Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διαθέσεις για αντίδραση αλλά επηρεάζεται από αποκοπές μερισμάτων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διαθέσεις για αντίδραση αλλά επηρεάζεται από αποκοπές μερισμάτων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η νέα άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών, δίνει ξανά τη δυνατότητα να προσπαθήσει η εγχώρια αγορά να αντιδράσει. Χθες στο κλείσιμο έμειναν από καύσιμα οι αγοραστές και σήμερα έχουμε δύο αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Στο ξεκίνημα η κίνηση είναι ανοδική με το γενικό δείκτη να καταγράφει αξιόλογη άνοδο πάνω από 0,8% παρά το γεγονός ότι η ΜΟΗ είναι στο -3,6% λόγω μερίσματος. Η Coca Cola από την άλλη δεν έχει κάνει πολλές πράξεις ώστε να δούμε τη δική της εικόνα λόγω αποκοπής και έτσι βοηθάει το Γ.Δ. στα πρώτα λεπτά.

Καλή εικόνα από τράπεζες αν και δε βλέπουμε μεγάλους όγκους σε όλες τις συστημικές. Ανοδικά η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Jumbo αλλά με ελάχιστο όγκο. Βγάζουν αντίδραση και τα ΕΛΠΕ, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ που έχει πιεστεί υπερβολικά το προηγούμενο διάστημα.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Οι αποκοπές μερισμάτων σε Coca Cola και Motor Oil θα επηρεάσουν την πορεία της σημερινής συνεδρίασης καθώς αντιστοιχούν και σε καλές μερισματικές αποδόσεις. Η Coca Cola κόβει 0,71 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 3,3% και η Motor Oil 0,70 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,1%.

ΔΕΗ: Με τη σημερινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και πλέον κατέχει 1.856.000 ίδιες μετοχές. Στο +1,1% και στα 5,0550 ευρώ στο ξεκίνημα.

COCA COLA: Άνοιξε με 50 τεμάχια στο χθεσινό κλείσιμο, αλλά ήδη οι εντολές είναι αρκετά χαμηλότερα και στις δύο πλευρές.

MOTOR OIL: Απώλειες έως και πάνω από 4% και μάλιστα με υψηλό όγκο. Ο πωλητής στη μετοχή παραμένει και μάλλον δεν έχει να κάνει με την αποκοπή η πτώση. Βλέπουμε μια βιασύνη στις πωλήσεις.

JUMBO: Σταθερές οι πωλήσεις τον Ιούνιο, ενώ στο εξάμηνο είναι αυξημένες κατά 12,8%. Πριν τα Χριστούγεννα θα ανοίξει ένα ακόμα υπερκατάστημα στη Ρουμανία, ενώ το 2023 θα λειτουργήσουν δύο ακόμα στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Επίσης αναμένεται και το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρουμανία.

TEXNIKH ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πέρα από τα επιχειρηματικά που ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση και πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως δεν ευθύνεται η εταιρεία για τις καθυστερήσεις, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως παρά τις επενδύσεις στα καράβια έχουμε ταμείο 49 εκατ. ευρώ περίπου. Με τις τιμές των ναύλων εκεί που έχουν πάει η εκτίμηση είναι πως η κερδοφορία για την περίοδο 2024-28 θα φτάσει στα 15-18 εκατ. ευρώ μόνο από τα καράβια. Έχουμε να κάνουμε με μία εταιρεία που αγόρασε καράβια πριν γίνει η έκρηξη των τιμών και που τα ναυλοσύμφωνα που λήγουν ανανεώνονται με υψηλότερες τιμές, αλλά στην τιμή της μετοχής αυτό δεν έχει αποτυπωθεί. Δεν αναλύουμε πόσο αξίζουν τώρα αυτές οι συμμετοχές και πόσο θα πρέπει να πάει η τιμή της μετοχής.

ΔΑΪΟΣ: Αυτές οι αλλαγές στα ποσοστά που ανακοινώθηκαν χθες μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως και αυτή η εισηγμένη θα φύγει από το Χ.Α. Θα υπενθυμίσουμε πως μετά από χρόνια στη χρήση 2021 είδαμε πολύ ισχυρά αποτελέσματα και εκπληκτικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα, να υπάρξει μία μείωση υποχρεώσεων. Ακόμα η μόχλευση είναι μεγάλη αλλά έχει δυνατή περιουσία η εισηγμένη και κυρίως ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο στην Κρήτη. Αν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση δανείων και πετύχει καλούς όρους δε θα μας παραξένευε να έβγαζε την εταιρεία για να πετύχει πιο εύκολα τους στόχους.

PREMIA: Δεν έχει τη δυναμική που είχε τις προηγούμενες εβδομάδες. Στα 104 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει η αποτίμηση και βλέπουμε πιέσεις στα 1,20 ευρώ. Πριν μερικούς μήνες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης