Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις profit taking μετά το πάρτι αλλά οι επενδυτές αισιοδοξούν

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις profit taking μετά το πάρτι αλλά οι επενδυτές αισιοδοξούν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ:
Πραγματικό πάρτι στήθηκε χθες και πλέον αφού δεν έχουμε το πολιτικό ρίσκο, τα θεμελιώδη έρχονται στο προσκήνιο. Όπως έχουμε ξαναγράψει είναι δεκάδες οι φθηνές μετοχές και αν δε συμβεί πάλι κάτι (γιατί δεν έχουν γίνει και λίγα), τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά σε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών και όχι μόνο στα βαριά χαρτιά. Το πολιτικό ρίσκο όπως φάνηκε χθες ήταν σημαντικό. Με τέτοια διαφορά που εξασφάλισε η Ν.Δ. μπορούμε να δούμε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για πολλά χρόνια. Αρκεί βέβαια να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μη χάσουμε και πάλι το τρένο. Γιατί και άλλοι είχαν στο παρελθόν καθαρή εντολή αλλά τη χαράμισαν.

Προφανώς και τα χαρτιά των ξένων και των εγχώριων θεσμικών έχουν τον πρώτο λόγο. Εκτός από τις προοπτικές πρέπει να δούμε και αύξηση των επενδυτών. Να υπάρξει διάχυση σε όλα τα καλά χαρτιά. Πάντα, αναλογικά με την εμπορευσιμότητα που έχει το καθένα, ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί. Σήμερα, οι αναλυτές σχολίαζαν πως δεν αποκλείουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά μεσοπρόθεσμα ο δρόμος είναι ανοδικός. Σε ένα μήνα έχουμε εκλογές, άρα η προεκλογική περίοδος είναι περιορισμένη.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με ήπιες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών. Ο γερμανικός DAX είναι στα ιστορικά υψηλά του όπως και ο αντίστοιχος γαλλικός δείκτης CAC 40. Και δεν είναι οι μόνοι. Η δική μας αγορά άνοιξε με μικρή άνοδο, αλλά υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στη συνέχεια υποχώρησε λίγο χαμηλότερα. Προφανώς και γίνονται και οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από τους επενδυτές. Ο τζίρος αρκετά καλός στο ξεκίνημα.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: Η αποτίμηση της αγοράς πριν τις εκλογές, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 77,95 δισ. ευρώ και μετά το χθεσινό ράλι πήγε στα 81,9 δισ. ευρώ στο κλείσιμο, δηλαδή πρόσθεσε 4 δισ. ευρώ σε μία μόνο συνεδρίαση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ξανά στο προσκήνιο. Μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Αύριο ο ΟΠΑΠ, η Quest και η Κρι-Κρι.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα 18 δισ. ευρώ πλέον η αποτίμηση των 4 συστημικών. Η Alpha Bank έχει μείνει πίσω συγκριτικά. Σήμερα είδαμε υψηλό όγκο στο συμβόλαιο σειράς Ιουνίου και με μεγάλους αγοραστές στα 1,39 ευρώ. Η μετοχή άνοιξε εκεί και προσπαθεί να σπάσει για υψηλότερα. Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης στην Εθνική, καλή εικόνα από Eurobank και σταθεροποιητικά κινείται η Πειραιώς στα πρώτα λεπτά.

ΕΧΑΕ: Με καλές διαθέσεις και σήμερα και στα 4,67 ευρώ.

JUMBO: Πάνω από τα 23 ευρώ κινείται η μετοχή με άνοδο 0,87%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που έγραψε χθες υποχωρεί σήμερα 1,29% στο ξεκίνημα.

PROFILE: Ανακοίνωσε πως αναστέλλει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Σήμερα κατέχει το 1,77% ή 430.941 ίδιες μετοχές. Λογικά θα δούμε κάποια πώληση ιδίων μετοχών, κάτι που κυκλοφορεί στην αγορά ως πιθανό ενδεχόμενο.

CENTRIC: Στο -30% μπήκε με το καλημέρα στην προσυνεδρίαση εντολή πώλησης 18.500 τεμαχίων. Δε γίνεται βέβαια πρώτη φορά, αλλά τέτοιες μέρες είναι πρόκληση να μπαίνουν εντολές όπως αυτή και μετά βέβαια, λίγο πριν ανοίξει η αγορά να ακυρώνονται. Για να δούμε πότε θα αποφασίσουν οι αρχές να ρίξουν καμιά καμπάνα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης