Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody’s: To Grexit δεν αποτελεί βασικό σενάριο αλλά αν συμβεί θα είναι τραγική εξέλιξη….μόνο για την Ελλάδα

Moody’s: To Grexit δεν αποτελεί βασικό σενάριο αλλά αν συμβεί θα είναι τραγική εξέλιξη….μόνο για την Ελλάδα
Η Moody’s ωστόσο προβλέπει αύξηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ορισμένες μεμονωμένες χώρες
Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ δεν αποτελεί βασικό σενάριο αλλά αν συμβεί θα είναι τραγική εξέλιξη….μόνο για την Ελλάδα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος Moody’s στην πολυσέλιδη τριμηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία με ημερομηνία δημοσίευσης 12 Μαίου του 2015.
Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ και συνολικά με τους διεθνείς πιστωτές αλλά και η αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ επηρεάζουν την Ευρώπη αλλά όχι δομικά.
Μια ελληνική έξοδος, η οποία δεν είναι το βασικό σενάριο για την Moody’s, θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία…κυρίως.
Από την κρίση χρέους του 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ενισχύσει τους μηχανισμούς για να ανταποκριθεί σε ένα οικονομικό σοκ, ενώ οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν μειώσει αισθητά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους με την Ελλάδα, μειώνοντας τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit.
H διολίσθηση του ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015 και επίσης 1,5% το 2016.
Μάλιστα κατά την Moody’s η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα μέσα στο 2015.
Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ και η σταθεροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί πιο έντονα το 2016 μετά την υποτονική ανάπτυξη του 2015
Αναμένει η Moody’s οι οικονομίες των G20 να σημειώσουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2015, σε γενικές γραμμές χωρίς μεταβολή έναντι του 2014 και περίπου 3% ανάπτυξη το 2016
Κατά την Moody’s οι αποκλίσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών ενδέχεται να διευρυνθεί.
Η αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν την νομισματική τους πολιτικής.
Αυτή η ασυνήθιστη στρατηγική ΗΠΑ και υπολοίπου κόσμου αντικατοπτρίζει διαφορετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η διαφορετική προσέγγιση θα πυροδοτήσει αλλαγές στις ροές κεφαλαίου και τις τιμές συναλλάγματος και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Η Moody’s ωστόσο προβλέπει αύξηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ορισμένες μεμονωμένες χώρες
Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν
1)έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ,
2)άτακτη αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο να καταστεί εκ νέου αυστηρότερη η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και
3)επιπτώσεις της όποιας μελλοντικής διόρθωσης των κινεζικών μετοχών ή των τιμών των ακινήτων.
Ωστόσο, μεμονωμένα οι κίνδυνοι αυτοί θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Μία πηγή κινδύνων μεσοπρόθεσμα με πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία είναι άναρχη φιλελευθεροποίηση της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης