Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραντεβού Μητσοτάκη με Θεσσαλούς αγρότες στο Μαξίμου: To Master Plan αποτελεί οδικό χάρτη για δραστική παρέμβαση στα προβλήματα

Ραντεβού Μητσοτάκη με Θεσσαλούς αγρότες στο Μαξίμου: To Master Plan αποτελεί οδικό χάρτη για δραστική παρέμβαση στα προβλήματα
Στο Master Plan  για την ανάταξη της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Κρίσιμες συναντήσεις στο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της..
Πρόκειται για δύο διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την ανάταξη της Θεσσαλίας, στο οποίο περιγράφονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά, - προτάσεις που συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα και κοστολόγια - αναφέρθηκε ο κ. Μητστάκης στη συνάντησή του με τους φορείς.
Όπως ανεφερε ο πρωθυπουργός, «πρόκειται για ένα Master Plan το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες, από 8 διαφορετικές ειδικότητες υδρολογία, μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.
«Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια δουλειά, η οποία έγινε στο πεδίο, μια μελέτη την οποία θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.
Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στην διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. «Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον «Daniel» για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη , ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία.
Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα», όπως είπε.
Σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας -μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα-, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα -10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια».
«Αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
μαχ2.JPG
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης, οι Υπουργοί Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δ. Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδ. Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κ. Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λ. Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θ. Μαμάκος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Π. Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θ. Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μ. ς Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σ. Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Ν. Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπ. Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μ.Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θ. Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Β. Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σ. Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Β. Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κ. Στεργούλης.
Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Συνάντηση με αγρότες

Στις 12:30 ξεκίνησε η συνάντηση του  κ. Μητσοτάκη με τη 15μελή αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου, που επλήγη από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, μεταξύ των οποίων είναι και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μαξίμου πέρασαν  οι: Σ. Αλειφτήρας, Σ. Αντωνίου, Δ. Γαλάνης, Σ. Γιαννάκος, Γ. Καλογιαντσίδης, Γ. Κουκούτσης, Αρ. Κωστόπουλος, Ρ. Μαρούδας, Χρ. Πάντζιος, Θ. Πρασσάς, Γ. Σβερονόπουλος, Γ. Σδράλης, Π. Σπυρόπουλος, Στ. Τσικριτσής, Γ. Τσιούτρας.
Ήδη, το προηγούμενο 24ωρο οι αγρότες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση  ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και συλλαλητήριο στη Λάρισα, τιμώντας έτσι συμβολικά και μαζικά το Κιλελέρ και τη θυσία των κολίγων.
Για σήμερα, από τις 11:00 πραγματοποιούν  συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας για όσο διαρκέσει η συνάντηση της αντιπροσωπείας στο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, αλλά η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή.

Αλειφτήρας:  Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να σταματήσει τα λόγια και να περάσει στις πράξεις

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό μετά από 6 μήνες που έχουμε υποστεί την τεράστια αυτή καταστροφή, να σταματήσει πια τα λόγια, να περάσουμε στις πράξεις, να περάσουμε στο πεδίο και να κάνει έργα όλα αυτά που υποσχέθηκε όταν ήρθε στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες», ανέφερε ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας.
Ο κ. Αλειφτήρας μιλώντας στο ΕΡΤNews λίγο πριν τη συναντηση στο Μαξίμου, εξήγησε πως «η 15μελής επιτροπή των αγροτών αποτελείται από αγρότες που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα μπλόκα και θα θέσουμε στον πρωθυπουργό το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε για τη Θεσσαλία και για τις πλημμυρισμένες περιοχές με τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias».
«Θέλουμε αποζημίωση στο φυτικό μας κεφάλαιο, αλλά και αποζημίωση στις ζημιές που έχουμε υποστεί στο 100% και όχι στο 70%. Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για όλους αυτούς που έχουν χάσει την παραγωγή τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους μας που έχουν χάσει τα ζώα και τα μελισσοσμήνη αντίστοιχα και να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τους παραγωγούς, γιατί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ειδικά σε πλημμυρισμένες περιοχές όπως είναι η Κάρλα στην Καρδίτσα αλλά και στα Φάρσαλα», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, έτσι ώστε στο μέλλον, γιατί με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα και μάλλον και εντονότερα, να θωρακιστούμε και να μη θρηνούμε αθώες ζωές για να μην χάνονται περιουσίες, ολόκληρα χωριά και τα χωράφια μας».
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ενώ αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά θα γίνει στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ακόμη, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας εκ νέου το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης