Τελευταία Νέα
Speculator

Τα ελληνικά κόλπα με τις καθυστερημένες πληρωμές - Δώρα σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Τα ελληνικά κόλπα με τις καθυστερημένες πληρωμές - Δώρα σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Πολλοί επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να σταματήσει ο παραλογισμός και να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της οδηγίας ειδικά για το σκέλος της υπερημέριας των πληρωμών που προβλέπει επιβολή υψηλών τόκων αλλά και άλλες «ποινές» αποτροπής

Την ώρα που η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια να εφαρμόσει την οδηγία Late Payment που υποχρεώνει την πληρωμή των προμηθειών σε διάστημα από 30 έως 60 ημέρες η Comission δια της κας Von der Leyen προαναγγέλει την αναθεώρηση της υπάρχουσας οδηγίας προκειμένου να προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αθέτηση πληρωμών που οδηγεί στη χρεοκοπί.
Στην Ελλάδα έχουμε τη φαρσοκωμωδία όπου η κοινοτική οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από το 2013!!! και δεν εφαρμόζεται ή για την ακρίβεια έχουν εκδοθεί νόμοι που πρακτικά την έχουν καταστήσει αδρανή.
Η οδηγία προβλέπει ότι οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

Υπέρ πολυεθνικών

Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί σε ασφυξία κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις ενώ η αγορά λειτουργεί με την απίστευτη πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών που ουσιαστικά συνιστούν άτυπο δανεισμό η έκταση μάλιστα του οποίου δεν είναι γνωστή.
Μάλιστα η χρηματοοικονομική ασυδοσία νομιμοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος το οποίο λαμβάνει επιταγές σε … ενέχυρο όταν η επιταγή είναι γνωστό πως είναι πληρωτέα αυθημερόν.
Ουσιαστικά έχουμε μια απόλυτη στρέβλωση της αγοράς που ευνοεί τους μπαταχτσήδες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και αυτό φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις των πολυεθνικών που λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και μεγάλων ελληνικών ομίλων όπου η αποπληρωμή υποχρεώσεων έχει μέσο χρόνο πάνω από τέσσερις μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και ξεπερνά το έτος.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως μια ελληνική επιχείρηση γονατίζει αρκεί να αναφερθεί ότι αν κάνει εισαγωγές πρώτων υλών πρέπει να τις πληρώνει είτε τοις μετρητοίς είτε εντός 30 ημερών ενώ την ίδια στιγμή για τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά πληρώνεται μετά από μήνες και με τον τρόπο αυτό δανείζει άτυπα τους πελάτες της.
Πλέον πολλοί επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να σταματήσει ο παραλογισμός και να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της οδηγίας ειδικά για το σκέλος της υπερημέριας των πληρωμών που προβλέπει επιβολή υψηλών τόκων αλλά και άλλες «ποινές» αποτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σε συνέντευξη τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών επεσήμανε ότι η κατάσταση με τις καθυστερημένες πληρωμές πρέπει να τελειώσει καθώς πλήττει την ελληνική βιομηχανία δημιουργώντας σοβαρούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να κάνουν τη δουλειά των τραπεζιτών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης