Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Προς έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Ασφαλιστική – Θα εκδώσει 400 εκατ Tier 2 με 4,5%

Εθνική Τράπεζα: Προς έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Ασφαλιστική – Θα εκδώσει 400 εκατ Tier 2 με 4,5%
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο σε έκδοση Tier 2 θα διαμορφωνόταν στο 4,5%, ωστόσο ο στόχος της Εθνικής για επιτόκιο 3,90% δεν είναι εφικτός για το ορατό μέλλον.
Σχετικά Άρθρα

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου 2021, θα ανακοινώσει η Εθνική τράπεζα για να επικυρώσει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική.
Αρχικά θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 ή 24 Μαρτίου 2021 (25 Μαρτίου είναι εθνική επέτειος) και ταυτόχρονα θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε οι μέτοχοι να επικυρώσουν την απόφαση πώλησης.
H αξιολόγηση της προσφοράς του CVC από την Barclays και την Deloitte για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μέτοχος Εθνικής με ποσοστό 40,3%) θα παραδοθεί έως και τις 18 Μαρτίου 2021.
Η Εθνική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC έναντι 390+60=450 εκατ ευρώ.
Ωστόσο εξετάζεται και η πώληση του 90% έναντι 510 εκατ ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο θα επικυρώσει το deal με το CVC αλλά θα απαιτηθεί και η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και αυτό γίνεται για λόγους όχι μόνο νομικής αλλά και θεσμικής προστασίας, η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας

Σχεδιάζει έκδοση Tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ

Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει έκδοση ομολόγου Tier 2 με στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια της στα 5,8 δισεκ. ευρώ.
O χρόνος της έκδοσης θα καθοριστεί από την συγκυρία στην αγορά ομολόγων καθώς υπάρχει επιδείνωση εσχάτως.
Μάλιστα προσανατολίζεται σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 400 εκατ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 4,5%, ωστόσο ο στόχος της Εθνικής για επιτόκιο 3,90% δεν είναι εφικτός για το ορατό μέλλον.
Να σημειωθεί ότι το υπάρχον ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει τιμή 111,85 μονάδες βάσης, είχε κουπόνι 8,25% και έχει σήμερα επιτόκιο 4,30%.
Της Alpha bank το ομόλογο εκδόθηκε στο 5,50% και της Πειραιώς διαπραγματεύονται στο 7,20% με 7,75% (δύο εκδόσεις με κουπόνια 9,75% και 5,50%).

Κέρδη 1,1 με 1,15 δισεκ. ευρώ το 2020 λόγω εκτάκτων

Για την χρήση 2020 η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει κέρδη 1,1 με 1,15 δισεκ. ευρώ με τα έκτακτα όμως να προσεγγίζουν τα 1,45 δισεκ. ευρώ κυρίως από ομόλογα και swaps.
Το 2020, η χειρότερη περίοδος για την ελληνική οικονομία, λόγω συγκυριών αλλά και σωστής στρατηγικής της διοίκησης ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων πολλών ετών.
Το 2021 επίσης θα εγγράψει πολλά έκτακτα και από swaps ομολόγων αλλά και από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η φυσιολογική χρονιά θα είναι το 2022 οπότε και θα εμφανίσει κέρδη 450-500 εκατ από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων.

Μάχη μεταξύ dovalue και Cepal για το Frontier

Για την τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 6,1 δισ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs), ονόματι Frontier η μάχη θα επικεντρωθεί μεταξύ Cepal και dovalue.
Οι 4 ενδιαφερόμενοι είναι
Η Cepal με την Davidson Kempner, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής
Η doValue, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital.
Σημειώνεται ότι η Fortress και η Bain Capital είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας που είναι ο μητρικός όμιλος της doValue Ελλάδας.
Η Intrum, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων της Πειραιώς
Η Quantum η οποία χρηματοδοτείται από την Pimco
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να αντλήσει περίπου 90 με 120 εκατ. ευρώ, ενώ μάλλον είναι ανέφικτος ο στόχος για 140 εκατ. που έχει εκτιμηθεί από ορισμένους παράγοντες, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις μέχρι μέσα Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί η short list των ενδιαφερομένων και μέχρι τον Ιούνιο 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και θα κλείσει η συμφωνία.

Η αποτίμηση Καλοκαίρι 2022 στα 4 δισεκ. ευρώ ή 4 ευρώ ανά μετοχή 

Με βάση εκτιμήσεις στελεχών της Εθνικής τράπεζας και της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ισολογισμού περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα το Καλοκαίρι του 2022 η αποτίμηση της Εθνικής θα είναι 4 δισεκ. ευρώ από 2,1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Αυτό μεταφράζεται σε 4 ευρώ από 2,33 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης