Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ομηρία εισαγγελικών ελέγχων και SSM οι τράπεζες – Διερευνώνται τα 10 μεγαλύτερα εταιρικά δάνεια και τα 20 ΜΜΕ

Σε ομηρία εισαγγελικών ελέγχων και SSM οι τράπεζες – Διερευνώνται τα 10 μεγαλύτερα εταιρικά δάνεια και τα 20 ΜΜΕ
Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν οι διοικήσεις από αγωγές ή μηνύσεις κάθε φορά που προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις;
Σε επικίνδυνη ομηρία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα καθώς οι εισαγγελικές παρεμβάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα.
Ήδη οι εισαγγελείς που διερευνούν το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο των ελέγχων για τα NPLs έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία
1)Για τα μεγαλύτερα μη εξυπηρετούμενα προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τις καλύψεις υπάρχουν και κυρίως τι παρεμβάσεις έχουν υπάρξει από τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστούν.
2)Οι εισαγγελείς ζητούν οι τράπεζες να καταθέσουν στοιχεία για τα 20 μεγαλύτερα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις τι καλύψεις υπάρχουν και τι μέτρα έχουν λάβει για να αυξήσουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ομηρία.
Η δικαιοσύνη προσπαθεί να διερευνήσει πως προέκυψαν τα προβληματικά δάνεια αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο εισαγγελέας να αντιμετωπίσει ένα προβληματικό δάνειο με παραδοχές του παρελθόντος χωρίς να μπορεί να κατανοήσει τις παραδοχές του παρόντος.
Τα NPE τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τραπεζικό σύστημα φθάνουν τα 112 δισεκ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 50% των δανείων.
Αν οι τράπεζες είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις για το 100% των προβληματικών δανείων τότε δεν θα υπήρχαν ζημίες πραγματικές αλλά λογιστικές.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες μπορεί να διαθέτουν ως εγγύηση ένα ακίνητο που άξιζε 1 εκατ το 2008 και το 2016 αξίζει 400 χιλ. ευρώ.
Το 2008 το δάνειο να ήταν υπερκαλυμμένο και το 2016 να είναι υποκαλυμμένο.
Οι τράπεζες έχουν ακολουθήσει πάγιες τραπεζικές πρακτικές, που η ΤτΕ έχει εγκρίνει και υιοθετούνται σε διεθνές επίπεδο.
Γιατί οι τράπεζες το 2006 είχαν NPLs 8% σε σύνολο 230 δισεκ. δανείων και το 2016 εμφανίζουν NPE 112 δισεκ. ευρώ;
Οι ίδιες τράπεζες με τις ίδιες διοικήσεις και με τα ίδια συστήματα παρακολούθησης πιστωτικού κινδύνου ήταν το 2006 σε σχέση με το 2016.
Η βασική αιτία της δραματικής επιδείνωσης των NPLs των τραπεζών ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδος η ύφεση και οι τεράστιες ζημίες στην εθνική οικονομία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε μια τόσο έντονη περίοδο ύφεσης και τόσο υψηλής ανεργίας η αναζήτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι ουτοπικός στόχος.
Το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε όχι με υπαιτιότητα των τραπεζιτών αλλά της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας.
Και ενώ οι εισαγγελείς ψάχνουν τα 10 μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια και τα 20 μεγαλύτερα προβληματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο SSM ακόμη και με ανώνυμες καταγγελίες παρεμβαίνει και διερευνά ενδελεχώς ακόμη και μεμονωμένα δάνεια.
Ο SSM έλαβε ανώνυμη καταγγελία για την αναδιάρθρωση των δανείων του ΝΙΚΑΣ και λαμβάνει πολλές καταγγελίες από ότι πληροφορούμαστε από διάφορες πηγές.
Αν οι τράπεζες για κάθε αναδιάρθρωση που πραγματοποιούν πρέπει να πάρουν την έγκριση εισαγγελέα ή του SSM είναι προφανές ότι κανείς τραπεζίτης δεν θα δείξει ενδιαφέρον να συνεχίσει την στρατηγική της αναδιάρθρωσης δανείων.
Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν οι διοικήσεις από αγωγές ή μηνύσεις κάθε φορά που προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις;
Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε σε κάποιο βαθμό να διασφαλιστούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης