Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Για την έκτη συνεχόμενη ανοδική με βοήθειες από το εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Για την έκτη συνεχόμενη ανοδική με βοήθειες από το εξωτερικό
ΑΓΟΡΑ: Σχεδόν σε υψηλά 9 ετών ο γενικός δείκτης και διατηρεί την καλή του συμπεριφορά με το επενδυτικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και όχι σε λίγες μετοχές. Η αγορά έχει δώσει μεγάλη κίνηση και δικαιολογεί τα πάντα. Και υψηλότερα μπορεί να συνεχίσει, αφού το κλίμα στο εξωτερικό είναι καλό, αλλά και διόρθωση να κάνει πάλι δεν χαλάει κάτι, αφού έχει καλή άνοδο και το 2023 και στις λίγες μέρες του νέου έτους. Χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση έχει συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες ανοδικές ο Γ.Δ.

Με καλή άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Ο DAX ενισχύεται 0,7% και είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Εμείς ακολουθούμε με άνοδο περίπου 0,5% και χαμηλό τζίρο. Καλή εικόνα σε τράπεζες, δείχνει πως θέλει να ξεχωρίσει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά βγαίνουν χαρτιά και η ΔΕΗ. Υποχωρούν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με το ελληνικό δεκαετές να είναι στο 3,25%. Περιμένουμε αργότερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

ΞΕΝΟΙ: Μας κάνει εντύπωση πως στα στοιχεία του Axianumbers είδαμε μείωση οριακή και οριακές εκροές από τους ξένους επενδυτές το Δεκέμβρη. Στο σύνολο του έτους είχαν εισροές 816 εκατ. ευρώ που κυρίως οφείλονται στη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα). Πούλησε όμως το Δεκέμβρη και ΕΛΠΕ και δε φαίνεται αυτή η διαφορά. Άρα μάλλον οι Έλληνες είχαν σημαντικές εισροές το Δεκέμβρη και κάλυψαν την πώληση του ΤΧΣ.

FOURLIS: Μάλλον η διοίκηση θα πρέπει να δει τη λειτουργία των ΙΚΕΑ πιο προσεκτικά, καθώς μετά τις αλλαγές στα μεγέθη έχουν επέλθει και αλλαγές στα εστιατόρια. Εκνευρισμός και αποχωρήσεις μαθαίνουμε ότι παρατηρούνται από πελάτες, αφού το προσωπικό δεν είναι αρκετό να εξυπηρετήσει τον κόσμο και αρκετοί φεύγουν. Αυτό κάνει κακό και στις πωλήσεις και στο brand.

AUTOHELLAS: Έλαβε έγκριση από το Χρηματιστήριο για την εισαγωγή ομολογιών. Έως 200 εκατ. ευρώ θα αντλήσει η εταιρεία και περιμένουμε το ενημερωτικό για τις λεπτομέρειες.

ΑΒΑΞ: Τυπώνει 4 εκατ. μετοχές οι οποίες θα δοθούν δωρεάν σε στελέχη

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή σήμερα ο τίτλος. Πρόσφατα είχε δώσει μέρισμα καθαρό 0,19 ευρώ, άρα η συνολική διανομή είναι 0,26 ευρώ ανά μετοχή. Εξαιρετική η απόδοση και φέτος για τους μετόχους. Χαρτάρα, τι άλλο να γράψουμε, τα έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Μακάρι να βλέπαμε και περαιτέρω βελτίωση του growth, προκειμένου να μεγαλώσει κι άλλο η εισηγμένη.

ΑΝΕΚ: Αρκετή η ταλαιπωρία των επιβατών, ειδικά όσοι ταξίδεψαν με αυτοκίνητο τις ημέρες των γιορτών. Απίστευτο στρίμωγμα των αυτοκινήτων στα γκαράζ από την εταιρεία που πλέον ανήκει στην Attica Group. Εφαρμόζονται όσα προβλέπονται;

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με λίγα κομμάτια στο +4% και με μεγάλη απόσταση μεταξύ πρώτου αγοραστή και πρώτου πωλητή.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Με λίγα κομμάτια στο +8% και είναι μία μετοχή που δεν έχει δώσει εδώ και καιρό αφορμή για σχολιασμό, αλλά αξίζει.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Μέσα σε λίγα λεπτά έκανε όγκο 80 χιλ. τεμάχια. Μαζεύτηκαν τα περισσότερα στα 3 ευρώ και στη συνέχεια πήγε στα 3,07 ευρώ ο τίτλος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης