Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μαζικές πωλήσεις σε όλο το ταμπλό – Οι στηρίξεις και οι αποτιμήσεις

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μαζικές πωλήσεις σε όλο το ταμπλό – Οι στηρίξεις και οι αποτιμήσεις
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Όπως αναμενόταν, η δική μας αγορά πρωταγωνίστησε στην πτώση, ενώ στην άνοδο ήταν ουραγός. Ίσως βέβαια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ η εμπορευσιμότητα δεν είναι όπως σε άλλες αγορές, επομένως όταν κάποιοι μεγάλοι πουλάνε, οι τιμές βουτάνε πιο βαθιά. Από την άλλη, η δική μας η οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Έχουμε υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό και αν πάλι πάμε σε μία παρατεταμένη περίοδο ανησυχίας, η ανάπτυξη, ειδικά για του χρόνου, μπορεί να είναι χαμηλότερη της εκτίμησης.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε αν τα εμβόλια καλύπτουν αυτή τη νέα μετάλλαξη. Έχουμε επομένως δύο εβδομάδες μπροστά μας. Το lockdown παραμένει στις σκέψεις των επενδυτών, ειδικά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις. Το χρηματιστήριο βυθίστηκε σήμερα και μάλιστα με υψηλό όγκο συναλλαγών. Έσπασε και τον εκθετικό των 200 ημερών. Αν επιβεβαιωθεί η διάσπαση είναι αρνητική εξέλιξη. Η συσσώρευση μέχρι στιγμής κρατάει.

Οι κίνδυνοι υπήρχαν εδώ και καιρό, αλλά το προσπαθούσε το ΧΑ. Όσα με κόπο έχτισε σχεδόν όλο τον Οκτώβριο, τα έχασε σε δυο-τρεις συνεδριάσεις. Τώρα όμως θα πρέπει να δούμε το ΧΑ και από τη θετική του πλευρά. Δεκάδες εταιρείες έχουν «βελτιώσει» τις αποτιμήσεις τους και προσφέρονται σε πολύ ελκυστικές τιμές. Με βάση τα εννεάμηνα έχουμε εισηγμένες που και με μηδενικά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχουν μονοψήφιο p/e. Έχουμε εισηγμένες με ταμείο στο 50%, 60% και ακόμα πιο ψηλά σε σύγκριση με την αποτίμηση. Φυσικά και δεν ξέρουμε που μπορεί να σταματήσει η πτώση, αλλά σταδιακά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Θα βοηθήσουν και τα διαγράμματα.

LOCKDOWN: Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και κάθε μέρα χάνουν δεκάδες συμπολίτες μας τη ζωή τους. Δε θα αποκλείαμε ένα μικρής διάρκειας lockdown, προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός. Χρειάζεται προσοχή, όπως βλέπετε με αυτήν την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Τουλάχιστον τώρα υπάρχουν τα εμβόλια.

BLACK FRIDAY: Στο ΧΑ οι μεγαλύτερες εκπτώσεις…

FTSE 25: Ποια να πρωτοσχολιάσεις; Όλες στο «κόκκινο» και οι περισσότερες στο βαθύ. Μεγάλη βουτιά στις τράπεζες. Η Alpha Bank χωρίς να έχει κάνει την κίνηση άλλων συστημικών βρέθηκε να χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μεγάλες απώλειες και για Aegean. Πτώση άνω του 5% για Viohalco, Μυτιληναίο, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Eurobank.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών είναι στις 880 μονάδες και ο αντίστοιχος εκθετικός στις 867 μονάδες. Σε μία συνεδρίαση τους έσπασε και τους δύο. Όμως είμαστε σε κρίσιμο σημείο (περισσότερο στον εκθετικό) και θα πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση.

ALPHA BANK: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή αλλά και στο συμβόλαιο στο χρηματιστήριο παραγώγων. Η μετοχή που δεν έχει δώσει ιδιαίτερη κίνηση φέτος και υστερεί έναντι των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των συστημικών. Σήμερα μετά από 4 μήνες ξαναέγραψε τιμή κάτω από 1 ευρώ. Για πρώτη φορά βρέθηκε κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Στο -8,18% και στα 1,01 ευρώ με όγκο 23,2 εκατ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 1,29 ευρώ με απώλειες 1,98%. Κάποιος από τους δύο βασικούς μετόχους, μάλλον εκμεταλλεύεται την ευκαιρία.

JUMBO: Στα 12,17 ευρώ και στο -3,11% με όγκο 390 χιλ. τεμάχια. Δεν απέχει σημαντικά από τη μεγάλη στήριξη.

ΤΙΤΑΝ: Απογοητευτική η εικόνα της μετοχής. Σε χαμηλό 9 μηνών και διαγραμματικά η εικόνα της έχει χαλάσει.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς σήμερα μετά και τη νέα τεράστια διανομή κερδών από προηγούμενες χρήσεις προς τους μετόχους ύψους 0,339 ευρώ ανά μετοχή μικτό. Οι επενδυτές την ξεχώρισαν, έστω και αυτοί οι λίγοι που ασχολούνται με τα μικρά χαρτιά. Εξαιρετική η μερισματική απόδοση ειδικά αν αναλογιστούμε πως πριν 4 μήνες είχε δώσει άλλα 0,27 ευρώ ανά μετοχή. Το νέο μέρισμα ανακοίνωσε η εταιρεία και θα αποφασιστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση. Στο +8,53% και στα 2,80 ευρώ.

LAVIPHARM: Μαζί με την ΚΕΠΕΝ ήταν οι δύο από τις ανοδικές που ξεχώρισαν. Στα 0,56 ευρώ και στο +5,66% με όγκο 58 χιλ. τεμάχια και με τους αγοραστές στην τιμή κλεισίματος να ζητάνε άλλες 29 χιλ. τεμάχια.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν πολύ καλά και υπάρχουν και έκτακτα έξοδα που τα επηρέασαν.

BYTE: Πολύ ισχυρό το τρίτο τρίμηνο και νομίζουμε πως αν η πτώση συνεχιστεί θα κάνει τη μετοχή να είναι η φθηνότερη του κλάδου.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές τωνFrigoglass, Unibios, Αλουμύλ, ΣΙΔΜΑ, Ιντραλότ, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, Κορδέλλου, Ικτίνος και αρκετές ακόμα.

CENTRIC: Μεγάλη στήριξη βγήκε στη μετοχή στο -7,5% και στα 0,27 ευρώ. Ζητούσαν 250 χιλ. τεμάχια, ενώ συνολικά έγιναν 258 χιλ. τεμάχια. Έμειναν ανεκτέλεστα 192 χιλ. τεμάχια. Αν ήταν άλλες μέρες θα είχε κινηθεί διαφορετικά η μετοχή με τέτοια εντολή.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης