Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Credit Agricole, Jefferies και Standard Chartered συμφωνούν - Ο Mario Draghi είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων

Credit Agricole, Jefferies και Standard Chartered συμφωνούν - Ο Mario Draghi είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων
Το σχέδιο της ΕΚΤ προσθέτει καύσιμο στο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, διώχνοντας τις μνήμες της κρίσης χρέους
Ο Mario Draghi για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι είναι ο καλύτερος φίλος της αγοράς ομολόγων, αναφέρει σε ανάλυση του το πρακτορείο Bloomberg.
Το σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια και χρηματοδότηση για τα τραπεζικά δάνεια, προσθέτει καύσιμο στο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, διώχνοντας τις μνήμες της κρίσης χρέους, που απείλησε να ανατινάξει την νομισματική ένωση το 2012.
Το ράλι των κρατικών ομολόγων μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες των κρατών να ελέγξουν το χρέος τους και να ενισχυθεί η ροή των μετρητών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μειώθηκαν στα ιστορικά χαμηλά, ενώ πτώση σημείωσαν και οι αντίστοιχες σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την Credit Agricole οι κινήσεις της ΕΚΤ θα πετύχουν την επανεκκίνηση της πιστωτικής αγοράς και αυτό είναι πολύ καλό για την περιφέρεια.
Το πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει ομοιότητες με το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση για Δανεισμό» (Funding for Lending) που υιοθέτησε από το 2012 η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια που αντιστοιχούν έως το 7% των ανεξόφλητων δανείων τους σε εταιρείες και νοικοκυριά, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια.
Από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζονται έως και το τριπλάσιο του ποσού του καθαρού δανεισμού τους σε εταιρείες της Ευρωζώνης, πάνω από ένα όριο που θα καθοριστεί από την ΕΚΤ.
Το TLTRO αποτελεί «φθηνή χρηματοδότηση, έτσι οι τράπεζες θα το χρησιμοποιήσουν», δηλώνει η Jefferies International, προσθέτοντας: «Εάν οι τράπεζες θέλουν τη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε δανεισμό, οι οιωνοί δεν είναι πολύ καλοί, καθώς στην περίπτωση της Βρετανίας τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειώνονται, παρά τη φθηνότερη χρηματοδότηση».
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα δάνεια στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες μειώθηκαν κατά 4,1% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και οι πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχώρησαν 3%.
Με το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ σήμερα να είναι μόλις στο 0,15% και την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει με αργό ρυθμό, το πρόγραμμα TLTRO σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να προωθήσουν την κερδοφορία τους, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος χρηματοδότησης καθώς επεκτείνουν τον δανεισμό τους.
«Υπάρχουν τα κίνητρα. Το γεγονός ότι μπορείς να τριπλασιάσεις τον καθαρό δανεισμό σου, εάν δανείζεις σε εταιρείες αποτελεί ένα κίνητρο, συνεπώς αναμένεται να έχει κάποια επίδραση», δήλωσε η Standard Chartered.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης