Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Erste Bank: Αν δεν πληρωθούν τα 448 εκατ στο ΔΝΤ, έρχονται capital controls στις ελληνικές τράπεζες

Erste Bank: Αν δεν πληρωθούν τα 448 εκατ στο ΔΝΤ, έρχονται capital controls στις ελληνικές τράπεζες
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με νέα ρευστότητα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν capital controls αναφέρει η Erste Bank
Ξεκάθαρη είναι η προειδοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστρίας της Erste Bank για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αν δεν αποπληρωθεί η δόση του δανείου των 448 εκατ ευρώ στις 9 Απρίλιου θα σημειωθεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η ερχόμενη βδομάδα θα μπορούσε να προκληθεί νέο κύμα της ελληνικής κρίσης.
Στις 8 Απριλίου η Ελλάδα, υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλλει δόση των 448 εκατ ευρώ.
Παρά τις δηλώσεις ότι η δόση θα αποπληρωθεί, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποτυχία καταβολής στην δόση εξέλιξη που θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.
Η ρευστότητα που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ οριακή, αλλά η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη και αυτό είναι πολύ απίθανο να αλλάξει βραχυπρόθεσμα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EΚΤ και ΔΝΤ) προχωρούν πολύ αργά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Κατά συνέπεια, μπορεί σχεδόν να αποκλειστεί ότι πριν από την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ δεν θα καταβληθεί δόση στην Ελλάδα.
Οι αγορές κεφαλαίων φαίνεται να έχουν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, σε κάποιο βαθμό, οι αποδόσεις χρεοκοπίας στα ομόλογα και στα CDS αυτό αποδεικνύουν.
Σε ένα σενάριο καταστροφής το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην στάση της ΕΚΤ.
Αν υπάρξει στάση πληρωμών θα προκληθεί νέο κύμα εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτή η νέα εκροή καταθέσεων θα πρέπει να αντισταθμιστεί με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης διευκόλυνσης της ΕΚΤ.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το όριο δανεισμού προς στις ελληνικές τράπεζες, αν τα πράγματα εξελιχθούν όλο και χειρότερα αντί καλύτερα.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με νέα ρευστότητα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν capital controls δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καταθέσεων και όρια ανάληψης μετρητών από τα ATMs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης