Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης….έρχεται με την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας – Οι κινήσεις Σαμαρά και η μάχη των ανεξάρτητων

Το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης….έρχεται με την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας – Οι κινήσεις Σαμαρά και η μάχη των ανεξάρτητων
Το βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση έχει 7 μήνες ζωής μέχρι την διεξαγωγή εκλογών.....
Αυξάνονται οι ανησυχίες στον κυβερνητικό επιτελείο….ότι ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή δεν θα επιτευχθεί.
Αν η κυβέρνηση αποφύγει το σενάριο των πρόωρων εκλογών του Οκτωβρίου και εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια του Φεβρουαρίου του 2015, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας και αποτύχει η προσπάθεια συγκέντρωσης 180 βουλευτών, προκηρύσσονται εκλογές και η νέα βουλή ψηφίζει για πρόεδρο της δημοκρατίας.
Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο τέστ για την κυβέρνηση και από τις πρώτες ενδείξεις….ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προκαλέσει αμφισβήτηση όσον αφορά τις πιθανότητες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από την τωρινή βουλή.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση έχει 7 μήνες ζωής μέχρι την διεξαγωγή εκλογών.
Οι πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας λίγο νωρίτερα και εντός των πλαισίων του Συντάγματος, δεν πείθουν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια.
Προφανώς ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και πολιτικούς πόντους ωστόσο οι χειρισμοί του στο θέμα της Χρυσής Αυγής όσο και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση….δίνει μάχη να κερδίσει την εύνοια των δανειστών….χάνοντας επαφή με την κοινωνία.
Ειδικά η στάση της ΝΔ όσον αφορά την Χρυσή Αυγή είναι πολιτικά απαράδεκτη και επικοινωνιακή διάτρητη καθώς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αυξάνονται.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Η επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών από την κυβέρνηση με στόχο εκλογή προέδρου της δημοκρατίας είναι πολύ δύσκολη αλλά όχι αδύνατη αν μάλιστα οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές….έχουν δεχθεί προτάσεις εξαγοράς συνείδησης….
Οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές κατά βάση θα είναι και η τελευταία φορά που είναι βουλευτές καθώς αν δεν ενταχθούν σε κάποιο κόμμα είναι βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν.
Άρα οι 23 βουλευτές, αν λειτουργούν με βάση το ιδιοτελές τους συμφέρον είναι πιθανό να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να κρατήσουν τις έδρες όσο μεγαλύτερο χρονικό διάσημα μπορούν.
Το ερώτημα επίσης είναι πως θα κινηθεί η ΔΗΜΑΡ καθώς ήδη ο Πανούσης εκ των βασικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ όχι μόνο τάχθηκε κατά της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας αλλά αποκάλυψε και απαράδεκτο πολιτικό αλισβερίσι ανεξάρτητων βουλευτών με την κυβέρνηση.
Θεωρητικά η ΝΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό ελιγμό…να προτείνει για πρόεδρο της δημοκρατίας τον Φώτη Κουβέλη.
Όμως ο Κουβέλης απέτυχε πολιτικά και το μήνυμα της κυβέρνησης θα ήταν σε μια τέτοια περίπτωση ότι δίνει αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε κόστος.
Η ΝΔ και συνολικά η κυβέρνηση έχοντας χρησιμοποιήσει απαράδεκτες τακτικές πολιτικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής έχει καταφέρει να προφυλακίσει μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά….για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας ισχύει….ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών και όχι η σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Άρα οι πολιτικές διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής……μπορεί να έχουν αποτέλεσμα….στην ψήφιση νομοσχεδίων αλλά όχι στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Το group των κομμάτων που θα ψηφίσουν κατά της εκλογής προέδρου με στόχο να προκηρυχθούν εκλογές απαρτίζεται από ετερόκλητες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Έχουν ξεκάθαρα διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές και ένα κοινό στόχο….να πέσει η κυβέρνηση είτε νωρίτερα, είτε με ορόσημο την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας τον μάρτιο του 2015 και  να προκυρηχθούν πρόωρες εκλογές.....
Το group των κομμάτων αυτών αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 71 βουλευτές, τους ΑΝΕΛ με 13 βουλευτές, την Χρυσή Αυγή με 16 βουλευτές, το ΚΚΕ με 12 βουλευτές και κατά δήλωση του τον Ι. Πανούση της ΔΗΜΑΡ που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Το group αυτό αποτελείται από 113 βουλευτές και χρειάζονται άλλους 8 βουλευτές από μια ομάδα 36 βουλευτών μαζί με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ που δεν είναι ξεκάθαρο….όπως αποδεικνύεται τι θα ψηφίσουν.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ηθικό και πολιτικό.
Έχει νομιμοποίηση η τωρινή βουλή να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας;
Με όρους ηθικούς και πολιτικούς όχι δεν έχει καθώς οι ευρωεκλογές κατέδειξαν πλήρη ανατροπή σκηνικού, π.χ. η κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ είναι ανατροπή σκηνικού, όπως και η 3η θέση της Χρυσής Αυγής.
Η ΔΗΜΑΡ έχει πολιτικά, εκλογικά και ηθικά καταρρεύσει, μπορεί να δεσμεύσουν οι βουλευτές της με την στάση τους την σημερινή βουλή και να καθορίσουν την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας;
Προφανώς και όχι.
Η σημερινή βουλή ανεξαρτήτως πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων δεν νομιμοποιείται να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας αφενός γιατί η ΔΗΜΑΡ έχει καταρρεύσει εκλογικά αφετέρου γιατί δεν μπορεί να κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις από 23 ανεξάρτητους βουλευτές….που αύριο….δεν θα είναι βουλευτές.
Οι πρόωρες εκλογές είναι η πλέον νόμιμη και ορθή λύση για να αρθεί το αδιέξοδο της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας.
Ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας όποιος θέσει υποψηφιότητα ή προταθεί θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα διαθέτει πραγματική πολιτική νομιμοποίηση ακριβώς λόγω όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων.
Η προσφυγή στις κάλπες είναι μια καλή λύση ώστε να αποτυπωθούν οι εκλογικές δυνάμεις σε επίπεδο εδρών αντικειμενικά.
Η παρούσα βουλή δεν είναι σε αρμονία με την κοινωνία.
Η κυβέρνηση προφανώς θέλει να παραμείνει στην εξουσία καθώς όσο παραμένει τόσο μπορεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους αλλά το βέβαιο είναι ότι η σημερινή βουλή δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση.


Πολιτικά κόμματα

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι ανεξαρτητοποιήσεις



Κοινοβουλευτική ομάδα

Έδρες

Ν.Δ. Ν.Δ. 125
ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ 71
ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. 27
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 11
Κ.Κ.Ε. Κ.Κ.Ε. 12
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 17
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 8
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης