Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Μαραζώνει» η φιλοξενία στην ηπειρωτική Ελλάδα - Κρίσιμες επαφές στα Ιωάννινα

«Μαραζώνει» η φιλοξενία στην ηπειρωτική Ελλάδα - Κρίσιμες επαφές στα Ιωάννινα
Συνάντηση των ξενοδόχων του ορεινού όγκου στα Ιωάννινα, παρουσία Σ.Ζαχαράκη & Δ.Φραγκάκη
Σχετικά Άρθρα

Οι μηδενικοί τζίροι του περασμένου χειμώνα εξαιτίας του lockdown σήμαναν «συναγερμό» εν μέσω θερινής περιόδου στους επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κομβική, γιατί αν δεν προνοήσουμε σήμερα, δεν θα έχουμε να ζήσουμε αύριο», τονίζει στο BN ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν τόσο ο ίδιος και η επιχείρησή του, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτήν ελέω πανδημίας.
Μπροστά στον κίνδυνο να επαναληφθεί η οικονομική «ασφυξία» του 2020/21 όπου χάθηκε η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε ορεινούς προορισμούς να «δουλέψουν» κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και του Πάσχα, εκπρόσωποί τους πραγματοποιούν σήμερα (Παρασκευή) την πρώτη δια ζώσης συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα (είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μέσα στον Μάρτιο) με προσκεκλημένους την υφυπουργό Τουρισμού, αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δεύτερο δύσκολο χειμώνα επιβίωσης»

«Θέλουμε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να προωθηθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές, αφού τα περισσότερα από αυτά χρονίζουν και έχουν να κάνουν κυρίως με απαρχαιωμένες υποδομές που απαιτούν επειγόντως αναβάθμιση.
Αλλά και να σχεδιαστεί μια στοχευμένη προβολή των προορισμών μας με τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, ώστε να αξιοποιηθεί το βουνό, οι εμπειρίες και οι δυνατότητές του για να προσελκύει επισκέπτες από το εξωτερικό», δηλώνει στο BN ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος προσθέτει ότι προέχει η συνέχιση της οικονομικής στήριξης αυτών των επιχειρήσεων «γιατί έχουν μπροστά τους άλλον ένα δύσκολο χειμώνα».
«Η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους για μια ακόμη χρονιά», επισημαίνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων και τονίζει την ανάγκη στήριξης και των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα, δίπλα σε λουτροπόλεις όπως και των συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Διευκόλυνση εισόδου στα χερσαία σύνορα για να μη χάσουμε πελάτες»

Στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.
Μάλιστα με τη ρευστότητα να βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο, πολλοί επιχειρηματίες αγωνιούν για την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια χερσαία σύνορα, όπου η ταλαιπωρία για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς ξεπερνά ακόμη και τις πέντε ώρες τα Σαββατοκύριακα.
«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί οι αναμονές είναι αποκαρδιωτικές και μπορεί να χάσουμε τους τουρίστες από τα Βαλκάνια που έχουν έντονο ενδιαφέρον για να μας επισκεφτούν», τονίζουν και ζητούν άμεση στελέχωση με προσωπικό, περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, να προβλεφθεί wi fi για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υποδομές που θα ενδυναμώσουν τις τουριστικές ροές.
«Αυτή η κατάσταση» τονίζουν οι επιχειρηματίες, «έρχεται σε αντίθεση με τα τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους που διαθέτει η χώρα μας και είναι καιρός να αξιοποιηθούν τουριστικά τα βουνά μας, ώστε να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».
Σημειώνουν μάλιστα ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα για 12 μήνες το χρόνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοποίηση αυτών των περιοχών, και έτσι κρίνουν σκόπιμο το να δοθεί «πνοή στην άλλη Ελλάδα» για να ανασάνουν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται αποκομμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Δίχτυ» προστασίας για να αντέξουμε»

Προτείνουν μάλιστα τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης με σκοπό την αξιοποίηση ειδικών και λοιπών μορφών τουρισμού, πχ πιστοποίηση μονοπατιών – αναρριχητικών πεδίων κλπ τα οποία θα μπορούσαν όπως λένε να υλοποιηθούν από ιδιώτες ή μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
«Τα μέτρα στήριξης είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να αντέξουμε.
Θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή και να διαρκέσουν για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία και από αυτά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί καμία επιχείρηση» τονίζουν οι ξενοδόχοι.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο ΣΕΤΕ προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ζήτησε τη συνέχιση του Συν- εργασία για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο, ώστε να εξασφαλιστεί ένα «δίχτυ προστασίας» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός.

«Παρέμβαση της ΚΕΔΕ για να εφαρμοστεί ο νόμος»

Όπως υποστηρίζουν, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, δεν εφαρμόστηκε από όλους τους Δήμους η νομοθεσία που προβλέπει απαλλαγή των δημοτικών τελών και ζητούν παρέμβαση της ΚΕΔΕ.
«Υπάρχουν δήμοι που έχουν προχωρήσει ήδη σε απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής τελών όπως καθαριότητας και φωτισμού και καλούνται και οι άλλοι δήμοι να πράξουν το ίδιο.
Δεν γίνεται να υπάρχει απαλλαγή αλά καρτ», επισημαίνουν και σημειώνουν ότι «από τη ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης μέχρι σήμερα επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς ο κάθε δήμος πράττει κατά το δοκούν».

«Να αποκτήσει ο χειμερινός τουρισμός ενιαία ταυτότητα»

Οι ξενοδόχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου το τουριστικό τους προϊόν να αποκτήσει τη δική του brand name, μια ενιαία ταυτότητα που θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προβολής και θέτουν σε δημόσιο διάλογο άμεσες ενέργειες που κατά τη γνώμη τους πρέπει να γίνουν, ώστε να αναβαθμιστούν τουριστικά οι χειμερινοί προορισμοί:

  • Συνεργασία με τον ΕΟΤ για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών «για να ξεφύγουμε από τον επισκέπτη του διημέρου και να ενισχύσουμε τις επισκέψεις από το εξωτερικό»
  • Επαναφορά του θεσμού της «Λευκής Εβδομάδας» ή αλλιώς της σχολικής ανάπαυλας με τη μορφή εκδρομών εκπαιδευτικού χαρακτήρα στη φύση, για να τονωθούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες σε «νεκρές» χρονικές περιόδους
  • Κίνητρα για συμμετοχή σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης με κατάλληλα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως είναι για παράδειγμα το υψόμετρο μιας επιχείρησης
  • Υποδομές για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού
  • Σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων με την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών
  • Ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα με εξειδικευμένες ξεναγήσεις και
  • Δημιουργία ενιαίου στρατηγικού σχεδίου διακοπών εμπειρίας

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης