Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στα ύψη η μεταβλητότητα στην Εθνική Τράπεζα – Έφτασε στο +10% - Βομβαρδισμός εντολών με μηχανάκια

Στα ύψη η μεταβλητότητα στην Εθνική Τράπεζα – Έφτασε στο +10% - Βομβαρδισμός εντολών με μηχανάκια
Οι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο placement είναι οι εξής: Fidelity, Blackrock, Lazard, Norges Bank Asset Management, Allianz, Capital Group, GIS από Σιγκαπούρη, Romerco, IRWS, Wellington.
Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η μεταβλητότητα της Εθνικής Τράπεζας με τη μετοχή να φτάνει ακόμα και στο +9,86% με υψηλό στα 6,35 ευρώ λόγω της τεράστιας υπερκάλυψης του placement του ΤΧΣ.
Όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το ΒΝ, η υπερκάλυψη είχε αναγκάσει από νωρίς κάποιους ξένους να αγοράσουν και μέσα από την αγορά τις μετοχές που έπρεπε να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αλλά λόγω υπερκάλυψης δε θα αποκτούσαν.
Σήμερα η μετοχή στα πρώτα 25 λεπτά έχει κάνει όγκο πάνω από 5 εκατ. τεμάχια και τα μηχανάκια με τις εντολές δεν έχουν σταματήσει να «βαράνε».
Αυτό που ουσιαστικά είδαμε στο ταμπλό είναι:
1) Από τη μία υπάρχει arbitrage και κάποιοι επενδυτές που θα λάβουν μετοχές στα 5,30 ευρώ, πουλάνε μέρος των μετοχών που ήδη έχουν πάνω από τα 6 ευρώ.
2) Από την άλλη υπάρχουν και οι επενδυτές που δεν θα λάβουν τις μετοχές που είχαν ζητήσει και αγοράζουν από το ταμπλό τις υπόλοιπες. Η μάχη αυτή έχει εκτοξεύσει τον όγκο και τη μεταβλητότητα. 
3) Υπάρχει υψηλός όγκος και στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης της μετοχής άρα δεν αποκλείεται να κλείνουν θέσεις sort που είχαν κάποιοι. Έχουν γίνει πάνω 9 χιλ. ΣΕΜ σε 30 λεπτά. 
Επίσης ο τζίρος της Εθνικής εκτοξεύτηκε στα 995 εκατ.ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων. 
Ειδικότερα, πέρασαν τα έξι πακέτα, 160.989.867 μετοχών αξίας 853.246.295 ευρώ που αφορούν το 17,6% δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών που κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.
Επίσης, διακίνησε επιπλέον πακέτα 4,09 εκατ. τεμάχια αξίας 24,57 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει στους δικαιούχους στις 21 Νοεμβρίου.
H μετοχή της Εθνικής έκλεισε τελικα στα 6,12 ευρώ, με συνολικό όγκο 995 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,60 δισ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ΒΝ

Κατά 8,1 φορές υπερκαλύφθηκε το βιβλίο προσφορών για το 22% της Εθνικής Τράπεζας ή 201,237 εκατ μετοχές που πουλάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών και δη των μικροεπενδυτών ανήλθε στα 475 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει υπερκάλυψη 1,93 φορές αφού στους έλληνες μικροεπενδυτές θα διατεθούν 45,7 μετοχές Χ 5,30 ευρώ = 242 εκατ ευρώ.
Η υπερκάλυψη συνολικά έφθασε τις 8,1 φορές για να αντλήσει συνολικά το ελληνικό δημόσιο 201,237 εκατ μετοχές Χ 5,30 ευρώ = 1,067 δισεκ. ευρώ.
Η κατανομή ολοκληρώθηκε αργά το βράδη της 16ης Νοεμβρίου 2023.... που σημαίνει ότι το 17% των μετοχών της Εθνικής διατέθηκε σε πάνω από 40 ξένους επενδυτές...
Ως προς την τιμή διάθεσης η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ.
Οι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο placement είναι οι εξής: Fidelity, Blackrock, Lazard, Norges Bank Asset Management, Allianz, Capital Group, GIS από Σιγκαπούρη, Romerco, IRWS, Wellington.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης