Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να έχει μία τετραετία ανάπτυξης που θα ωφελήσει το Χρηματιστήριο και θα μπορέσουμε να δούμε κανονικές επιτέλους τιμές. Ελπίζουμε να μην τη χαραμίσει πάλι. Ελπίζουμε βέβαια και να μη γίνει κάτι στο εξωτερικό, σαν και αυτά που ζήσαμε τα τρία τελευταία χρόνια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν πολύ καλά θεμελιώδη, είναι πάρα πολλές οι φθηνές μετοχές και φυσικά δεν υπάρχει φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με βάση τα νούμερα που βλέπουμε θα λέγαμε πως είμαστε στη φάση που ούτε το μπαλόνι δεν έχουμε βάλει στο στόμα για να το φουσκώσουμε…

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με αξιόλογες απώλειες πάνω από 1%, λόγω των ανησυχιών αναφορικά με την κατάληξη των συζητήσεων για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο μειώθηκε στο 8,7% αλλά οι αναλυτές περίμεναν μείωση στο 8,2%. Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Γ.Δ. άνοιξε με απώλειες 0,7% και κάτω από τις 1.200 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 2,06%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα. Η Optima Bank σημειώνει πως ξεπέρασαν και τις δικές της και τις μέρες εκτιμήσεις και πως θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της. Σημειώνει επίσης πως η διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη πως ο SSM θεωρεί πρόωρη τη διανομή μερίσματος για το 2022 αλλά οι προοπτικές είναι καλές για το 2023 και στοχεύει η τράπεζα σε διανομή 20-30% των κερδών του 2023 που είναι υψηλότερη από αυτή που περίμενε η Optima Bank (15%). Η μετοχή διαπραγματεύεται με premium 10% έναντι των ομοειδών της Ν.Α. Ευρώπης και 21% έναντι του κλάδου σε όρους P/TBV που είναι στις 0,87 φορές με βάση το πρώτο τρίμηνο.

ΟΠΑΠ: Σήμερα τα δικά του αποτελέσματα και αναμένονται δυνατά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 123 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

AEGEAN: Άλλες μετοχές όταν έπιασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, στη συνέχεια τα έσπασαν με δύναμη και κατέγραψαν ράλι. Εδώ υπάρχουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μετοχή να το κάνει. Και δεν είναι άλλοι από την επικείμενη εξαγορά των warrants του δημοσίου και τη δυνατότητα να αρχίσει και πάλι να δίνει μέρισμα. Η πορεία του τουρισμού επίσης θα μπορέσει να βοηθήσει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και σήμερα, μετά το δυνατό ράλι, αλλά χωρίς να βλέπουμε υπερβολές. Όλες οι συστημικές με απώλειες μικρότερες του 2%. Καλύτερη η εικόνα της ΕΤΕ λόγω και των αποτελεσμάτων.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δεν ήταν καλά τα νούμερα και μπορεί η διοίκηση να προσπαθεί να επικοινωνήσει μία σύγκριση με το 2021 «γιατί το 2022 ήταν μία εξαιρετική περίπτωση», αλλά δε θυμόμαστε να μας είχε κάνει κάποια προειδοποίηση στις 4 ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του 2022 (πλην ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν εκπληκτικό και λογικό να μην το ξαναβλέπαμε). Αντιθέτως θυμόμαστε, και διαβάσαμε και πάλι τις ανακοινώσεις, στις οποίες ανέφερε πως η ζήτηση ήταν ισχυρή, περνούσε τις ανατιμήσεις εύκολα, αντιστάθμιζε την αύξηση των επιτοκίων κ.α. Η μετοχή άνοιξε με απώλειες 4,5%.

Η στήλη γνωρίζει πως ο κλάδος αυτός έχει τέτοια σκαμπανεβάσματα και το είδαμε το 2022 σε πολλές εταιρείες. Θα πούμε επίσης πως τα 18 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που δημοσίευσε έναντι 65,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022 ή των 34,7 εκατ. ευρώ του 2021 μπορούν να συνεχιστούν και στα επόμενα τρίμηνα πάλι να μας δώσουν μία καλή συνολική κερδοφορία και περιθώριο ανόδου στη μετοχή. Από την άλλη βλέπουμε πως ο δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται σε σύγκριση με το τέλος του 2022, όπως και οι συνολικές υποχρεώσεις. Οι λειτουργικές ταμειακές εισροές ίσα που κάλυψαν τις επενδυτικές εκροές.

Q&R: Τρομερή «σύλληψη» της παραβίασης της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση από το ΒΝ και τον συνάδελφο Νίκο Καρούτζο, ο οποίος με το δημοσίευμά του ανάγκασε την εταιρεία να τα πάρει πίσω και να πει μάλιστα ότι το μέλος του Δ.Σ. (εκτελεστικό!) που ήταν στην επιτροπή αποδοχών δεν είχε πάρει κάποια απόφαση και δε συνεδρίασε. Δεν αναφέρει βέβαια η εταιρεία γιατί έκανε αυτήν την αλλαγή και ενημέρωση, αλλά το θέμα δεν είναι στην εταιρεία αλλά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν μπορεί το ΒΝ να τα βρίσκει σε χρόνο DT και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι απούσα. Μήπως να δώσουν άδεια ελεγκτή στο ΒΝ; Δεν είναι λίγα αυτά που έχει δημοσιεύσει μόνο το τελευταίο διάστημα.

CENTRIC: 32 χιλ. τεμάχια έβαλαν σήμερα στην προσυνεδρίαση για πώληση στο -30%. Η εντολή και πάλι ακυρώθηκε ένα λεπτό πριν το άνοιγμα. Την καλημέρα μας στους ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η μετοχή άνοιξε με 1 τεμάχιο στο +2,89%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης