Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πραγματικό σχέδιο της ΤτΕ – παρά την καθολική απόρριψη – είναι bad bank για μια τράπεζα...μαζί με την PQH

Το πραγματικό σχέδιο της ΤτΕ – παρά την καθολική απόρριψη – είναι bad bank για μια τράπεζα...μαζί με την PQH
Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ σχεδιάζει bad bank για μια τράπεζα με προίκα το χαρτοφυλάκιο NPEs της PQH... σενάριο που δεν αναμένεται να υλοποιηθεί τελικά
Σχεδόν όλοι οι φορείς και θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, της ΕΚΤ και του SSM αλλά και άλλων οργάνων της Κομισιόν έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για bad bank για κακή τράπεζα που θα συγκεντρώσει τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.
Ακόμη και η Lagarde της ΕΚΤ υποστήριξε ότι είναι πρόωρα όλα αυτά τα σχέδια, ενώ ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει σαφής καταγραφή και αποτύπωση του προβλήματος σε βάθος χρόνου οποιαδήποτε συζήτηση είναι ανεπίκαιρη.
Έχει εκτιμηθεί ότι λόγω κορωνοιού ή κατά το ορθότερο λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν τα λανθασμένα lockdowns στην οικονομία της Ευρώπης τα NPEs θα αυξηθούν κατά 80-100 δισεκ. ευρώ με την Ιταλία να φθάνει στα 30 δισεκ. από τα 212 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει και στην Ελλάδα να φθάσουν στα 77 δισεκ. από 71 δισεκ. που έχουν αναρριχηθεί – ήταν 68,8 δισεκ. –
Ενώ η bad bank έχει απορριφθεί από όλους γιατί απλά η bad bank δεν απαντάει σε κεφαλαιώδη ζητήματα ποιος θα πληρώσει την ζημία που θα είναι μεγάλη, ποιες οι αποτιμήσεις των δανειακών προβληματικών χαρτοφυλακίων και πολλά άλλα… η ΤτΕ συνεχίζει να σχεδιάζει την λύση της bad bank.
Όμως ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει μια κατεύθυνση ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της Eurobank κατά ορισμένες πηγές η ΤτΕ σχεδιάζει την bad bank για μια τράπεζα.
Για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό θα επιχειρήσει να τοποθετήσει και το χαρτοφυλάκιο NPEs της PQH της bad bank που είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης όλων των κακών τραπεζών Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ σχεδιάζει bad bank για μια τράπεζα με προίκα το χαρτοφυλάκιο NPEs της PQH... σενάριο που δεν αναμένεται να υλοποιηθεί τελικά.
Όμως μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο bad bank σε εθνικό επίπεδο;
Η απάντηση είναι όχι υπάρχουν τεράστια προβλήματα, κεφαλαιακές ανάγκες, αποτίμηση NPEs και πλήθος άλλων ζητημάτων που δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Η μόνη εξαίρεση θα ήταν να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή bad bank αλλά και πάλι θα πρέπει να ενταχθούν προβληματικά δάνεια από διαφορετικές χώρες και το ερώτημα που τίθεται είναι μπορεί ένας υπερεθνικός οργανισμός να γίνει βασικός μέτοχος πολλών τραπεζών στην Ευρώπη;
Επειδή αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, επειδή για να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank θα απαιτηθούν δύο χρόνια τουλάχιστον εάν ξεκινούσε σήμερα… και επειδή τα προβλήματα με τα κεφάλαια και την αποτίμηση δεν θα έχουν επιλυθεί… και η ευρωπαϊκή bad bank θα προσκρούσει σε πολλά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης