Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τρόικα θα αποφασίσει σε ποια τράπεζα θα καταλήξει η Emporiki - Μάχη Eurobank - Alpha, πολύ κοντά και η Εθνική – Καταλύτης οι 3 όροι της ΤτΕ και οι 4 ρήτρες του ΤΧΣ – Στις 8/8 οι προσφορές

Η Τρόικα θα αποφασίσει σε ποια τράπεζα θα καταλήξει η Emporiki - Μάχη Eurobank - Alpha, πολύ κοντά και η Εθνική  – Καταλύτης οι 3 όροι της ΤτΕ και οι 4 ρήτρες του ΤΧΣ – Στις 8/8 οι προσφορές
(upd3)Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, αργά το απόγευμα της Τετάρτης 8 Αυγούστου θα υποβληθούν οι υποχρεωτικές δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Emporiki bank και το ενδεχόμενο deal με την Credit Agricole. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι οι προσφορές θα υποβληθούν στην Τρόικα στις Βρυξέλλες η οποία θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει σε ποια ελληνική τράπεζα θα δοθεί η Emporiki αξιολογώντας και τα business plan που εκπονούνται για τις συνέργειες.
Να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή προσφορών για τις 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες στις 8 Αυγούστου για να αποφευχθούν ενδεχόμενες υπόγειες συμφωνίες....
Οι προσφορές θα μπορούν να βελτιωθούν μόνο όσες κατατεθούν εμπρόθεσμα.

Με βάση την διαδικασία στις 8 Αυγούστου υποβάλλονται οι προσφορές και από διαρροές προκύπτει ότι
1)Η Eurobank έχει αποκτήσει μικρό προβάδισμα στην διαδικασία.
Η Eurobank φέρεται να έδινε γη και ύδωρ στην Credit Agricole ώστε να κλείσει μια συμφωνία ενώ στελέχη της τράπεζας είχαν πλήθος επαφών με τους Γάλλους.
Το πλεονέκτημα είναι η άμεση εμπλοκή της οικογένειας Λάτση στις διαπραγματεύσεις καθώς και η πλήρης ενεργοποίηση της διοίκησης της Eurobank.
Το μειονέκτημα που είχε προβληματίσει αλλά ίσως να ξεπεράστηκε, ήταν η ιδιαίτερη μετοχική δομή της Eurobank και το γεγονός ότι κατανέμετε σε ισότιμα μέρη και μέλη το 44% του EFG Group.
Η ανησυχία είναι ότι το 5% του μεριδίου σε κάθε μέλος της οικογένειας Λάτση μπορεί να διαφοροποιηθεί…..
2)Σε κάθε περίπτωση Alpha και Εθνική βρίσκονται επίσης πολύ κοντά. Η Alpha σταθερά αναφέρεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να κλείσει το deal.
Η Alpha επίσης φέρεται να θέλει το deal πολύ γη και αρκετό ύδωρ ενώ η Εθνική που βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την ΤτΕ…αναφέρει ότι δεν επιθυμεί πλειοδοσίες ωστόσο ενδιαφέρεται σοβαρά και θα υποβάλλει προσφορά.
3) Τόσο η ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ έστειλαν επιστολές προς τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr.
H TτΕ έχει θέσει 3 βασικούς όρους και το ΤΧΣ έχει θέσει  4 δεσμευτικές ρήτρες  που αφορούν ένα ειδικό πλαίσιο διαδικασίας προς την Εθνική, Alpha, Eurobank και βεβαίως προς την Credit Agricole – Emporiki.
Το ΤΧΣ για να μην εμπλακεί στην διαδικασία των προσφορών ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει γνώση των προσφορών πριν αυτές υποβληθούν ωστόσο κατά την αξιολόγηση θα αποτιμηθούν και θα αξιολογηθούν και οι 4 ρήτρες προς τις 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Οι 4 ρήτρες του ΤΧΣ και οι 3 όροι της ΤτΕ είναι
Α)Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Emporiki. Η Credit Agricole να καλύψει τα 2,47 δις ευρώ που ζητάει η ΤτΕ.
Η ρήτρα αυτή από το ΤΧΣ συμπεριλαμβάνεται και στους όρους της ΤτΕ δηλαδή στην επιστολή Παπαδάκη.
Β)Το funding gap ύψους 4,91 δις ευρώ να το καλύψει η Credit Agricole στην Emporiki.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι αν η Credit Agricole αποφασίσει να αγοράσει μέρος των δανείων της Emporiki bank προφανώς το funding gap θα μειωθεί ανάλογα με το ύψος των στοιχείων ενεργητικού που θα αγοραστούν.
Η ρήτρα αυτή από το ΤΧΣ συμπεριλαμβάνεται και στους όρους της ΤτΕ στην επιστολή Παπαδάκη.
Γ)Το ΤΧΣ όμως έθεσε πέραν αυτών μια σημαντική ρήτρα.
Οι τράπεζες θα πρέπει να φέρουν business plan το οποίο θα αποτιμήσει το ΤΧΣ που να αποδεικνύει ότι εξαγοράζοντας την Emporiki θα επιτευχθούν συνέργειες.
Αν οι συνέργειες είναι δυσδιάκριτες το ΤΧΣ μπορεί να ακυρώσει τον διαγωνιζόμενο και να θέσει εκτός πλαισίου την προσφορά και κοινώς να βγάλει τράπεζα από την διαδικασία.
Ήδη οι τράπεζες έχουν αναθέσει σε διεθνείς οίκους να αποτιμήσουν το deal.
Τα business plan πρέπει να αποτιμήσουν την θετική συνεισφορά της εξαγοραζόμενης Emporiki bank.
Οι τράπεζες έχουν ένα στόχο να κάνουν βασικό μέτοχο την Credit Agricole ώστε να τους καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Όμως το ΤΧΣ ως μέτοχος επιδιώκει να βελτιστοποιήσει το deal.
Δ)H 4η ρήτρα σχετίζεται με την επικαιροποίηση της προσφοράς.
Τα στοιχεία που αποτιμούν την Emporiki είναι μέχρι 31 Μαρτίου 2012.
Το ΤΧΣ τονίζει ότι η προσφορά και η αποτίμηση της Emporiki θα λάβει υπόψη μέχρι και την ημέρα επικύρωσης του deal.
Π.χ. μπορεί να υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλη Αυγούστου αλλά το deal να κλείσει νομικά τεχνικά τέλη Νοεμβρίου.
Θα ληφθεί υπόψη η εικόνα της Emporiki μέχρι τέλη Νοεμβρίου καθώς παρατηρείται επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών.
4)Για να είναι επιτυχημένο το deal μεταξύ της ελληνικής τράπεζας που θα εξαγοράσει την Emporiki και της Credit Agricole που θα πωλήσει είναι να πειστεί η Γαλλική Τράπεζα να συμμετάσχει και στην αμκ που θα ακολουθήσει για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου σχήματος από το ΤΧΣ.
Κοινώς να αναλάβει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των 2,475 δις ευρώ της Emporiki και να καλύψει και το 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αμκ του ενιαίου σχήματος.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα λιγότερα κεφάλαια θα καταβάλλει στην Alpha.
Έπονται η Eurobank και η Εθνική.
Κάθε τράπεζα προσφέρει κάτι διαφορετικό προφανώς και η Εθνική τον γεγονός ότι θα είναι συνεργάτης η CA του ελληνικού κράτους.
5)Αυτό που ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί – τουλάχιστον από τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα είναι – αν τελικώς θέλει να μείνει στην Ελλάδα η Credit Agricole.
Μπορεί να δεσμεύεται από την επιστολή της ΤτΕ αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αμκ.
Η Credit Agricole θα είναι ο νέος στρατηγικός σύμμαχος μιας εκ των 3 ελληνικών τραπεζών σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Όμως αν δεν καταβάλλει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής  η Credit Agricole θα περνάει ένα μήνυμα ότι παραμένει στην Ελλάδα….φεύγοντας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 5 Αυγούστου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης