Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Moody's υποβάθμισε την Ρωσία σε Baa3 από Baa2 - Εκτιμά ύφεση -5,5% το 2015

H Moody's υποβάθμισε την Ρωσία σε Baa3 από Baa2 - Εκτιμά ύφεση -5,5% το 2015
H Moody's δεν αποκλείει να υπάρξει και νέα υποβάθμιση της Ρωσίας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας προχώρησε η Moody's στην κλίμακα Baa3 από Baa2 ενώ προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην απόφαση της υποβάθμισης ήταν η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση του ρωσικού ρουβλίου, που έχουν κλονίσει την οικονομία της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.
Επίσης η Moody's αναθεωρεί τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και του ΑΕΠ.
Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -5,5% το 2015 και -3% το 2016 επιδρώντας αρνητικά στην πορεία της οικονομίας για ανάκαμψη.
Η βαθμολογία της Moody's τοποθετεί το χρέος της Ρωσίας μόλις μία βαθμίδα πάνω από τα junk δηλαδή τα σκουπίδα.
Με βάση την ανακοίνωση της Moody's η υποβάθμιση αποδίδεται
1) Στην εκτίμηση ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το σοκ των συναλλαγματικών ισοτιμιών  θα υπονομεύσει περαιτέρω τις ήδη υποτινικές προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας.
2) Με βάση πιο  βραχυπρόθεσμες ανησυχίες ο αμερικανικός οίκος Moody's θεωρεί ότι θα υπάρξει μεγάλη κάμψη στα φορολογικά έσοδα.
Στην αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση ο οίκος θα αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του προυπολογισμού της κυβέρνησης, ιδίως τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα καθώς και από την πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί επίσης στην αποτελεσματικότητα των δράσεων που μπορεί να λάβει η ρωσική κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής κρίσης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την οικονομική ευστάθεια.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση

Με δεδομένη την αναθεώρηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης επί του παρόντος είναι πολύ δύσκολα να υπάρξει αναβάθμιση για τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η Moody's θα επιβεβαιώσει την τρέχουσα βαθμολογία Baa3 αν η ανάλυση σεναρίων δείξουν ότι η ρωσική οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ότι έχει εκτιμηθεί.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση

Η αξιολόγηση της πιστολητπικής ικανότητας της Ρωσίας μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω αν ο συνδυασμός των παραγόντων κινδύνου  θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και κατ΄ επέκταση σε απώλεια της οικονομικής ισχύος της Ρωσίας.
Στην περίπτωση αυτή, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μια υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, αν και πιο σοβαρές συνέπειες, δεν μπορούν να αποκλειστούν στο σημερινό ασταθές περιβάλλον.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (δολάρια ΗΠΑ): 24.298

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ: 1,3%

Το εξωτερικό χρέος / ΑΕΠ: 35,1%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης