Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα το απόγευμα η εξαγορά της Πανελλήνιας από την Πειραιώς ή πως η Πειραιώς έκανε εξυπηρέτηση…

Σήμερα το απόγευμα η εξαγορά της Πανελλήνιας από την  Πειραιώς ή πως η Πειραιώς έκανε εξυπηρέτηση…
Αξιολογώντας τα ποιοτικά στοιχεία της Πανελλήνιας τράπεζας η Πειραιώς πήρε ένα βάρος και δεν είχε κανένα ουσιαστικό όφελος πλην της αύξησης του ενεργητικού.
Σήμερα το απόγευμα θα μεταβιβαστεί η Πανελλήνια τράπεζα στην τράπεζα Πειραιώς.
Η Πανελλήνια τράπεζα που αποτελεί δημιούργημα των συνεταιριστικών τραπεζών και μέτοχοι της είναι οι μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες κυρίως η Παγκρήτρια και η Χανίων και η Γερμανική DZ Bank με 12% δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 169 εκατ ευρώ.
Ειδικά η Παγκρήτρια είχε επενδύσει τα περισσότερα κεφάλαια που σημαίνει ότι θα υποστεί και την μεγαλύτερη ζημία από την Πανελλήνια τράπεζα….μια τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Η Πανελλήνια τράπεζα το 2013 εμφάνισε ζημίες 12,6 εκατ ευρώ.
Το ενεργητικό της φθάνει τα 749 εκατ, οι σωρευμένες προβλέψεις 78 εκατ ενώ τα ίδια κεφάλαια μόλις που φθάνουν τα 50 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 652 εκατ και οι καταθέσεις 514 εκατ ευρώ….που προφανώς έχουν μειωθεί.
Τραπεζικά στελέχη – πλην Πειραιώς προφανώς – σχολίασαν την πληροφορία ότι η Πειραιώς….πραγματοποίησε την 7η εξαγορά της τα τελευταία 2 χρόνια και πως μπορεί να συμβαίνει αυτό ή και σχόλια του τύπου η Πειραιώς αν δεν κέρδιζε δεν θα εξαγόραζε την Πανελλήνια τράπεζα.
Με βάση νεότερες πληροφορίες τα πραγματικά κεφάλαια της Πανελλήνιας τράπεζας δεν είναι 50 εκατ αλλά -40 εκατ ευρώ αφαιρώντας και τα 28,3 εκατ των προνομιούχων μετοχών.
Από τα δάνεια περίπου 230 εκατ είναι προβληματικά περίπου το 36% των δανείων με βάση αισιόδοξη προσέγγιση.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η Πειραιώς μάλλον εξυπηρέτηση έκανε στην Πανελλήνια και στο ελληνικό κράτος που έπρεπε να βρει λύση για να μην χρεοκοπήσει η Πανελλήνια τράπεζα.
Η συμμετοχή της Eurobank ήταν καθαρά τυπική, συμμετείχε μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι δίδεται….μια ακόμη τράπεζα στην Πειραιώς.
Όμως αξιολογώντας τα ποιοτικά στοιχεία της Πανελλήνιας τράπεζας η Πειραιώς πήρε ένα βάρος και δεν είχε κανένα ουσιαστικό όφελος πλην της αύξησης του ενεργητικού.
Η αναβαλλόμενη φορολογία, έχει πάψει να είναι πλεονέκτημα, η Πανελλήνια τράπεζα δεν είχε κεφάλαια ενώ το μόνο στοιχείο είναι ότι αυξήθηκε το ενεργητικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης