Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ευφάνταστα σενάρια για τις «προβληματικές» του Χρηματιστήριου - Προσοχή στις fake φήμες για να ανεβάσουν τις μετοχές

Ευφάνταστα σενάρια για τις «προβληματικές» του Χρηματιστήριου - Προσοχή στις fake φήμες για να ανεβάσουν τις μετοχές
Το ερώτημα σε όλα αυτά που ακούγονται είναι ποιος ο λόγος κάποιος επιχειρηματίας να επιλέξει μία εταιρεία με μεγάλα δάνεια και προβλήματα για να μπει στο χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή φυσικά το ράλι της αγοράς και την καταγραφή νέων υψηλών 13 ετών, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια που εμπλέκουν μετοχές προβληματικών εταιρειών σε επιχειρηματικές συμφωνίες.
Κάποιοι προσπαθούν να σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό και καλό είναι οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί, αφού τα ίδια ευφάνταστα σενάρια έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς τελικά να γίνει πραγματικότητα κάποιο.
Χθες, κάποιες μετοχές εταιρειών της επιτήρησης ή μετοχών που δεν έχουν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κατέγραψαν άνοδο και μάλιστα κάποιες με μεγάλο για τα δεδομένα τους όγκο συναλλαγών.
Το ΒΝ έχει γίνει αποδέκτης των σεναρίων αυτών, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι αξίζουν σχολιασμό, αφού τα έχει ξανακούσει και στο παρελθόν.
Σε ένα bull market είναι λογικό να υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις, αλλά συνήθως αυτές σπάνια γίνονται γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Κάποιες μπορεί να καταλήξουν θετικά, αλλά για άλλες μάλλον οι δήθεν συζητήσεις είναι προϊόν φαντασίας.
Το κυρίαρχο σενάριο αυτήν την περίοδο για τις εν λόγω εταιρείες είναι η οχηματολογία.
Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως όπως είχε αναδείξει το ΒΝ η CD Media συζητούσε με την Intertech για την εξαγορά ποσοστού βασικού μετόχου ώστε να εισαχθεί έμμεσα στο χρηματιστήριο. Ήδη κατέχει σημαντικό ποσοστό. Όμως αν και επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες δεν έχει υπάρξει συμφωνία λόγω διαφοράς στο τίμημα.

Ξαναζεσταμένο φαγητό

Το ακίνητο της Τρία Άλφα έχει απασχολήσει τους επενδυτές που ασχολούνται με τις μικρές εταιρείες αρκετά χρόνια. Αν και πολλά είχαν γραφτεί στο παρελθόν για την αξία του και για τους επιχειρηματίες που το βολιδοσκοπούν δεν έχει γίνει πώληση, ούτε η εταιρεία έχει αλλάξει επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Βιοτέρ με «ισχυρούς επιχειρηματίες» τη στήριζαν παλιά και εκεί είχε αποδοθεί ένα μεγάλο ράλι που κατέγραψε η μετοχή. Δε φάνηκαν όμως στο μετοχολόγιο αυτοί οι «ισχυροί» επιχειρηματίες, ούτε απήλλαξαν την εταιρεία από τα δάνεια, ούτε έβαλαν χρήματα στο ταμείο για να αποκτήσει επιχειρηματική δραστηριότητα.Επιπλέον ακόμα δεν έχει κάνει κάποια κίνηση (πώληση περιουσιακών στοιχείων) στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης και τα δάνεια αυξάνονται ενώ η καθαρή θέση γίνεται όλο και πιο βαθιά αρνητική. 
Στη SATO χρόνια τώρα η αγορά περιμένει την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης ώστε να μεταβιβαστούν οι δραστηριότητες και να πάει η εισηγμένη σε λύση και εκκαθάριση.
Κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες που οδηγούν σε άνοδο τη μετοχή, αναφέροντας ότι θα μετατραπεί σε όχημα. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και πηγές της στήλης τις διαψεύδουν.
Εσχάτως φήμες για είσοδο μεγάλων επενδυτών κυκλοφόρησαν και στη Λεβεντέρης.
Για την Μπήτρος επίσης υπάρχουν φήμες που την εμπλέκουν στην οχηματολογία, αλλά το βασικό σενάριο ήταν να διαγραφούν τα δάνεια και στη συνέχεια ο βασικός μέτοχος να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως ούτε τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια. 
Τα ακίνητα της Λανακάμ είναι ένας λόγος που κατά καιρούς οδηγούν τη μετοχή υψηλότερα. Όμως τόσα χρόνια τα έχει ως περιουσιακό στοιχεία και δεν έχουν δώσει κάτι παραπάνω στην εταιρεία.
Στον Οίκο Σπύρου ένα σημαντικό fund έχει βάλει κεφάλαια και έχει δικαίωμα να μετατρέψει τα χρήματα σε μετοχές. Όμως ούτε αυτή η κίνηση οδήγησε σε βελτίωση της αποτίμησης ή σε βελτίωση των οικονομικών.
Το ερώτημα σε όλα αυτά που ακούγονται είναι ποιος ο λόγος κάποιος επιχειρηματίας να επιλέξει μία εταιρεία με μεγάλα δάνεια και προβλήματα για να μπει στο χρηματιστήριο.
Γιατί η αλήθεια είναι πως υπάρχουν επιχειρηματίες που θα ήθελαν να εισαχθούν με έμμεσο τρόπο αλλά γιατί ο επιχειρηματίας να μη διαλέξει μία καθαρή εταιρεία που πιο εύκολα να μπορούσε να βγάλει αποτίμηση και να εισαχθεί μέσω απορρόφησης;
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε σημαντικό dilution τους υφιστάμενους μετόχους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης