Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προειδοποιήσεις της Raiffeisen για νέες ζημίες το 2015 λόγω restructuring plan προπομπός για τις ελληνικές τράπεζες

Οι προειδοποιήσεις της Raiffeisen για νέες ζημίες το 2015 λόγω restructuring plan προπομπός για τις ελληνικές τράπεζες
Είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες να καταστήσουν εμπροσθοβαρές το πλάνο πωλήσεων θυγατρικών ή μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών.
Οι νέες προειδοποιήσεις της μεγάλης αυστριακής τράπεζας Raiffeisen ότι θα εμφανίσει νέες ζημίες το 2015 λόγω των πλάνων αναδιάρθρωσης restructuring plan  λειτουργεί και ως προπομπός για το τι θα συμβεί και στις ελληνικές τράπεζες που υλοποιούν σχεδόν παρόμοια πλάνα αναδιάρθρωσης και τα οποία λόγω κρίσης έχουν ακυρωθεί.
Η Raiffeisen σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι λόγω αυξημένων προβλέψεων για το 2015 ο όμιλος θα συνεχίσει να εμφανίζει ζημίες.
Η αυστριακή  τράπεζα έχει υιοθετήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης με στόχο να μειώσει κατά 16 δισ το σταθμισμένο ενεργητικό σε διάστημα 3 ετών.
Ελπίζει ότι οι αλλαγές θα μειώσουν κατά 20% τα λειτουργικά κόστη έως το τέλος του 2017 και να πετύχει  απόδοση των ιδίων κεφαλαίων 14%, έναντι 0,2% το 2014 και 7,8% το 2013.
Στην ετήσια έκθεση της Raiffeisen αποδεικνύεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος Karl Sevelda είχε ετήσιες αποδοχές 2 εκατ το 2014  έναντι 1,68 εκατ το 2013.
Ο μισθός ανέρχεται σε 1,11 εκατ καθώς  και άλλες αποζημιώσεις. Ο κ Sevelda δεν έλαβε bonus για το 2014.
Συνολική αποζημίωση για το διοικητικό συμβούλιο ήταν οριακά αυξημένη στα  10εκ, από  9,437 εκατ το 2013.
Συγκρίνοντας την περίπτωση της Raiffeisen και των ελληνικών τραπεζών μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα
1)Οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν πλάνα αναδιάρθρωσης τα οποία όμως έχουν ήδη ακυρωθεί καθώς οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν.
2)Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από το ΤΧΣ να αναβληθεί η επίσκεψη αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης από την DGCom καθώς οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν πετύχει τους οικονομικούς στόχους αλλά δεν μπορούν να προϋπολογίσουν για το 2015.
3)Είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τις τράπεζες να καταστήσουν εμπροσθοβαρές το πλάνο πωλήσεων θυγατρικών ή μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης