Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρόμος για Μητσοτάκη στην Οδησσό – Επίθεση κατά του Zelensky, εκρήξεις στα 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή - Όλοι σώοι

Τρόμος για Μητσοτάκη στην Οδησσό – Επίθεση κατά του Zelensky, εκρήξεις στα 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή - Όλοι σώοι
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι όλοι καλά στην υγεία τους
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Εκρήξεις πολύ κοντά στην αυτοκινητοπομπή της ελληνικής αποστολής υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουκρανία, σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (6/3/2024).
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντήσει, στην Οδησσό, τον πρόεδρο της χώρας, Volodymyr Zelensky.
Ωστόσο, ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι -Onyx ή Iskander κατά το KyivPost- έπεφταν στην Οδησσό κοντά στο σημείο από το οποίο περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, πολύ κοντά στην αυτοκινητοπομπή της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι όλοι καλά στην υγεία τους.  Κανείς δεν κινδύνευσε και άλλαξε το δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας. Αμέσως στην περιοχή σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.
Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται η Οδησσός.

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά

«Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Zelensky στην Οδησσό και πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή.
Πάντως, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από τη επίθεση των Ρώσων έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2022, περιπέτεια είχε και ο -τότε- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Dmytro Kuleba, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο. Ο Νίκος Δένδιας είχε μεταφερθεί με ασφάλεια σε καταφύγιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, η Ελλάδα

Τη στιγμή που η Ουκρανία καταρρέει και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ να λυγίσουν τη Ρωσία αποτυγχάνουν παταγωδώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την Ελλάδα στη λάθος πλευρά της ιστορίας, με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη χώρα.
Μία ημέρα μετά την παραίτηση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, της αρχιτέκτονος της αντιρωσικής κατεύθυνσης της αμερικανικής διπλωματίας που είχε κομβικό ρόλο στο πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 που μας οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις. Παραίτηση, η οποία έρχεται να αποδείξει πως οι ΗΠΑ όχι μόνο απέτυχαν ξεκάθαρα στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης αλλά μάλλον ετοιμάζονται να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους προσέγγιση.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ευρώπης επικρατεί το απόλυτο χάος και παντελής έλλειψη σαφούς στρατηγικής, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες που προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία και που περιλαμβάνουν....από τη μελλοντική αποστολή χερσαίων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων και την πυραυλική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας με τους γερμανικούς πυραύλους Taurus... μέχρι προτροπές στους Συμμάχους να μην είναι δειλοί όσον αφορά την Ουκρανία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου η Δύση φαίνεται να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο στην Ουκρανία και η Ευρώπη αδυνατεί να σχηματίσει μια συγκροτημένη πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφθεί την Ουκρανία με... θολό μήνυμα και χωρίς να διαθέτει κανένα ουσιαστικό αφήγημα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Ειδικότερα, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Zelensky.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αεροσκάφος του Κυριάκου Μητσοτάκη προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 στην Οδησσό και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί υπό άκρα μυστικότητα συνάντηση με το Ουκρανό πρόεδρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είχε τότε διαβεβαιώσει τον Zelensky ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Έντονη καταδίκη για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.
Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, έγραψε:
«Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Zelensky και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!».
Με ένα tweet η Ursula von der Leyen καταδίκασε την επίθεση στην Οδησσό με βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή. «Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση στην Οδησσό από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησης @ZelenskyyUa
και @kmitsotakis. Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας - σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας.
Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Volodymyr Zelensky και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σημειώνει μάλιστα ότι «αυτό είναι κατακριτέο ακόμα και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».
«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Charles Michel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης