blinken βρέθηκε στην Κίνα προκειμένου να συζητήσει τον αυξανόμενο κατάλογο των διαφωνιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν πέτυχε τίποτα άλλο εκτός από την καταγραφή των καταγγελιών της Αμερικής για θέματα όπως η υποστήριξη του Πεκίνου στη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και η μεταχείριση των αμερικανικών εταιρειών.
Σε κάθε σημαντικό ζήτημα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διαφορετική θέση.
Ο Blinken περιορίστηκε σε ρόλο επαίτη προς την Κίνα, επισημαίνει το Gatestone Insitute.
Ως αποτέλεσμα, η Αμερική καταφεύγει στο αφήγημα «και ο διάλογος είναι πρόοδος».
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αξία —στην πραγματικότητα, την αναγκαιότητα— της άμεσης δέσμευσης, της διαρκούς δέσμευσης, του να μιλάμε ο ένας στον άλλο, να παρουσιάζουμε τις διαφορές μας που είναι πραγματικές, να επιδιώκουμε να τις αντιμετωπίσουμε, καθώς και τρόπους να οικοδομήσουμε συνεργασία όπου μπορούμε», είπε ο Blinken στον Chen Jining, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης, πριν από τις συνομιλίες του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ δέχθηκαν μονομερώς τις θέσεις της Κίνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μετά το τέλος των άκαρπων συζητήσεων στο Πεκίνο -ο Blinken συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.
Τα σχόλια του Blinken έρχονταν ως επανάληψη εκείνων του Αμερικανού προέδρου Joe Biden μετά τη συνάντησή του στις 15 Νοεμβρίου με τον Xi Jinping στο Woodside της Καλιφόρνια.
Επί της ουσίας ο Blinken στο Πεκίνο συνέχισε να μιλάει για διάλογο.
«Η πιο πρόσφατη ανοησία της κυβέρνησης Biden έρχεται με τη μορφή του υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken που διαμαρτύρεται ενώπιον του Xi για μια νέα σειρά πρωτοκόλλων σχετικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ Αμερικής και Κίνας», δήλωσε στο Gatestone ο Brandon Weichert, αναλυτής εθνικής ασφάλειας στο The National Interest.
«Αν και η δημιουργία τέτοιων πρωτοκόλλων μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα, φαίνεται κακή ιδέα για την Ουάσιγκτον να συμφωνήσει μονομερώς να περιορίσει τις δικές της δραστηριότητες», συνέχισε.
Οι Burton και Weichert επισημαίνουν ότι η Κίνα δεν σέβεται ποτέ τις συμφωνίες, επομένως οποιαδήποτε συμφωνία με το Πεκίνο μοιάζει με μονομερή υπόσχεση.
Σύμφωνα με το Gatestone, στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης η κυβέρνηση Biden περιόρισε τις πωλήσεις chip και εξοπλισμού κατασκευής σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία πατρίδα της κατασκευάστριας ASML.
Ωστόσο η Κίνα μπόρεσε να chip μέσω τρίτων.
Για παράδειγμα, το Reuters ανέφερε ότι 10 κινεζικές εταιρείες μπόρεσαν, παρά τις περιοριστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, να αποκτήσουν τα chip τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia μέσω μεταπωλητών.


Ταπεινώθηκε ο Blinken

Ο Blinken άφησε την Κίνα μιλώντας για το πώς ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής να ευημερήσει η Κίνα.
Το καθεστώς της Κίνας, ωστόσο, τροφοδοτούμενο από τις αμερικανικές επενδύσεις και το εμπόριο, διεξάγει «αέναο πόλεμο» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες, επισημαίνει το Gatestone, που κατηγορεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι επέδειξε ανεξάντλητη υπομονή για ταπείνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης