Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέο sell off με το βλέμμα στην Ουκρανία

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέο sell off με το βλέμμα στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς στις αγορές. Αυξήθηκαν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρούν οι αγορές μετοχών. Κυρώσεις προς τη Ρωσία από τις χώρες και οι Ουκρανοί μάχονται για πέμπτη μέρα. Αναμένονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία. Μεγάλη η πτώση για το ρούβλι, αύξηση επιτοκίων από Ρωσία και περιμένουμε να δούμε αν θα ανοίξει το χρηματιστήριο στη Μόσχα.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο άνοιγμα με αξιόλογες απώλειες, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Πάλι είδαμε καθυστερημένο άνοιγμα για πολλά βαριά χαρτιά, επομένως ενεργοποιήθηκε και πάλι η διαδικασία ελέγχου μεταβλητότητας. Όταν άνοιξαν όλες οι μετοχές οι απώλειες από 1,20% πήγαν στο -3% και στις 900 μονάδες.

Αναμένεται διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Κοιτάμε λίγο και τη διαγραμματική εικόνα, αλλά δεν έχουν μεγάλη σημασία οι τεχνικοί δείκτες, οι στηρίξεις, οι αντιστάσεις κτλ. Υπάρχει ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ό,τι βγαίνει από την Ουκρανία θα διαμορφώνει την πορεία των αγορών.

COCA COLA: Επηρεάζεται σημαντικά και υποχωρεί 5% στα πρώτα λεπτά. Είναι από τις εισηγμένες με τη σημαντικότερη έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες 5,4% ο τραπεζικός δείκτης. Όλες οι συστημικές με απώλειες και μάλιστα άνω του 5%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν τη μεγαλύτερη πτώση. Στη συνέχεια διευρύνθηκαν περαιτέρω οι απώλειες.

OPTIMA BANK: Όλες οι συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές της για το 2022, αλλά ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα. Επιπλέον επιλέγει Jumbo και ΟΠΑΠ (ισχυροί ισολογισμοί, καλή ανάπτυξη στη μετά την αναμενόμενη άρση των περιορισμών λόγω Covid), Motor Oil (αύξηση της ζήτησης, βελτίωση περιθωρίων διύλισης), Cenergy(έκθεση στην πράσινη οικονομία) και ΔΕΗ (για το δεύτερο εξάμηνο και με χαμηλότερα ενεργειακά κόστη). Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών.

AEGEAN: Με μεγάλο όγκο άνοιξε η μετοχή και ο περισσότερος έγινε στα 5,90 ευρώ, στο κλείσιμο δηλαδή της περασμένης Παρασκευής. Μετά υποχώρησε στα 5,82 ευρώ. Στις 93 χιλ. τεμάχια ο όγκος.

EPSILON NET: Ανακοίνωσε πωλήσεις για το 2021 50,51 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 133% και καθαρά κέρδη 10,78 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 222%. Παράλληλα η διοίκηση έκανε εκτίμηση για πωλήσεις 75 εκατ. ευρώ το 2022 και περιθώριο EBITDA άνω του 30%. Επιπλέον σημειώνει πως η διεύρυνση μέσω των εξαγορών δεν αποτυπώθηκε καθώς είχαν συνεισφορά λιγότερους μήνες. Ο καθαρός δανεισμός ήταν αρνητικός κατά 5,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το ύψος του μερίσματος.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Με άνοδο η Intertech και η Λανακάμ στη σημερινή συνεδρίαση αλλά με όγκο 1 τεμάχιο και 5 τεμάχια αντίστοιχα.

ΑΜΕΜ: Αρκετή μεταβλητότητα παρατηρείται και μετά το άνοιγμα με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να οδηγούνται σε δημοπρασία. Υπάρχει και αύξηση της απόστασης μεταξύ πρώτου αγοραστή και πρώτου πωλητή σε αρκετές μετοχές.

ΠΤΩΤΙΚΕΣ: Εκτός τα βαριά χαρτιά, η Δομική Κρήτης, η Ελγέκα και η ΣΙΔΜΑ είναι στις πρώτες θέσεις των πτωτικών μετοχών, χωρίς όμως να έχουμε υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης