Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Διαμαντόπουλος στο BN: «Τα ξενοδοχεία της Πάτρας φυτοζωούν - Μέχρι και σήμερα θεωρείται «χαμένο» το τριήμερο της Αποκριάς»

Διαμαντόπουλος στο BN: «Τα ξενοδοχεία της Πάτρας φυτοζωούν - Μέχρι και σήμερα θεωρείται «χαμένο» το τριήμερο της Αποκριάς»
«Έκρηξη» έως και 300% στην τιμή της καθαρής αξίας της ενέργειας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα

Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με το εάν θα διεξαχθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις αναμένουν επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού στην Πάτρα προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ακύρωση – για τρίτη φορά – θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή.
Ο δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη ζήτησε να ενημερωθεί για το τι πρόκειται να ισχύσει φέτος στον απόλυτο προορισμό για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αφού το καρναβάλι πλησιάζει και ορισμένες προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά στην περιοχή.
«Η ζήτηση είναι πάρα πολύ χαμηλή.
Ο Δήμος δεν έχει αποφασίσει για το εάν θα πραγματοποιηθούν καρναβαλικές ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς αναμένει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Αναγκαστικά θα περιμένουμε έως την τελευταία στιγμή, εκτιμούμε όμως με τα σημερινά δεδομένα ότι θα είναι ένα «ήσυχο» καρναβαλικό τριήμερο και ίσως να επιτραπεί στους επισκέπτες να διασκεδάσουν μόνο με μουσική», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος.
Προσθέτει ότι όλοι οι επιχειρηματίες ευελπιστούν πλέον να υπάρξει έστω την τελευταία στιγμή κάποια μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση που παραμένει εξαιρετικά υποτονική, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Προς το «όχι» οι ειδικοί

Η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με το εάν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων ή όχι. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί τελικά έως την Πέμπτη, αλλά όλα δείχνουν πως προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς οι συγκεντρώσεις, καθώς είναι αναπόφευκτος ο συνωστισμός και ο πλήρης έλεγχος αποστάσεων και μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προσανατολίζεται μάλλον προς το «όχι» και σε αυτό συμβάλλουν τόσο ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων – υπολογίζεται αποκλιμάκωση από τα τέλη του μήνα, αλλά και οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας που επιμένουν. Συν το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού επίκειται από τον Μάρτιο σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και άρα οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμες για την υγειονομική εικόνα της χώρας. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέψει ένα «περισσότερο κανονικό Πάσχα» σε σχέση με πέρυσι - εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο μέτωπο της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντείνεται μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής εάν τελικά επιτραπεί να διεξαχθούν εκδηλώσεις, κυρίως για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει επαρκής έλεγχος που θα εγγυηθεί ότι δεν θα σημειωθούν «ευτράπελα» που να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την τουριστική εικόνα της πόλης. «Το δίλημμα είναι μεγάλο. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι όσο περνούν οι μέρες θα μπορέσει ο κόσμος να διασκεδάσει έστω με μουσική, πάντα τηρώντας τα μέτρα. Αναμένουμε την τελευταία στιγμή να έχουμε επισκέπτες. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη εκδήλωση στην πόλη που να έχει ανακοινωθεί. Δεχόμαστε λιγότερα διερευνητικά τηλεφωνήματα από πελάτες σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. Ο κόσμος παραμένει διστακτικός» τονίζει ξενοδόχος, ο οποίος προβλέπει για το τριήμερο «μικρή αύξηση πληρότητας».

Από το sold out… στη «βουτιά» την τελευταία 3ετία

Τέτοιες μέρες προ κορωνοϊού, δηλαδή ένα μήνα πριν το καρναβάλι της Πάτρας, η πληρότητα στα ξενοδοχεία άγγιζε ήδη το 70% και το εορταστικό τριήμερο δεν έπεφτε καρφίτσα σε αντίθεση με τις κρατήσεις που έπεφταν βροχή! «Ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο, η πληρότητα έφτανε το 100% και ήταν από τις πιο «δυνατές» τουριστικά περιόδους για την πόλη», θυμίζει άλλος επιχειρηματίας που θεωρεί «χαμένη» φέτος την ευκαιρία να γευτεί η Πάτρα «μια γερή οικονομική ανάσα», ενώ ούτε το 2020, ούτε το 2021 της επιτράπηκε να διοργανωθούν οι διάσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, είναι χαρακτηριστικά σοβαρή η «βουτιά» στους τζίρους των επιχειρήσεων κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές σε σύγκριση με το 2019, με τη μεγαλύτερη ζημία να καταγράφουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, σε αντίθεση με τα εποχικά που δούλεψαν λίγο καλύτερα. Έτσι στο σύνολο, oι τζίροι των επιχειρήσεων κατέγραψαν:

  • To 2020 απώλειες έως και – 68% σε σχέση με το 2019
  • Το 2021 απώλειες έως και – 45% σε σχέση με το 2019

Ενώ, για το 2022 οι επιχειρηματίες της Αχαΐας εκτιμούν ότι η πτώση στους τζίρους συνολικά θα είναι μικρότερη λόγω και των εμβολιασμών που αυξάνονται, αλλά και εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης που καταγράφει η Ελλάδα στις προτιμήσεις του διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού.

«Φθίνει η δουλειά, αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα»

«Τα ξενοδοχεία της Πάτρας φυτοζωούν μέσα στην πανδημία», εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος όταν αναφέρεται στις ισχνές πληρότητες για τις δωδεκάμηνης λειτουργίας επιχειρήσεις που έχουν να ελπίζουν πια, μόνο στην επανεκκίνηση των σχολικών εκδρομών για να δουν σύντομα μια «άσπρη μέρα». «Η δουλειά φθίνει και ταυτόχρονα αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα», συμπληρώνει και αναφέρεται στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να αποπληρώσουν οι συνάδελφοί του. «Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξηθεί ως προς την καθαρή αξία της ενέργειας από 250% έως 300%. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση εκατό δωματίων από 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα, καλείται να πληρώσει σήμερα τουλάχιστον 25 χιλιάδες ευρώ για την ίδια χρήση, όταν το 60% του συνολικού ποσού είναι η επιβάρυνση για την καθαρή αξία της ενέργειας», τονίζει.
Μάλιστα όπως λέει, συμβόλαια που έχουν γίνει με πρακτορεία του εξωτερικού για το φετινό καλοκαίρι διατηρούν σχεδόν τις ίδιες τιμές με το 2019 ή ελάχιστα αυξημένες και σε ποσοστό που δεν ξεπερνά ούτε το 5%. «Θα μπορούσε να προβλεφθεί «ρήτρα ενέργειας» έτσι ώστε εάν αυξάνεται το κόστος από ένα ποσοστό και πάνω, να μπορούν να αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα και οι ανώτατες τιμές», υποστηρίζει. Για την περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, οι κυριότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού αποτελούν τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, η Γερμανία, η Βέλγιο, η Πολωνία, η Αυστρία κ.α.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης