Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ασφυκτικούς όρους θέτει η ΕΚΤ στην Ελλάδα για αγορές ομολόγων – Εγκρίθηκε ELA 10 δισ για 2 εβδομάδες - Στα 10 δισ οι εκροές

Ασφυκτικούς όρους θέτει η ΕΚΤ στην Ελλάδα για αγορές ομολόγων – Εγκρίθηκε ELA 10 δισ για 2 εβδομάδες - Στα 10 δισ οι εκροές
Στα 10 δισεκ. οι εκροές καταθέσεων και ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το διάστημα Δεκεμβρίου του 2014 έως 21 Ιανουαρίου 2015
Αν τον Μάρτιο του 2015 η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.... που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα θα μπορεί να συμμετάσχει στην αγορά κρατικών ομολόγων θα είναι το μήνυμα της ΕΚΤ.
H EKT δεν μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα γιατί σήμερα 22 Ιανουαρίου που αποφασίσει τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο του 2015...η χώρας μας βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου.
Η ΕΚΤ απλά θα θέσει ξεκάθαρη ρήτρα, η Ελλάδα με τα 15 δισεκ. ομόλογα που την αφορούν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μόνο αν τον Μάρτιο έχει συμφωνία με την ΕΕ και την Τρόικα.
Ωστόσο η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει γραμμή ELA έκτακτης παροχής ρευστότητας μόνο για 2 εβδομάδες ύψους 10 δισεκ. δεν πρέπει να πανικοβάλλει καθώς η διαδικασία είναι τυπική.
Η ΕΚΤ κάθε δύο εβδομάδες ανανεώνει τις γραμμές ELA, αυτό είχε συμβεί και το 2012 και 2013 στην Ελλάδα.
Σήμερα 22 Ιανουαρίου η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της Μ. Draghi θα ανακοινώσουν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 με ρυθμό 50 δισεκ. το μήνα και θα κρατήσει έως το τέλος του 2016 που σημαίνει 22 μήνες ή συνολικά 22Χ50 δηλαδή 1,1 τρισεκ. ευρώ.
Όσον αφορά την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα λόγω της δίμηνης παράτασης του μνημονίου.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα αλλά είναι προφανές ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα αποτελέσει μέσο ασφυκτικής πίεσης ώστε τον Μάρτιο η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει πρόγραμμα είτε παράταση, είτε ECCL είτε να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Για την Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι θα μπορούσε να αγοράσει 15 με 16 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα απειροελάχιστα σε σχέση με το 1,1 τρισεκ. που θα αγοράσει.
Ωστόσο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι αν η Ελλάδα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Όμως με βάση σοβαρές ενδείξεις η ΕΚΤ άπαξ και η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου που λήγει τέλη Φεβρουαρίου δεν μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα.
Είναι 100% βέβαιο όμως ότι θα θέσει αυστηρότατη ρήτρα στην Ελλάδα η ΕΚΤ «αν θέλει η Ελλάδα να βρίσκεται στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα πρέπει τον Μάρτιο να βρίσκεται σε πρόγραμμα».
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ξεκινάει τον Μάρτιο του 2015 και αποτελεί χρονικό ορόσημο για την Ελλάδα να έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη.
Αν δεν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη τότε μέχρι να υπάρξει συμφωνία δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις πάντως αν η Ελλάδα ζητήσει νέα δίμηνη παράταση για τον διάστημα Μαρτίου – Απριλίου του 2015 και δεν έχει υπάρξει οριστική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα ζητήσει καθαρή λύση θα ζητήσει καθαρό πρόγραμμα μακράς διαρκείας ώστε να εντάξει την Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.

Τι σημαίνει αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ;

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι αγορές κρατικών ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ΕΚΤ ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες , ωστόσο σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι τράπεζες, γενικώς οι κάτοχοι των ομολόγων.
Θα πουλούν τα ομόλογα και θα λαμβάνουν ρευστότητα.
Τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων έχουν ως στόχο οι τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα τους σημαντικά και ακολούθως να την διοχετεύσουν στην αγορά.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα δώσει ράλι στις τιμές και πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και βραχυχρόνια θα επιδράσει θετικά και στα χρηματιστήρια.

Εγκρίθηκε ELA 10 δισεκ. από την ΕΚΤ για 2 εβδομάδες – Στα 10 δισεκ. οι εκροές  

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για γραμμή ELA αρχικού ύψους 10 δισεκ. ευρώ....αλλά μόνο για 2 εβδομάδες.
Το ELA είναι  έκτακτος μηχανισμός  παροχής ρευστότητας που θα χορηγεί η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες, αρχικού ύψους 10 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης.
Η ΤτΕ έπρεπε να πάρει έγκριση από την ΕΚΤ - όπερ και εγένετο - γιατί η ρευστότητα που θα δίνει στις ελληνικές τράπεζες θα προέρχεται από το ευρωσύστημα δηλαδή την ΕΚΤ.
Η ΤτΕ θα δέχεται τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών - κυρίως ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους - και θα τιμολογεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με επιτόκιο 1,55%.
Η αρχική γραμμή ELA θα είναι ύψους 10 δισεκ. ευρώ αλλά θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης έως 40 δισεκ. ευρώ μόνο υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει άμεσα ότι θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού ELA έχουν υποβάλλει η Alpha, Eurobank και Πειραιώς ενώ και η Εθνική υπέβαλλε αίτημα παρ΄ ότι  διαθέτει ακόμη ρευστότητα.

Στα 10 δισεκ. οι εκροές καταθέσεων και ρευστότητας

Στα 10 δισεκ. έχει ανέλθει η εκροή καταθέσεων και ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 152 δισεκ. ενώ στο διάστημα 19 με 21 Ιανουαρίου του 2015 η εκροή έφθασε στα 3 δισεκ. (19 Ιανουαρίου 850 εκατ, 20 Ιανουάριου 1,1 δισεκ. και 21 Ιανουαρίου 1 δισεκ.).
Σημαντικό μέρος της ρευστότητας έχει καταλήξει σε money markets ξένων οίκων και κάποια και σε γερμανικά ομόλογα.
Το τραπεζικό σύστημα πλησιάζει τα 150,55 δισεκ. που ήταν οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2012, έφθασε αρχές του 2013 στα 161 δισεκ. με υψηλό 164 δισεκ. το 2014 και έκτοτε καταγράφονται εκροές ειδικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2014 με Ιανουάριο του 2015.
Αν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με άλλο κόμμα ή συγκυβέρνηση με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ανακοπούν οι εκροές.
Ο κρισιμότερος μήνας για την Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι είναι ο Μάρτιο του 2015.
Εκεί θα κριθούν τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης