Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Πως απεμπλέκεται από τα μεγάλα κόκκινα δάνεια

Εθνική Τράπεζα: Πως απεμπλέκεται από τα μεγάλα κόκκινα δάνεια

Χαλυβουργική και Athens Heart οι επόμενες υποθέσεις

Σχετικά Άρθρα
Το οριστικό κλείσιμο των μεγάλων εκκρεμοτήτων προωθεί η Εθνική Τράπεζα στα κόκκινα δάνεια, είτε με αποχώρηση όπου δεν επηρεάζει τις λύσεις είτε μέσω άλλων ενεργειών ( δικαστήρια, συμφωνίες εξυγίανσης ).
Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανέρχονται πλέον σε 4,1 δισ. ευρώ καθώς πέραν των ρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 18μηνο (3 δις. ευρώ ), η τράπεζα προωθεί ένα ξεκαθάρισμα στα μεγάλα κόκκινα εταιρικά δάνεια στο χαρτοφυλάκιο της, παράλληλα με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Frontier, ύψους 6,1 δισ. Ευρώ για την οποία δόθηκε παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ύστερα απο την υπογραφή της πώλησης των κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 33 εκατ. ευρώ προς το HΙG Capital, η Εθνική διαχερίζεται δυο ακόμα μεγάλες υποθέσεις, τα δάνεια της Χαλυβουργικής, και τα δάνεια του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για Χαλυβουργική εφόσον αποφασιστεί ειδική διαχείριση

Σε ότι αφορά τα δάνεια της Χαλυβουργικής αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Εθνική Τράπεζα υποβάλλοντας αίτημα προκειμένου η εταιρεία να τεθεί υπο καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Πρόκειται, όμως, για μια χρονοβόρα διαδικασία και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα απο ένα διάστημα 3 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση όπου το δικαστήριο αποδεχθεί τελικώς το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας, τότε η τράπεζα θα προχωρήσει στην διεξαγωγή πλειοδοδοτικού διαγωνισμού για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ούτε έχει δεχθεί, ούτε συζητά οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής προς την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στα 344 εκατ. ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα “η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις προς την Τράπεζα το Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.”
Αντίθετα, η Χαλυβουργική κατηγόρησε την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ότι, δεν αποδέχθηκε την πρόταση business plan για επανεκκίνηση της εταιρείας και πρόσθεσε με το καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία ενω κινδυνεύουν να χαθούν οι άδειες των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Η Χαλυβουργική επισήμανε μάλιστα, ότι απο το 2015 οι τόκοι δανείων προς Εθνική – Πειραιώς είχαν ανέλθει σε 103,5 εκατ. ευρώ.

Σε πτωχευτικό άρθρο το Athens Ηeart

Για την περίπτωση των δανείων του εμπορικού κέντρου Athens heart, ύψους 50-55 εκατ. ευρω, σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται η ένταξη σε πτωχευτικό άρθρο 106β ( συμφωνία ) εξυγίανσης – αν και σύμφωνα με άλλες πηγές πρόσφατα η Εθνική Τραπεζα προσπάθησε να προχωρήσει εκ νέου πώληση προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Είχε προηγηθεί η προσπάθεια συμφωνίας με τον Αμερικανικό όμιλο ακινήτων Hines, αλλά τελικά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης