Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άμεσα συνδεδεμένος με την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο νέος γύρος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές διεργασίες

Άμεσα συνδεδεμένος με την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο νέος γύρος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές διεργασίες
Τι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι και τι επιθυμεί το ΔΝΤ
Έτοιμοι να συναινέσουν στην ανάγκη νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζονται οι δανειστές της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση όμως πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, οι δανειστές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδέσουν άμεσα τον νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Το μείζον ερώτημα για τη Wall Street Journal είναι το πως θα μειωθεί το ελληνικό χρέος που ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ, ήτοι στο 174% του ΑΕΠ. Το ερώτημα αυτό απασχολεί φυσικά την τρόικα, καθώς και το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.
Ήταν τότε, τον Νοέμβριο του 2012, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως αναζητούν τρόπους για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι οι εξής: Μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.
Η συνεισφορά των ευρωπαϊκών κρατών στο ελληνικό πακέτο διάσωσης λήγει επισήμως στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η μικρότερη συνεισφορά του ΔΝΤ έχει διάρκεια μέχρι και τον Μάιο του 2016.
Μέχρι σήμερα, οι δανειστές δεν έχουν πάψει να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων για να λαμβάνει τις δόσεις του πακέτου διάσωσης.
Πλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, οι πιστωτές θα συνδέσουν την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, ωστόσο οι προπαρασκευαστικές διεργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Όπως αναφέρει επίσης η Wall Street Journal, μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συμπεριλαμβάνεται και η χρονική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.
Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ήτοι στο κεφαλαιακό μαξιλάρι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Ορισμένοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν τη χρήση αυτών των κεφαλαίων, στην περίπτωση που τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ αποκαλύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Κατά την εφημερίδα, αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, μετά το 2014, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου, τρίτου δανείου.
"Οι προτάσεις των Ευρωπαίων για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αποκλείεται να αποδειχθούν κατώτερες των προσδοκιών του ΔΝΤ", προειδοποιεί ο Mujtaba Rahman, διευθυντικό στέλεχος του Eurasia.
"Από τη στιγμή που μειώνονται οι πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα τρίτο δάνειο, τότε είναι πιθανό πως ο νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους θα προϋποθέτει την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων", προσθέτει ο Rahman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης