Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα σχέδια ανάπτυξης της Unibios και γιατί έχει το βλέμμα στο Euronext

tags :
Τα σχέδια ανάπτυξης της Unibios και γιατί έχει το βλέμμα στο Euronext
Η αξιοποίηση του ακινήτου στο Βόλο θα δώσει σημαντική ρευστότητα στην εταιρεία
Σχετικά Άρθρα
Το στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος προβλέψει ανάπτυξη και μέσω εξαγορών, ενώ δεν αποκλείεται και εισαγωγή θυγατρικής στο εξωτερικό, ανέπτυξε στους δημοσιογράφους η Unibios.
Ο κύριος στόχος είναι η εδραίωση και ενίσχυση του νέου επιπέδου πωλήσεων με ταυτόχρονη διατήρηση υψηλού ποσοστού κερδοφορίας, στόχος απόλυτα εφικτός με βάση τη ισχυρή διεθνή ζήτηση για συστήματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού.
Παράλληλα, ο Όμιλος:
− συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση και επέκταση της παρουσίας του στη διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω στοχευμένων εξαγορών.
− Εξετάζει τη είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ μέσω στοχευμένων επενδύσεων.
− Επιδιώκει την αξιοποίηση του μη χρησιμοποιούμενου τμήματος του ακινήτου που διαθέτει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης Αντώνη Σβορώνο, η εταιρεία εστιάζει στη Δυτική Ευρώπη καθώς εκεί μπορεί να υλοποιήσει απαιτητικά έργα που έχουν και καλύτερο περιθώριο.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να γίνει μέσω εξαγορών και εισόδου της θυγατρικής Watera σε αγορά του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο κ.Σβορώνος στο ΒΝ, η Watera ακολουθεί εδώ και χρόνια μία αυτόνομη πορεία με τη Unibios να είναι 100% μέτοχος.
Θα μπορούσε να εισάγει τις μετοχές στο εξωτερικό π.χ. Euronext ή να γίνει εξαγορά με ανταλλαγή μετοχών.

Το χρηματιστήριο του Euronext αναφέρθηκε καθώς αυτήν την περίοδο μπαίνει μία ομοειδής εταιρεία, η Osmosun, με μικρότερα μεγέθη από τη Unibios, αλλά με σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση.
«Πάντα είχαμε σχέδια αυτόνομης ανάπτυξης της Watera, όπως παλιά θέλαμε εισαγωγή στο ΑΙΜ», είπε ο κ.Σβορώνος, αλλά τώρα με την Osmosun είναι μία καλή σύγκριση.
Να σημειωθεί πως η Osmosun προβάλει ως εξειδίκευση ότι κάνει αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια και αναμένεται η εισαγωγή μέσω δημόσιας εγγραφής στις 10 Ιουλιου με εύρος τιμής 5,10-6,90 ευρώ,
Ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία λύσεων και συστημάτων επεξεργασίας νερού με το κλειδί στο χέρι, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η εταιρεία είχε πωλήσεις 4,6 εκατ. ευρώ το 2022 και ζημιές 329 χιλ. ευρώ έναντι τζίρου 11,2 εκατ. ευρώ και κερδών 650 χιλ. ευρώ της Unibios. Η Unibios έχει αποτίμηση 13,7 εκατ. ευρώ και η Osmosun αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερη αποτίμηση.
Επιπλέον η ωρίμανση των συνθηκών για αξιοποίηση του ακινήτου στο Βόλο, θα δώσει πολύτιμη ρευστότητα στην εταιρεία.
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να το υποχρησιμοποιεί (κάτω από το 1/3 σήμερα), άρα θα μπορούσε να έχει έσοδο από την πώληση 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη μέσω εξαγοράς.

Σημειώνεται πως στο Δ.Σ. συμμετέχει o Karl Michael Millauer, ενώ κατέχει και περίπου το 1% των μετοχών και έχει μεγάλη εμπειρία στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης