Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβόπουλος (ΤτΕ) - Οι τράπεζες άνοιξαν τον δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Υπό όρους τα 11 δισ. του ΤΧΣ θα μειώσουν το χρέος

Προβόπουλος (ΤτΕ) - Οι τράπεζες άνοιξαν τον δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Υπό όρους τα 11 δισ. του ΤΧΣ θα μειώσουν το χρέος
Συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ στο Bloomberg - Εάν μείνει άθικτο το κεφαλαιακό απόθεμα των 11 δισ. του ΤΧΣ για ένα χρόνο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους
Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους, στην περίπτωση που παραμείνει άθικτο για διάστημα ενός έτους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο  Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, θα εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο διοικητής της ΤτΕ,  σημείωσε ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
«Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ομόφωνα ότι θα προχωρήσει σε χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Για το μείζον ζήτημα των stress tests ο κ. Προβόπουλος ανέφερε:

Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά πτυχές της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθεί στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής άσκησης, πιστεύω πως η δική μας άσκηση υπήρξε πολύ συντηρητική και παρέχει στις ελληνικές τράπεζες «μαξιλάρια ασφαλείας» που θα καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα.
Αρκετοί οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι εξέδωσαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι κοντά στις δικές μας. Πράγματι, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.
Το ποσό που αντλήθηκε υπερβαίνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα καλύψει και τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, μειώνοντας έτσι την κρατική βοήθεια αλλά και τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις του Δημοσίου.
Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία της άσκησης μας.
Στις εξελίξεις αυτές περιλαμβάνονται: Η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3-ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε έξι φορές.
Το 90 τοις εκατό των εγγραφών προήλθε από το εξωτερικό.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Τα spreads έχουν πέσει δραματικά και οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών – κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.
Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά ύστερα από τα πρόσφατα stress tests, έχουν διευκολύνει την Κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το «μαξιλάρι ασφαλείας» του ΤΧΣ – το οποίο την παρούσα στιγμή βρίσκεται στα 11 δις Ευρώ – να παραμείνει άθικτο.
Στην περίπτωση που το ποσό αυτό διατηρηθεί σε ένα χρόνο από τώρα, αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank

Από το τρίτο τρίμηνο του 2013 και ύστερα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές.
Οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Αξιολογώντας τις πληροφορίες που έχουμε, είμαστε θετικά διακείμενοι προς την έγκριση των υποψήφιων μετόχων.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Όπως φαίνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών θα κορυφωθούν το δεύτερο μισό του 2014, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας – με το ΑΕΠ να σημειώνει μια ήπια αύξηση φέτος – την πρώτη αύξηση εδώ και έξι χρόνια.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν μόλις οριακά, στο 31,7%, στο τέλος του 2013.
Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων βαίνει μειούμενος. Όσον αφορά τη διαχείριση των υφιστάμενων καθυστερήσεων, ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή.

Για τη συνεισφορά των τραπεζών στην οικονομική ανάκαμψη

Οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές και θα βοηθήσει στη δημιουργία διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Είναι επίσης σημαντικό να συμβάλουν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση μη χρηματοοικονομικών εταιριών και κλάδων.
Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο προς την κατεύθυνση αυτή.
Η απομόχλευση θα συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα.
Μια παρόμοια κατάσταση ισχύει σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης, ειδικά δε υπό το πρίσμα των υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκών stress tests και του Asset Quality Review.
Μετά την ολοκλήρωση των stress tests και του AQR, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρίσκονται σε μια πιο ισχυρή θέση για να προσφέρουν πιστώσεις προς την οικονομία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένω θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από την επόμενη χρονιά.

Για τη ρευστότητα

Έχει σημειωθεί τεράστια μείωση στην εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.
Η εξάρτηση αυτή έχει μειωθεί κατά 80 δις ευρώ, ή περίπου κατά 60% (στα 60 δις. Ευρώ, από 140 δις Ευρώ στα μέσα του 2012).
Η εξάρτηση από αυτή τη χρηματοδότηση θα μειωθεί περαιτέρω καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα εδραιώνουν σταδιακά την πρόσβασή τους στις αγορές.
Από τα μέσα του 2012 και ύστερα, οι καταθέσεις έχουν επίσης αυξηθεί.

Για τις τράπεζες

Έχουμε επιτύχει έναν απίστευτο βαθμό συγκέντρωσης. 12 τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και εκκαθαριστεί.
Επιπροσθέτως, 6 ξένες τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα έχουν εξαγοραστεί από ελληνικές τράπεζες.
Με αυτό τον τρόπο έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των τραπεζών, κάνοντας έτσι το τραπεζικό σύστημα πιο συμπαγές, αποδοτικό και ανταγωνιστικό.
Κατά την διάρκεια της κρίσης και ενώ το τραπεζικό σύστημα βρισκόταν υπό τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, καταφέραμε να προστατέψουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Όλοι οι καταθέτες προστατεύθηκαν πλήρως. Καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο στην κορύφωση της κρίσης, εάν ο καταθέτης σε μια τράπεζα έχανε έστω και ένα ευρώ, η κρίση θα είχε διαχυθεί σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αυτό θα μπορούσε να έχει και επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Εν τέλει, καταφέραμε να εξαλείψουμε την υπερβάλλουσα δυναμικότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Το κόστος των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30 τοις εκατό τα τελευταία 4 χρόνια.
Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε έναν πρωτοποριακό νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών – αυτό δηλαδή που γίνεται τώρα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του που λήγει τον Ιούνιο

Το έργο μου έχει καταγραφεί και μπορεί ο καθένας να το δει και να το αξιολογήσει.
Επαφίεται βεβαίως στον Πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει την θητεία μου.
 
Για τη νομισματική πολιτική

Το Διοικητικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεσμεύεται ομοφώνως να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του – συμβατικά και μη – ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους μιας υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η ποσοτική χαλάρωση.
Ο σχεδιασμός  ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη είναι υπό συζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης