Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσφορές πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Marfin - Το πολλαπλό μήνυμα από την αύξηση κεφαλαίου των 488,6 εκατ ευρώ

Προσφορές πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Marfin - Το πολλαπλό μήνυμα  από την αύξηση κεφαλαίου των 488,6 εκατ ευρώ
Πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η διοίκηση της Marfin ολοκληρώνοντας επιτυχώς την αύξηση κεφαλαίου των 488,6 εκατ ευρώ. Μάλιστα, το ποσό που συγκεντρώθηκε έφτασε στα 600 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι το στόχο των 488 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί από τη διοίκηση.
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυρίως ξένοι μέτοχοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε να συμμετάσχουν και στο ομολογιακό των 660 εκατ ζητώντας μάλιστα να υλοποιηθεί άμεσα…

Το πρώτο μήνυμα το έστειλε στο εσωτερικό της τράπεζας και του ομίλου.
Η Marfin Popular bank είναι μια ισχυρή τράπεζα που εμφανίζει αξιοπρεπείς αποδόσεις, μια τράπεζα που εμπνέει σταθερότητα.
Οι επενδυτές στήριξαν την Marfin  η οποία δεν χρησιμοποίησε μηχανισμό εγγυήσεων…
Το δεύτερο μήνυμα προς τους μετόχους.
Η Marfin έδειξε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ότι έχει δίπλα της τους μετόχους.
Ακόμη και μέρος των μικρομετόχων που ήταν δυσαρεστημένοι με την πορεία της μετοχής συμμετείχαν στην αύξηση και αυτό αποδεικνύει ότι εμπιστεύονται τις επιλογές του management.
To τρίτο μήνυμα η Marfin το στέλνει στην αγορά και στην οικονομία ότι με την κάλυψη της αύξησης αποδεικνύεται ότι το ελληνοκυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό.
Η διοίκηση της Marfin κινήθηκε ιδιαίτερα μεθοδικά καταφέρνοντας να πετύχει τον στόχο της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι, κυρίως ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα και η έκδοση του ομολογιακού των 660 εκατ ευρώ στην τιμή μετατροπής μετά την 5ετία στα 1,8 ευρώ.
Μάλιστα πολλοί ξένοι, εκ των οποίων μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα σε funds ή θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν αναφέρει στην διοίκηση ότι στο ομολογιακό των 660 εκατ ευρώ θα τοποθετηθούν με ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
To ομολογιακό θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές στην τιμή των 1,8 ευρώ μετά το πέρας της 5ετίας.
Ήδη ατύπως έχει συγκεντρωθεί ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό ενδιαφερομένων ξένων και λόγω της ζήτησης που υπάρχει η διοίκηση της Marfin εξετάζει μήπως επισπεύσει και την έκδοση του ομολογιακού.
Χρονοδιαγραμματικά στις 11 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε  η αύξηση κεφαλαίου ύψους 488,6 εκατ ευρώ με την έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ. Οι εκδομένες μετοχές 976,335 εκατ. Στις 15 Φεβρουαρίου το ΔΣ θα αποφασίσει για το πώς θα κατανεμηθούν οι αδιάθετες μετοχές αν υπάρξουν.  
Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Με βάση την μετοχική σύνθεση
Το   Dubai που ελέγχει το 18,69% κατέβαλλε 91,3 εκατ.
Η  MIG με το 9,49% της τράπεζας κατέβαλλε 46,36 εκατ ευρώ.
Τα ταμεία 3,21%
Ο Λανίτης με 4,61% κατέβαλλε 22,5 εκατ
Ο Θεοχαράκης έλεγχε το 2,68% αλλά λόγω πώλησης δικαιωμάτων  το ποσοστό του μειώθηκε ως οικογένεια.
Συνολικά υπάρχουν 77 χιλ  μέτοχοι στην Marfin Popular.
O συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Marfin θα διαμορφωθεί στο 16% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και του ομολογιακού. Αν συμπεριληφθεί μόνο η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 13,6%.
Η Marfin διαθέτει συνολικά 3,4 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα που αντιστοιχούν στο 7,9% του ενεργητικού.
Από αυτά 338 εκατ είναι έντοκα ενώ το 59,38% των ελληνικών ομολόγων λήγει το 2013.
Η Marfin έχει αντλήσει από την ΕΚΤ 7 δις ευρώ ως ρευστότητα.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας υπολογίζεται σε 1,8 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD συνολικού ύψους 488,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Το συνολικό ποσό των εγγραφών ανήλθε σε 540 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 458 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και 82 εκατομμύρια ευρώ από αιτήσεις προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές.
Το ποσοστό κάλυψης της αύξησης ανήλθε σε 111%. Η αντίστοιχη κάλυψη από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ανέρχεται σε 94% ενώ οι εναπομείνασες αδιάθετες μετοχές καλύφθηκαν κατά 2,7 φορές από τις αιτήσεις προεγγραφής.
Οι δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και συνολικής εποπτικής κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου ενισχύονται μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 180 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 12,3% και 13,9% (pro forma στοιχεία βάσει των μεγεθών της 30.09.2010 και λαμβάνοντας υπόψη την συμφωνία πώλησης ποσοστού στην Laiki Bank Australia Ltd σύμφωνα με το Δελτίο τύπου με ημερομηνία 28/1/2011), δείκτες οι οποίοι αντιστοιχούν σε πρωτοβάθμια και συνολικά εποπτικά κεφάλαια 3,3 και 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο Ομίλου .
Σημειώνεται ότι, η ημερομηνία πίστωσης των Νέων Μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και έναρξης διαπραγμάτευσής τους στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης