Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Ο μόνος λόγος για να διοικήσει κάποιος τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ηλιόλουστος καιρός

Bloomberg: Ο μόνος λόγος για να διοικήσει κάποιος τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ηλιόλουστος καιρός
Το Bloomberg σχολιάζει την αναζήτηση στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών
Στην αναζήτηση στελεχών ικανών ώστε να στελεχώσουν τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται το Bloomberg με σημερινό (9/9/2016) του δημοσίευμα.
«Σαν να μην ήταν αρκετά τα βουνά των επισφαλών δανείων και η πτώση των μετοχών, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα πονοκέφαλο: την εξεύρεση ικανών προσώπων για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, που ψάχνει για πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου, για επικεφαλής για την επιτροπή ελέγχου αλλά και για ανεξάρτητα μέλη για το διοικητικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που είναι μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και στην Εθνική) παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του, που είχε αρχικά τεθεί για τις 25 Αυγούστου.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς ψάχνει για νέο διευθύνοντα σύμβουλο από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια αυστηρή λίστα προαπαιτούμενων για προϋπηρεσία και ικανότητες κάνει την επιλογή πιθανών στελεχών πολύ δύσκολη, ενώ οι πιθανές ποινές σε περίπτωση αποτυχίας που έχουν θεσπιστεί κάνουν αυτές τις κάποτε θελκτικές θέσεις, σχεδόν απωθητικές.
Κι ενώ το πρόβλημα εύρεσης στελεχών συμβαίνει και σε τράπεζες του εξωτερικού (όπως η Standard Chartered και η Barclays) το ελληνικό πρόβλημα επιδεινώνεται από τους όρους που προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα.
«Ακόμα και για εκείνους που είναι άνεργοι, η δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύει τις ανησυχίες ότι και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών μπορούν να μείνουν πολιτικά εκτεθειμένοι, αντιμετωπίζοντας νομικές κυρώσεις σε ένα δυσλειτουργικό τοπίο» υποστηρίζει στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας σύμβουλος της Valere Capital.

Τα επισφαλή δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της χειρότερης κρίσης από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στη ιστορία.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν κατρακυλήσει πάνω από 40% μέσα το 2016, ποσοστό διπλάσιο από αυτό των ευρωπαϊκών εταίρων τους.
Το 2015, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είχε πρακτικά αφανιστεί, οδηγώντας τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων από επενδυτές και φορολογούμενους.
Εγκλωβισμένες κάτω από τα επισφαλή δάνεια των 100 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους μέσω διαγραφών, πωλήσεων και συμφωνιών με εταιρείες για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων τα επόμενα χρόνια.



Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα συμβούλια των τραπεζών θα έπρεπε να είχαν ανασυσταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, οι προσπάθειες των τραπεζών έγιναν δυσκολότερες από τις τακτικές των ελεγκτών που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι όρισαν πως οποιοσδήποτε κατείχε πολιτικές θέσεις στο δημόσιο τομέα, είχε πολιτική δραστηριότητα συνδεδεμένη με κάποιο κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια (όπως η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη) δεν μπορούν να προσληφθούν από τις τράπεζες.
Επιπροσθέτως, όλοι οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσίας στο συμβούλιο διεθνούς τράπεζας που δεν έχει συμφέροντα στην ελληνική αγορά.
«Αυτοί οι ειδικοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση, τα τελευταία 10 χρόνια, με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που σχετίζονται με την Ελλάδα» αναφέρεται στον νόμο, αποκλείοντας Έλληνες έτσι την πιθανότητα Ελλήνων τραπεζιτών στον προεδρικό θώκο των διοικητικών συμβουλίων.

Οι μισθοί

Κατά συνέπεια, η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τον Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά από ασυμφωνία των μετόχων.
Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Πουλόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο) ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας θα βρει αντικαταστάτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει προθεσμία για αιτήσεις μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, μέλη της Korn Ferry έχουν επωμιστεί τον άθλο εύρεσης υποψηφίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Για τους ξένους, οι μισθοί που προφέρονται είναι πενιχροί, ενώ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για να τους δελεάσουν.
Έτσι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να κερδίσουν κάτι αφήνοντας τις καριέρες τους» επισημαίνει ο κ. Κούτρας στο Bloomberg.
Το ανώτατο όριο για τους μισθούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ίσο με τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Οπότε ο μόνος λόγος για να πάει κάποιος σε αυτές τις θέσεις εργασίας είναι ο ηλιόλουστος καιρός στην Αθήνα» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης