Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλχημείες Μητσοτάκη για ομόφυλα ζευγάρια - Ανακωχή από Βορίδη - Τα σενάρια για την τεκνοθεσία

Αλχημείες Μητσοτάκη για ομόφυλα ζευγάρια - Ανακωχή από Βορίδη - Τα σενάρια για την τεκνοθεσία
Ο Μάκης Βορίδης έριξε τους τόνους όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
Σχετικά Άρθρα
Σε… αλχημείες σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ του «δεξιού» ακροατηρίου εντός και εκτός ΝΔ αλλά και των πιο προοδευτικών, ένα κενό που προσπαθεί να καλύψει η γαλάζια παράταξη τις εμφανέστατες αδυναμίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο κι ενόψει ευρωεκλογών, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης (ο οποίος έχει προειδοποιήσει ακόμα και με παραίτηση σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στο εν λόγω νομοσχέδιο) φαίνεται πως προχώρησε σε… ανακωχή δίνοντας μια πίστωση χρόνου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον σύντροφό του από το 2009 στο Λονδίνο και από το 2017 έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ρίχνει τους τόνους ο Βορίδης

Σε αντίθεση με προηγούμενη τοποθέτηση του, ο Μάκης Βορίδης -σε σημερινές του δηλώσεις- απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στάση που θα τηρήσει όταν κι εφόσον το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πάρει τον δρόμο της Βουλής. Μάλιστα, ο ίδιος άφησε αιχμές κατά των ΜΜΕ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για διαφωνίες εντός της ΝΔ, καθώς... δεν υπάρχουν κακές ειδήσεις στην καθημερινότητα. «Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεως, ζητημάτων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.
Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως επιμένει στην άποψη του και ότι δεν αλλάζει στάση. «Γιατί το κουράζουμε και το λέμε και το ξαναλέμε. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου» είπε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα ανήκει στον πρωθυπουργό ως προς το περιεχόμενο (του νόμου), το χρόνο, αλλά και τη διαδικασία. «Τα ζητήματα αυτά, όλα, τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός… Δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε» χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις από Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας

Εντός της εβδομάδας -και συγκεκριμένα την Τετάρτη (10/1/2024)- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου θα τοποθετηθεί και στο ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας.

Η τεκνοθεσία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου θα είναι η δυνατότητα επέκτασης του δικαιώματος για πολιτικό γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια. Όσον αφορά την τεκνοθεσία το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν και ο ένας εκ των δύο είναι γονέας παιδιού, ο έτερος σύντροφος θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας. Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές. Κατά συνέπεια, με βάση το νομοσχέδιο ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, το θέμα της τεκνοθεσίας δεν αποκλείεται να έρθει και με έναν πιο… πλάγιο τρόπο. Ειδικότερα, η πρώτη εκτίμηση είναι να γίνει με την αποδοχή της τεκνοθεσίας μέσω των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες θα κάνει δεκτές η ελληνική Πολιτεία, όμως, δεν θα επιτρέπει να γίνονται τεκνοθεσίες επί ελληνικού εδάφους.
Την ίδια ώρα, όμως, το νομοσχέδιο δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να αποδεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι, ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης