Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης μετά το χθεσινό sell off

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης μετά το χθεσινό sell off
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η χθεσινή πορεία ανακάτεψε την τράπουλα και μένει να δούμε ποια εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί. Οι χθεσινές εκθέσεις αναλυτών δείχνουν πως άλλοι περιμένουν συνέχιση της ανόδου και άλλοι μία στάση. Μετά από ένα τέτοιο πάρτι στο πρώτο εξάμηνο, θα λέγαμε πως η στάση και η περαιτέρω διόρθωση είναι μία λογική κίνηση. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθούν οι αγορές του εξωτερικού και από τη ρευστότητα των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού. Αν αυτοί έχουν χρήμα και θελήσουν να το τοποθετήσουν στην αγορά μας δε θα δούμε μεγάλη διόρθωση. Στις ροές επομένως στρέφουμε το βλέμμα μας.

Μεσομακροπρόθεσμα είμαστε φυσικά αισιόδοξοι, αφού μπορούμε να δούμε καλύτερη οικονομική πορεία για τη χώρα, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε να δούμε και μία σοβαρή αντιπολίτευση που θα ψηφίζει τα θετικά και θα απορρίπτει τα αρνητικά. Η Ευρώπη άνοιξε με άνοδο, αλλά χωρίς ενθουσιασμό, ενώ σημειώνουμε πως ο DAX έχει συμπληρώσει έξι πτωτικές συνεδριάσεις. Έχει άνοδο 13,5% από την αρχή του έτους όταν εμείς έχουμε 32,69%.

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση με συγκεκριμένες μετοχές να βοηθούν. Μάλλον στα πρώτα λεπτά βλέπουμε μία στάση αναμονής και τους επενδυτές να περιμένουν να δουν προς τα που θα κινηθεί η αγορά πριν κάνουν τις κινήσεις τους. Χαμηλός ο καθαρός τζίρος.

JUMBO: Με 200 τεμάχια άνοιξε στο +3,78% και έτσι δίνει κέρδη 0,25% στο Γενικό Δείκτη. Η επόμενη πράξη ήταν χαμηλότερα και έτσι μειώθηκαν και τα κέρδη της αγοράς.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ήταν τέλη Γενάρη όταν έδινε ενημέρωση για την πορεία της χρήσης 2022 και ανακοίνωνε μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Τότε διαπραγματευόταν στα 23,80 ευρώ και σήμερα ξεκίνησε από τα 32,50 ευρώ έχοντας άνοδο σε 5 μήνες 40% και 60% αν μετρήσουμε από την αρχή του έτους. Τότε η μερισματική απόδοση ξεπερνούσε το 5% και σήμερα είναι στο 3,7% λόγω της ισχυρής ανόδου της μετοχής. Έχει καταφέρει ο όμιλος να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Χ.Α. με τεράστιους επενδυτές πλέον στο χαρτοφυλάκιό του. Επιπλέον προχωράει σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ το οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και στην κατηγορία των εταιρικών ομολόγων. Με απώλειες 3,38% άνοιξε η μετοχή λόγω της αποκοπής και στα 31,40 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος ο δείκτης με πιέσεις, αλλά ήπιες στις περισσότερες συστημικές.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ο κ.Κούτρας το είπε και το έκανε. Πούλησε πάνω από τα 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,15 ευρώ και η πλευρά των εφοπλιστών στην Intrakat, έβαλαν και άλλο χρήμα στηρίζοντας την εταιρεία και τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Λήγει έτσι μία διαμάχη. Ο Δ.Κούτρας εστιάζει τώρα στη Δομική Κρήτης και νομίζουμε πως μπορεί να την ανεβάσει και αυτή. Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος είναι στο επίκεντρο. Υπάρχει δουλειά για όλους και για μικρούς και για μεγάλους.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Αύριο κόβει η ΤΙΤΑΝ (0,60 ευρώ) και τα ΕΛΠΕ (0,50 ευρώ).

ΑΔΜΗΕ: Υπάρχουν ξανά πληροφορίες πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τον ρυθμιστή για το WACC. Φαίνεται πως έχουν βάλει και οι δύο πλευρές «νερό στο κρασί τους». Η στήλη είχε γράψει πριν καιρό πως υπήρχε βελτίωση, καθώς μπορεί να μην είχε αυξήσει το WACC, ο ρυθμιστής, αλλά αναγνώριζε κάποια έξοδα και έτσι βελτίωνε την τελική γραμμή. Αυτό το είδαμε και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε. Αν τώρα βελτιώσει το WACC θα δούμε ακόμα καλύτερα κέρδη.

ΑΝΕΚ: Απέρριψαν οι μέτοχοι και δανειστές την πρόταση του Μάριου Ηλιόπουλου ως μη βιώσιμη εναλλακτική λύση και με μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης. Η ΒΑΡΜΙΝ ως μέτοχος επίσης απέρριψε την προσφορά.

MEDICON: Λίγο υψηλότερο το τελικό μέρισμα μετά από πιέσεις επενδυτών που πήγαν στη γενική συνέλευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης