Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Eurogroup στις 22/4 δίνει άτυπο πράσινο φως στην αξιολόγηση αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν έως 15/5 – Χρέος και QE τον Ιούνιο

Το Eurogroup στις 22/4 δίνει άτυπο πράσινο φως στην αξιολόγηση αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν έως 15/5 – Χρέος και QE τον Ιούνιο
Η διαπραγμάτευση για το χρέος θα είναι ταχύρυθμη αλλά η εφαρμογή μάλλον θα είναι σταδιακή.
To Eurogroup στις 22 Απριλίου θα δώσει το άτυπο πράσινο φως στην αξιολόγηση αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν έως τις 10-15 Μάιου αναφέρει μια πηγή που έχει πρόσβαση στους θεσμούς, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα σχέδια και στα χρονοδιαγράμματα. 
«Το αρχικό πλάνο περιλάμβανε το εξής σχέδιο.
Στις 2-3 Απριλίου έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών με στόχο σε διάστημα 2 εβδομάδων να κλείσουν την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Θα ακολουθούσε Euro Working Group μάλλον στις 18 Απριλίου ώστε να προετοιμάσει το έδαφος στις 22 Απριλίου στο Eurogroup που θα επικύρωνε την πρώτη θετική αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα θα ψηφίζονταν μεταξύ 25 και 27 Απριλίου την Μεγάλη Εβδομάδα.
Ωστόσο φαίνεται ότι αρχίζει να υπερισχύει ένα νέο πλάνο το οποίο χρονοδιαγραμματικά θα περιλαμβάνει τα εξής.
Στις 2-3 Απριλίου έρχονται οι δανειστές στην Ελλάδα, παρατηρείται σύμπλευση σε πολλά ζητήματα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες.
Στις 22 Απριλίου το Eurogroup δίνει καταρχάς το πρώτο πράσινο φως αναγνωρίζοντας ότι η αξιολόγηση εγκρίνεται μεν αλλά πρέπει να κλείσουν ορισμένα ζητήματα.
Στόχος θα είναι να ψηφιστούν όλα τα μέτρα έως τις 15 Μαΐου.
Ταυτόχρονα στις 22 Απριλίου στο Eurogroup θα ανοίξει και το ζήτημα του χρέους θα προσδιοριστεί μέσα στον Μάιο – και μετά την ψήφιση των μέτρων – η συζήτηση με στόχο τον Ιούνιο να υπάρχει η τελική πρόταση για το χρέος.
Η διαπραγμάτευση για το χρέος θα είναι ταχύρυθμη αλλά η εφαρμογή μάλλον θα είναι σταδιακή.
Η λύση για το χρέος που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση και ίσως μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά χωρίς μείωση μπορεί να δοθεί τμηματικά.
Δηλαδή να συμφωνηθεί μια λύση που θα εφαρμοστεί τμηματικά.
Τον Ιούνιο με την λύση για το χρέος η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE. 
Έως τότε οι τιμές των ομολόγων θα έχουν φθάσει στους στόχους.
Η διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου σχεδιασμού έχει να κάνει με τον χρόνο ψήφισης των μέτρων αντί το Μεγάλο Πάσχα των ορθοδόξων να ψηφιστούν από την Βουλή μετά το Πάσχα και το αργότερο έως τις 15 Μαΐου.
Μετά την τελική έγκριση της αξιολόγησης θα υπάρξουν κάποιες συντηρητικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την λύση για το χρέος που θα παρουσιαστεί στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαΐου για να οριστικοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης