Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα «σκάσουν» σύντομα δάνεια δύο εταιριών ύψους 840 εκατ. ευρώ

Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα «σκάσουν» σύντομα δάνεια δύο εταιριών ύψους  840 εκατ. ευρώ
Οι τράπεζες τελούν υπό την ομηρία μεγάλων δανειστών.
Την έντονη ανησυχία τους ότι δύο μεγάλες εταιρίες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και τα οι δανειακές τους υποχρεώσεις θα καταστούν προβληματικές χορηγήσεις, εξέλιξη που θα ζημιώσει τις τράπεζες έως 840 εκατ ευρώ διατυπώνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη.
«Η μια περίπτωση είναι το Mega και ο κίνδυνος να μην καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 166 εκατ είναι υπαρκτός.
Υπάρχει και άλλη περίπτωση στο χώρο της λιανικής με τεράστια παρουσία στον κλάδο και η οποία εσχάτως βρέθηκε στο επίκεντρο που τα δάνεια της φθάνουν τα 700 εκατ και οι τράπεζες ανησυχούν ότι θα τα χάσουν»
Αυτές οι δύο περιπτώσεις προσεγγίζουν σε δάνεια τα 840 εκατ και αφορούν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου καθώς όλες οι τράπεζες έχουν δανείσει...
Με βάση τους τραπεζίτες η περίπτωση αυτής της εταιρίας με 700 εκατ δάνεια αν καταρρεύσει θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στην οικονομία γιατί η επίδραση της στην λιανική είναι πολύ μεγάλη.
Οι τραπεζίτες δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι το 2016 ενώ αναμενόταν επιβράδυνση των NPLs και μείωση των προβλέψεων, αν επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο δεν αποκλείεται να περιμένουμε το 2017 ώστε να ισορροπήσουν τα προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες τελούν υπό την ομηρία μεγάλων δανειστών.
Όπως σοφά αναφέρει ο θυμόσοφος λαός «όταν χρωστάς 50 χιλ ευρώ στην τράπεζα έχεις πρόβλημα, όταν χρωστάς στην τράπεζα 50 εκατ. τότε η τράπεζα έχει πρόβλημα».
Οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εταιριών που συντηρούνται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο γεγονός.
Ο θυμόσοφος λαός αναφέρει ότι ενός κακού μύρια έπονται και ορθά το υποστηρίζει.
Η περίπτωση του Mega είναι χαρακτηριστική, αν το Mega δεν καταφέρει να επιβιώσει – θα ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην ενημέρωση  και προφανώς πρέπει να αποτραπεί – αλλά αν καταρρεύσει δεν θα ζημιωθούν οι τράπεζες με τα 166 εκατ που έχουν χορηγήσει αλλά θα υπάρξει πρόβλημα και με τα collaterals σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί π.χ. στον ΔΟΛ και τα οποία φέρουν μεταξύ άλλων εγγυήσεις από το Mega.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις δανείων σε distress funds δεν είναι προτεραιότητα αλλά όσα δάνεια σκάνε, όσες εταιρίες καταρρέουν από εδώ και πέρα τα δάνεια τους θα είναι τα πρώτα που θα πωλούνται σε distress funds.
Θα προτιμήσουμε να πουλήσουμε ένα προβληματικό επιχειρηματικό δάνειο αναφέρει…τραπεζίτης αν και τονίζει το βασικό μας πρόβλημα είναι…οι τιμές.
Οι ξένοι αγοράζουν σε τιμές που ζημιώνουν τις ελληνικές τράπεζες, που τις πλήττουν κεφαλαιακά.
Αν μια τράπεζα έχει πάρει πρόβλεψη για το 55% ενός δανείου και ο ξένος αγοράζει στο 20% της ονομαστικής αξίας αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα αν πουλήσει θα εγγράψει το 25% του δανείου σε ζημία δηλαδή καταστροφή, οπότε προφανώς κανείς δεν θα πουλήσει.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 115,5 δισεκ. ευρώ και περιλαμβάνουν προφανώς όλα τα NPLs.
Τα NPLs είναι πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση ενώ τα NPE είναι καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών και καθυστερήσεις πάνω από 90 ημέρες.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να προσεγγίζουν μαζί με τα αναδιαρθρωμένα που έχουν προβλήματα στα 122 δισεκ.
Η φοροκαταιγίδα θα δημιουργήσει νέα NPLs;
Ναι είναι η απάντηση των τραπεζών ωστόσο πιστεύουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι ακρότητες του παρελθόντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης