Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι δείχνουν σήμερα τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων για τη σεζόν 2022

Τι δείχνουν σήμερα τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων για τη σεζόν 2022
Δειλή επανεκκίνηση και βελτίωση της ροής των κρατήσεων, η οποία είχε «παγώσει» λόγω ουκρανικού
Σχετικά Άρθρα

Το δειλό ξεκίνημα της σεζόν σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς - όπως το χαρακτηρίζουν επιχειρηματίες - θα ανεβάσει ρυθμούς (εκτός απροόπτου) από τον Μάιο και έπειτα, αλλά «δεν θα τρέξει με τις ίδιες ταχύτητες για όλες τις περιοχές της χώρας.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η κινητικότητα που παρατηρείται για παράδειγμα στην Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα ή σε νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή σε επίπεδο κρατήσεων, δεν είναι η ίδια με την κινητικότητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου έτσι κι αλλιώς η σεζόν είναι μικρότερης διάρκειας» εξηγεί άνθρωπος της αγοράς.
«Αρχικά είχαμε υπολογίσει αφίξεις και έσοδα αντίστοιχα με του 2019 ή και καλύτερα για την Κρήτη.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όμως και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε, προχωρήσαμε αναγκαστικά σε 10% «έκπτωση» όσον αφορά στις πρώτες μας προβλέψεις.
Η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών δεν αναπληρώνεται δυστυχώς την τελευταία στιγμή στο σύνολο της από άλλες αγορές» εκτιμά παράγοντας του χώρου, ο οποίος υπολόγιζε έως και 500 χιλιάδες αφίξεις στο νησί από τις δύο εθνικότητες.
«Αυτοί οι τουρίστες πλέον χάθηκαν», δηλώνει και προσθέτει ότι λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας, πλέον και τα κέρδη των επιχειρήσεων «θα είναι ψαλιδισμένα για φέτος, ακόμα κι αν έρθουν τουρίστες με μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη».

Έχουν αρχίσει να ισορροπούν οι κρατήσεις

Βελτίωση της κατάστασης στο πλάνο των κρατήσεων βλέπουν ήδη τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρήσεις κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας.
«Η κατάσταση αρχίζει ξανά να ισορροπεί.
Μετά το «πάγωμα» που είχαμε στη ροή των κρατήσεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και παρά το ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ορισμένες ακυρώσεις, το θετικό είναι ότι άρχισε ξανά η ροή των κρατήσεων και έτσι θα λέγαμε ότι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε πριν από τρεις εβδομάδες», επισημαίνει στο ΒΝ η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου κ. Μάνια Αμπατζή.
Διευκρινίζει ωστόσο, ότι «καμία εβδομάδα δεν μοιάζει με την προηγούμενη», περιγράφοντας ουσιαστικά τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί.
Όπως εξηγεί, προτού τις εχθροπραξίες, η ροή των κρατήσεων ήταν πολύ καλύτερη ακόμα και από εκείνη του 2019, αλλά πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. «Θα έλεγα ότι έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα.
Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, εκτιμώ πως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη. Εκείνο όμως που διαπιστώνουμε, είναι ότι ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές» τονίζει η κ. Αμπατζή και συμπληρώνει ότι η επανεκκίνηση της σεζόν στην Πάρο θα γίνει γύρω στο Πάσχα «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ό,τι και να πούμε σήμερα, είναι πρόωρο».

Στο επίκεντρο ξανά η πανδημία;

Παρόλες τις… αναταράξεις, τουριστικοί πράκτορες της Κρήτης μιλούν ήδη για 200 χιλιάδες ξένες αφίξεις έως τα τέλη Απριλίου σε Χανιά και Ηράκλειο.
Παρά τις απώλειες από τη ρωσο - ουκρανική αγορά, αυτή η κινητικότητα είναι θετικό σημάδι για την μετέπειτα πορεία του τουρισμού στο νησί, αφού αυτοί οι τουρίστες του Απριλίου δεν υπήρχαν κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, τα αυξημένα κρούσματα covid των τελευταίων ημερών και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας γενικότερα, άρχισε να προβληματίζει εκ νέου φορείς της αγοράς που θυμούνται τα περσινά. Κάνουν λόγο για πολλά τεστ που γίνονται έτσι κι αλλιώς και προτείνουν να μην ανακοινώνονται οι νέες μολύνσεις, παρά μόνο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε επίσημα η σεζόν και στη Ρόδο, φέρνοντας εννέα πτήσεις στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και 1022 επιβάτες από βασικές αγορές, δηλαδή Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία.
Στην Κω προσγειώνονται οι πρώτοι τουρίστες κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία - από όπου οι κρατήσεις εμφανίζονται τελευταία συγκρατημένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η ζήτηση από την Πολωνία είναι ασθενική.
Πρεμιέρα και για την Κέρκυρα, όπου απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους οι πρώτοι τουρίστες από Βρετανία – Γερμανία αλλά και από την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελβετία. Στα Χανιά, η αυλαία άνοιξε με πτήσεις από Λονδίνο, Βερολίνο, Πάφο, Βουδαπέστη, Γκντάνσκ, Μέμινγκεν και Μασσαλία, ενώ φέτος ο Βόλος συνδέεται αεροπορικώς με Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη, Μόναχο, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Τελ Αβίβ και Ηράκλειο.

«Δυναμική» η ροή από τη γαλλική αγορά

Την ίδια ώρα, δυναμικός είναι η ρυθμός των κρατήσεων από τη γαλλική αγορά, όχι μόνο για προορισμούς που οι Γάλλοι επισκέφτηκαν το περσινό καλοκαίρι, αλλά εξαπλώνονται και σε άλλους προορισμούς.
Για παράδειγμα κρατήσεις από τη γαλλική αγορά, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα συστήματα αρκετών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, το 2022 τείνει να είναι μια εξαιρετική χρονιά ενίσχυσης των τουριστικών ροών από τη χώρα αυτή, αφού ο ρυθμός των κρατήσεων για την Ελλάδα είναι πολύ δυναμικός, σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα δεδομένα του 2019 και ταυτόχρονα οι διαθέσιμες θέσεις υπερβαίνουν τα 3 εκατ.
Τα πρώτα μηνύματα άλλωστε από τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα θετικά και κατά τον πρώτο μήνα του έτους.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο 2022 η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 183,5% και διαμορφώθηκε σε 54,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 424,8% σε 15,8 χιλ. ταξιδιώτες.
Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 483,9% και διαμορφώθηκε σε 33,4 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 1.379,6% σε 10,8 χιλ. ταξιδιώτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωνε επίσης αύξηση κατά 579,3% και διαμορφώθηκε σε 2,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης