Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την αποχώρηση δύο Προέδρων και ο Αναπληρωτής CEO της Attica bank επικρίνει τον Πανταλάκη… για παρατυπίες; - Θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα;

Μετά την αποχώρηση δύο Προέδρων και ο Αναπληρωτής CEO της Attica bank επικρίνει τον Πανταλάκη… για παρατυπίες; - Θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα;
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica bank Αντώνης Βαρθολομαίος έχει έρθει σε ρήξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη
Τελειωμό δεν έχει η συνεχής κόντρα στο εσωτερικό της Attica bank καθώς το σήριαλ με τις κόντρες των Προέδρων με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη… επεκτείνεται και στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.
Παραιτήθηκε ο Ρουμελιώτης, παραιτήθηκε ο Μητρόπουλος και όλα μπορεί να συμβούν στο μέλλον στην Attica bank τα απίθανα μπορεί να καταστούν πιθανά.
Οι εξελίξεις όμως δεν συνάδουν με σοβαρότητα και δημιουργούν σκηνικό εύλογης κριτικής για την πορεία της τράπεζας που ουδείς έχει καταλάβει ποια κατεύθυνση θα πάρει.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica bank Αντώνης Βαρθολομαίος έχει έρθει σε ρήξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη.
Μάλιστα έχει στείλει επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο και emails για να τον ενημερώσει για τις διαφωνίες του σε σχέση με την τακτική της τράπεζας για το πρόγραμμα Phoenix που συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα.
Ο Βαρθολομαίος θεωρεί ότι περιθωριοποιείται και ως αρμόδιος για τα θέματα πληροφορικής δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον Πανταλάκη και ενημερώνει και τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της Τράπεζας Κώστα Μητρόπουλο.
Μάλιστα φέρεται να αναφέρει ότι η διοίκηση της Attica bank να συγκροτεί επιτροπές με παράτυπες διαδικασίες για το πληροφοριακό σύστημα και για τα θέματα προμηθειών.
Ο Βαρθολομαίος προτείνει να έρθει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο.

Τι συνέβη;

Οι εξελίξεις μπορεί να ειπωθεί ότι είναι αναμενόμενες.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης έδωσε εντολή να αποχωρήσει από όλες τις επιτροπές που εμπλεκόταν ο Βαρθολομαίος και ανέλαβε ο ίδιος την διαχείριση των προμηθειών.
Οπότε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος φαίνεται ότι δεν έχει αντικείμενο.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Εάν αξιολογηθεί η δομή του διοικητικού συμβουλίου η Attica bank έχει Πρόεδρο τον Κ. Μακέδο πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και βασικό μέτοχο της Attica bank και τον Κ. Τσαγκαρόπουλο αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου εκπροσωπώντας τον ΕΦΚΑ.
Πρακτικά έχουμε Πρόεδρο και αντιπρόεδρο να εκπροσωπούν τους δύο βασικούς μετόχους ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ της Attica bank.
Μπορούν να μας πουν οι δύο εκπρόσωποι των μετόχων ποιες είναι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις και αποδόσεις της τράπεζας ως προς τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει;
Προφανώς και το ΤΣΜΕΔΕ είναι κατεστραμμένος μέτοχος, η επένδυση έχει παταγωδώς αποτύχει αλλά από ότι φαίνεται θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το ΤΣΜΕΔΕ επιμένει σε μια επένδυση όπου εμφανίζεται τεράστιες ζημίες.

Υπάρχει λύση;

Η κατάσταση στην Attica bank δεν θα αλλάξει και η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές.
Η Attica bank χρειάζεται νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ και όχι 50 εκατ και η μόνη ρεαλιστική επιλογή μιας τράπεζας χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο είναι να ενσωματωθεί σε μια μεγάλη τράπεζα με ανταλλαγή μετοχών π.χ. την Εθνική τράπεζα, ώστε τα δύο Ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ να κατέχουν μετοχές Εθνικής.
Ούτως ή άλλως σήμερα η αξία των μετοχών των δύο ταμείων είναι περίπου 50 εκατ ευρώ… δηλαδή αξία μηδέν.

Τα ερωτήματα στην Attica bank... ακόμη δεν έχουν απαντηθεί 

1)Με 462 εκατ κεφάλαια η Attica bank εκ των οποίων 99,8 εακτ ευρώ tier 2 και DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 448 εκατ πόσα κεφάλαια χρειάζεται η τράπεζα;
Χρειάζεται 50 εκατ ή 150 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια;

2)Μπορεί η διοίκηση της Attica bank να μας ενημερώσει πόσες προμήθειες έχει πάρει από την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων και τις δύο τιτλοποιήσεις ειδικά αυτή των 1,35 δισεκ. ευρώ;

3)Ισχύει ότι το πρόγραμμα Artemis δημιουργεί τεράστια κεφαλαιακή ζημία που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί;
Πολλοί παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στο θέμα αυτό και θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσει η διοίκηση της Attica bank τι συμβαίνει με την τιτλοποίηση Artemis.

4)Μετά από τόσα χρόνια παραμονής η διοίκηση της Attica bank και τις αναφορές ότι έχει εκμηδενίσει τα προβληματικά δάνεια μπορεί να μας ενημερώσει
Α)Γιατί η τράπεζα για μια ακόμη φορά είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής;
Β)Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank πέραν από το να παράγει επαναλαμβανόμενες ζημίες
Γ)Από τα έσοδα της Attica bank αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, το επιχειρηματικό μοντέλο δεν αποδίδει.

5)Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί και με την Attica bank μια τράπεζα που ταλανίζεται από σωρευμένα προβλήματα και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν χάσει τα χρήματα που έχουν επενδύσει δηλαδή ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ ενώ εντυπωσιάζει ο όγκος των σωρευμένων ζημιών που έχει το Ταμείο των Μηχανικών τόσα χρόνια από την Attica bank.
Θα μπορούσε να μας αναφέρει το ΤΣΜΕΔΕ να μας ενημερώσει πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει έως τώρα στην Attica bank και τι απόδοση έχουν τα κεφάλαια αυτά;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει απέναντι στην υπόθεση Attica bank μόνο και μόνο επειδή ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ κάνει τα στραβά μάτια και η εποπτική αρχή είναι ανύπαρκτη.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει απέναντι στην υπόθεση της Attica bank μόνο εάν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την τράπεζα για να χρηματοδοτεί επιχειρηματίες τύπου Καλογρίτσα που πήραν 119 εκατ δάνεια με πραγματικές εξασφαλίσεις 3,5 εκατ ευρώ.

Κάτι δεν πάει καλά και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα μέτρα της για την Attica Bank, έχει μέτοχο τον ΕΦΚΑ μπορεί να πάρει αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης