Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ξενοδόχοι επαρχίας: Ένα Σάββατο δεν φέρνει την Άνοιξη

Ξενοδόχοι επαρχίας: Ένα Σάββατο δεν φέρνει την Άνοιξη
«Όλα του χειμώνα αβέβαια» υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, παρά τις καλές πληρότητες για την 28η Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τουριστική ανάκαμψη από το 2022, υπάρχει ένα «βροχερό και ομιχλώδες» διάστημα μέχρι και τον Μάρτιο, κατά το οποίο οι τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας είτε των πόλεων, είτε του ορεινού και ημιορεινού όγκου της ηπειρωτικής χώρας καλούνται να ανέλθουν τον δικό τους Γολγοθά, αλλά και να ισορροπήσουν παράλληλα τα «σπασμένα» από τον Φεβρουάριο του 2020, λόγω πανδημίας.
«Μια ο κορωνοιός, μια ο καιρός, μια η ακρίβεια, όλα αυτά είναι παράγοντες επιβαρυντικοί για τη δική μας επιβίωση.
Η τουριστική επανεκκίνηση για εμάς αναμένεται να έχει εκτός από αρκετό άγχος και πολλές ιδιομορφίες και σίγουρα δεν θα έχει και τις ίδιες ταχύτητες σε όλους τους προορισμούς.
Για αυτό και ζητάμε στοχευμένα μέτρα στήριξης, ο χειμώνας αναμένεται να είναι βαρύς», σημειώνουν αρκετοί επιχειρηματίες και δηλώνουν επιφυλακτικοί, παρά την πρώτη «χαραμάδα αισιοδοξίας» για τα ταμεία τους που βλέπουν να πλησιάζει – εκτός απροόπτου – την 28η Οκτωβρίου.

Ακυρώσεις στην Ημαθία λόγω «κορωνογάμου»

Τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στην Επισκοπή Νάουσας έφεραν απανωτές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Εξαιτίας ενός γάμου, νοσεί σχεδόν ένα ολόκληρο χωριό και τα ενεργά κρούσματα που εκτινάχθηκαν (άλλοι μιλούν για πάνω από 300) θορύβησαν τους εν δυνάμει εκδρομείς, αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τα σχέδιά τους.
«Από ευχάριστο, κατέληξε να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός για την περιοχή μας, το οποίο έφερε δυστυχώς σωρεία ακυρώσεων λόγω αρνητικής δημοσιότητας», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάντσιος.
Όπως προσθέτει, τα απόνερα του «κορωνογάμου» έχουν αρχίσει να μειώνονται όσο περνούν οι μέρες, με συνέπεια οι επιχειρηματίες να αναμένουν αυξημένη κίνηση την άλλη εβδομάδα λόγω δύο αργιών της 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
«Η ζήτηση είναι αυξημένη και όσο πλησιάζουν οι μέρες οι κρατήσεις μας ανεβαίνουν περισσότερο.
Εκτιμώ ότι θα είναι ένα καλό τετραήμερο κατά το οποίο οι πληρότητες θα φθάσουν έως και το 75 – 80%», εκτιμά ο κ. Μάτσιος. Σημειώνει ωστόσο ότι πολλές μονάδες των ορεινών όγκων δεν λειτουργούν «διότι δεν συμφέρει με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου να ανοίξουν για λίγες μέρες» με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη του Έλληνα για αποδράσεις να την «καρπώνονται» οι μονάδες των γύρω περιοχών.
«Μακάρι να ανέβουν οι πληρότητες» τονίζουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την έξαρση κρουσμάτων σε συνδυασμό με την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αφού δημιουργείται «ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τη χειμερινή σεζόν».

Γεμάτα για... μια μέρα τα ξενοδοχεία στο Καρπενήσι

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Καρπενήσι. Ενώ προβλέπουν ικανοποιητική κίνηση το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου «επειδή αρκετοί θα εκμεταλλευτούν το ότι η αργία «πέφτει» την Πέμπτη και θα πάρουν άδεια την Παρασκευή για να κολλήσουν το Σαββατοκύριακο», αλλά όλα θα εξαρτηθούν τελικά από τον καιρό.
Λόγω φόβου για την κακοκαιρία εξάλλου, δεν δούλεψαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και δεν είναι σίγουροι για το πως θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας όσον αφορά την τουριστική κίνηση.
«Ένα Σάββατο με 100% πληρότητα, δεν φέρνει την άνοιξη.
Θα έλεγα ότι το τοπίο για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου παραμένει «βροχερό» και «ομιχλώδες».
Σκεφτείτε μια επιχείρηση να δουλεύει μόνο τέσσερις μήνες το μήνα και τις υπόλοιπες 26 να μην έχει πελάτες», σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα.
Όπως υποστηρίζει «η σεζόν στη χώρα μας δεν θα πρέπει να σταματάει ποτέ».
Τονίζει μάλιστα ότι το επόμενο καλό διάστημα για τις επιχειρήσεις στον ορεινό όγκο προβλέπεται να είναι τα Χριστούγεννα, ενώ ακολουθούν άλλοι δύο δύσκολοι μήνες: ο Ιανουάριος και ο Φεβουάριος.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ράλι των τιμών ειδικά στην ενέργεια, αφού το κόστος των καυσίμων αγγίζει ήδη δυσθεώρητα επίπεδα και επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό επιχειρήσεων που έχουν ανάψει θέρμανση από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.
«Είναι ένας παράγοντας αποτρεπτικός και για τις μετακινήσεις.
Αν όλα πάνε καλά και με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ίσως καταφέρουμε να δουλέψουμε τα Σαββατοκύριακα», εξηγεί.

«Αγαπημένη» η Πελοπόννησος για την 28η Οκτωβρίου

Προκρατήσεις που αγγίζουν το 60 – 70% βλέπουν ήδη οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου για το τετραήμερο, «τόσο σε ορεινούς, όσο και σε παράκτιους προορισμούς», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο, ο οποίος ελπίζει το ποσοστό αυτό να αυξηθεί μέσα στην εβδομάδα.
Κοντινές αποδράσεις από την πρωτεύουσα λόγω ακρίβειας επιλέγουν οι περισσότεροι εν δυνάμει ταξιδιώτες και έτσι, η Πελοπόννησος αναμένεται να αποδειχθεί μια από τις «αγαπημένες» των Αθηναίων, για την πρώτη εξόρμηση του φθινοπώρου.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές διαθέσιμες κλίνες στους περισσότερους προορισμούς της χώρας σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ενώ όπως λένε, πολλοί θα προγραμματίσουν την τελευταία στιγμή, αφού θεωρούν ότι ο προορισμός είναι «εύκολος» επειδή οι αποστάσεις έχουν μειωθεί χρονικά.
«Θα είναι μια πρώτη φθινοπωρινή ανάσα για τις τοπικές οικονομίες και για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία της επαρχίας, αλλά ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσο δύο παράγοντες θα βρίσκονται στο κόκκινο: η πανδημία και οικονομικά του Έλληνα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι ο βασικός μας πελάτης», τονίζουν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης