Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Από τους βασικούς «αιμοδότες» η ολλανδική αγορά στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα

Από τους βασικούς «αιμοδότες» η ολλανδική αγορά στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα

Ποιες περιοχές προτιμούν και πόσα δαπανούν οι Ολλανδοί τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές.

Σχετικά Άρθρα

Πέρυσι, μαζί με τους Πολωνούς ήταν αυτοί που στήριξαν περισσότερο τα νησιά του Ιονίου κατά την απουσία Βρετανών, ενώ ουσιαστικά σηματοδότησαν την τουριστική επανεκκίνηση του 2021, αφού ήταν το πρώτο γκρουπ που έφτασε για διακοπές σε ελληνικό ξενοδοχείο (το γνωστό «πείραμα» της Ρόδου που διαφήμισε το άνοιγμα του τουρισμού στο εξωτερικό), περί τα μέσα Απριλίου.
Φέτος, οι Ολλανδοί συνεχίζουν να προτιμούν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να επαναβεβαιώνουν τη δυναμική της σημαντικής αυτής αγοράς, ευρισκόμενοι στην πέμπτη θέση με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις από το εξωτερικό που προσγειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια.
Είναι ενδεικτικό ότι από χθες Δευτέρα έως και τη μεθεπόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 80 χιλιάδες θέσεις με προορισμό τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Αθήνας, της Κω, της Ρόδου, της Ζακύνθου, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, του Ακτίου, της Σάμου και των Χανίων.
Άλλωστε έχουμε μπει ήδη στον Ιούλιο και ο κύριος λόγος ταξιδιού των τουριστών από την Ολλανδία, είναι λόγος διακοπών και ξεκούρασης με το μοντέλο ήλιος & θάλασσα (17,4% των ταξιδιών τους στο εξωτερικό) και ακολουθούν το city break (15,6%), η επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς, ο περιηγητικός τουρισμός, η πεζοπορία και οι χειμερινές διακοπές, ενώ τελευταία, εμφανίζουν την τάση να ξοδεύουν περισσότερα στους προορισμούς που επισκέπτονται.

Οι εναλλακτικές διακοπές στο στόχαστρο


Δεν είναι λίγα τα αφιερώματα που υμνούν την Ελλάδα στον ολλανδικό τύπο και στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες μιας χώρας που, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, «διψά» για πραγματικά καλοκαιρινές διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος Ολλανδός πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο ή τρία ταξίδια το 2019 και σύμφωνα με το NBTC-NIPO Research, το 56% των 8 στους 10 που ταξίδεψαν για διακοπές, βρέθηκε εκτός συνόρων, με το 30,8% να επιλέγει χωρίς δεύτερη σκέψη μεσογειακούς προορισμούς. Ενώ, ακόμα και μέσα στην πανδημία, αρκετοί επισκέφτηκαν τον δημοφιλέστερο ολλανδικό ταξιδιωτικό ιστότοπο Griekeland.net, προκειμένου να πάρουν μια γεύση από τις «άλλες» Κυκλάδες με τα επικρατέστερα νησιά για εναλλακτικές διακοπές, χωρίς μαζικό τουρισμό και με την Άνδρο να καταλαμβάνει την κορυφή, προσελκύοντας τους φυσιολάτρες να εξερευνήσουν τα εντυπωσιακά τοπία της.
Το 2019 η «SUNWEB», με 170.000 πακέτα διακοπών, κάλυψε μερίδιο 25% της τουριστικής κίνησης από την Ολλανδία προς την Ελλάδα και μάλιστα σε 30 διαφορετικούς προορισμούς.
Στον ίδιο όμιλο ανήκει και ο tour operator «Eliza was here», ο οποίος ειδικεύεται στην οργάνωση διακοπών με κρατήσεις δωματίων σε boutique hotels και καταλύματα ανώτερης κατηγορίας.
Πέρυσι, το «στοίχημα» για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους με «ποιοτικούς» ταξιδιώτες μέχρι και τον Οκτώβριο, συμπεριέλαβε και τους Ολλανδούς μαζί με τους Γερμανούς και τους Γάλλους και τουρίστες από τις άλλες αγορές.
Φέτος η δεξαμενή των Κάτω Χωρών δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά και το Φθινόπωρο και παράλληλα, οι κρατήσεις αυξάνονται και για τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας.

Κερδίζει έδαφος η ελληνική φιλοξενία

Η ζεστή φιλοξενία είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι Ολλανδοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, με την Κρήτη να κατέχει τα πρωτεία, σύμφωνα με τις μετρήσεις των τελευταίων ετών για την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά.
Η χαλάρωση στις παραλίες, η μεσογειακή κουζίνα, τα μπαρ και τα καταστήματα είναι επιπλέον λόγοι που καθιστούν τις διακοπές τους στη χώρα μας πολύτιμες και ιδανικές, με τα νησιά να παραμένουν οι πρώτες τους επιλογές.
Η ασφάλεια επίσης κατέχει σημαντικό ρόλο μέσα στην πανδημία και ήδη πέρυσι, οι εμβολιασμοί στην Ολλανδία έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου αρκετοί να βρεθούν συντομότερα στην αγαπημένη τους ελληνική παραλία.
Ήδη από την έναρξη της σεζόν, οι κρατήσεις της TUI για την Ελλάδα «απογειώθηκαν», αφού η χώρα μας βρίσκεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς και αναμένεται εκτός απροόπτου, εντυπωσιακή ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης, ακόμα και πάνω από το συγκρίσιμο επίπεδο του 2019.
Ολλανδικό ήταν και το πρώτο γκρουπ που έφτασε για διακοπές φέτος στη Σάμο, εγκαινιάζοντας τη σεζόν 2022 στα τέλη του περασμένου Απριλίου, φέρνοντας μαζί ως δώρο και την αισιοδοξία στους κατοίκους.
Αλλά και πρόσφατη έρευνα που έγινε για την Καλαμάτα, έδειξε ότι ο προορισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους «ασημένιους» ταξιδιώτες, δηλαδή στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών του λεγόμενου silver tourism που είναι ένα πολύ «δυνατό» κομμάτι για τα τουριστικά έσοδα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ εξάλλου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Ολλανδία το 2021 ανήλθαν σε 410,3 εκ. ενώ το 2020 ήταν 169,1 εκ. έναντι 533,8 εκ. το 2019.
Ενώ, με βάση στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) για την ολλανδική αγορά το 2019 ανήλθε στα € 652,7, υψηλότερη κατά 15,7% από την ΜΚΔ που καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας (€ 564,0).

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης