Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με βάση τα stress tests, το DTC και τα NPEs… αξίζουν για αγορά οι ελληνικές τράπεζες; - Η απάντηση δεν ενθουσιάζει

Με βάση τα stress tests, το DTC και τα NPEs… αξίζουν για αγορά οι ελληνικές τράπεζες; - Η απάντηση δεν ενθουσιάζει

Έχει σημειωθεί μεγάλη εξυγίανση στις ελληνικές τράπεζες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση αλλά υπάρχουν και πολλά αδύναμα σημεία... ακόμη

Σχετικά Άρθρα

(upd4)Μετά τα stress tests, όπου όλες οι ελληνικές τράπεζες τα πέρασαν, καθώς είχαν προηγηθεί οι κεφαλαιακές ενισχύσεις, μετά την τροποποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που πλέον με ζημίες δεν ενεργοποιείται και παρά την μεγάλη μείωση των NPEs… οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αξίζουν για αγορά;
Πρωτίστως και προφανώς όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων οι τράπεζες στην Ελλάδα από 106 δισεκ. NPEs θα βρεθούν προσεχώς στα 15 δισεκ. είναι σίγουρα ένας άθλος που με την βοήθεια του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 επιτεύχθηκε.
Συγκέντρωσαν κεφάλαια εν μέσω δύσκολων συνθηκών, η Alpha bank 800 εκατ η Πειραιώς 1,35 δισεκ. η Eurobank 930 εκατ μέσω της Grivalia και η Εθνική 2,34 δισεκ. έκτακτα κέρδη και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων π.χ. Εθνική Ασφαλιστική.
Συγκέντρωσαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και άλλων παρεμβάσεων περί τα 7 με 7,4 δισεκ. ευρώ.
Έχει σημειωθεί μεγάλη εξυγίανση στις ελληνικές τράπεζες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση.

Υπάρχουν πολλά αδύναμα σημεία;

Παρά την μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί ακόμη το τραπεζικό σύστημα είναι ασθενές, όχι ασταθές αλλά ασθενές δηλαδή αδύναμο

-Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 21 δισεκ. εκ των οποίων τα 14,6 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση
δηλαδή χαμηλής στάθμης κεφάλαια.
Μπορεί να μην ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC που όταν μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες υποχρεούται σε αύξηση υπέρ του δημοσίου άρα dilution των παλαιών μετόχων αλλά στην πράξη και με όρους συγκρισιμότητας οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκάθαρα αδύναμα κεφάλαια.

-Με όρους συγκρισιμότητας, δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία P/BV οι ελληνικές τράπεζες είναι δίκαια αποτιμημένες.
Εκτιμούμε ότι το μέγιστο P/BV που δικαιολογεί ο κλάδος είναι 0,60 και σίγουρα όχι κάτω από 0,30 στο χειρότερο σενάριο.
Ήδη η Eurobank βρίσκεται στο 0,55

-Με όρους κερδοφορίας οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη 1,7 δισεκ. το 2022, καλή επίδοση αλλά οι τράπεζες στην Ευρώπη σταθερά επιτυγχάνουν κέρδη και σταθερά διανέμουν μερίσματα.

-
Οι ελληνικές τράπεζες το 2023 θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα και να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές.
Αυτό θα είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη.

-Με όρους δανείων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάποτε επιτύγχανε κέρδη γιατί είχε 260 δισεκ. δάνεια υγιή και 45 δισεκ. επενδύσεις στα ομόλογα που είχαν επιτόκια κοντά στο 4%.
Σήμερα τα υγιή δάνεια είναι 110 δισεκ. και η έκθεση στα ομόλογα 8-9 δισεκ. με επιτόκια κάτω του 1%.

-Το βασικό πρόβλημα των τραπεζών κατά την άποψη μας είναι ότι έχουν οριοθετημένο ορίζοντα.
Π.χ. οι τράπεζες στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα τα 500 με 700 εκατ κέρδη στο καλύτερο σενάριο, δεν είναι αμελητέα ποσότητα – σε καμία περίπτωση – αλλά οι επενδυτές ξέρουν ότι δεν μπορούν να έχουν θετικές εκπλήξεις από τις τράπεζες

-Οι τράπεζες όπως επισημάναμε είχαν 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και θα βρεθούν προσεχώς στα 15 δισεκ. δηλαδή μείωση των NPEs 91 δισεκ.
Αυτά τα 91 δισεκ. NPEs έχουν βγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών και βρίσκονται παρκαρισμένα στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Τι απαιτείται;
Ένα μεγάλο haircut τουλάχιστον 30% με 40% στα προβληματικά δάνεια έως 200 χιλιάδες ευρώ και ειδικά στα προβληματικά στεγαστικά.
Να υπάρξει αναδιάρθρωση και πέραν από τα haircut να παραταθούν 20-25 χρόνια οι περίοδοι αποπληρωμής.
Το μοντέλο αυτό να είναι σημείο αναφοράς για όλους.

-Στην ανάλυση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα placement που προετοιμάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες.
Αρχικά το 20% της Εθνικής, το 20% της Πειραιώς και το 4-6% της Alpha bank… θα έχουμε λοιπόν προσφορά μετοχών.
Στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και τα placement που θα πραγματοποιήσει και το Fairfax στην Eurobank από τα τέλη του 2022 και μετά – περίπου το 10% των μετοχών -

Γιατί οι τράπεζες δεν ενθουσιάζουν και γιατί δεν μπορούν να δώσουν υπερκέρδη χρηματιστηριακά; 

Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι μπορεί οι τράπεζες να τριπλασιάσουν την αξία τους ή να την πενταπλασιάσουν.
Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προσφέρουν αποδόσεις που θα ενθουσιάσουν και δεν θα εκπλήξουν ακόμη και τους πιο ρισκαδόρους επενδυτές.
Οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών είναι έως 30% με 35% αύξηση τιμών σε ένα καλό σενάριο για την οικονομία.
Μάλιστα πλησιάζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα να γίνουν ακριβές σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Όταν συγκρίνουμε αποδόσεις και τιμές μετοχών να θυμόμαστε δεν είμαστε οι μόνοι πάνω στην Γη αλλά υπάρχουν και άλλες τράπεζες με καλύτερης ποιότητας κεφάλαια και καλύτερη κερδοφορία και καλύτερο free float και καλύτερα business plan.

Στο ερώτημα εάν αξίζουν για αγορά οι ελληνικές τράπεζες η απάντηση είναι η εξής....

Θα προσφέρουν αποδόσεις καλύτερες από καταθέσεις και ομόλογα είναι σίγουρο και στο μέλλον θα τα πάνε καλύτερα αλλά μην ποντάρετε σε υπερκέρδη, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα σας τα δώσουν.
Αυτά που αναλύουμε απλοϊκά σήμερα σε ένα κείμενο έχουν ήδη αναλυθεί από την πλειονότητα των διεθνών επενδυτών.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, πέρασαν τα δύσκολα αλλά θα διανύσουν και μια περίοδο σταθεροποίησης οπότε… χρήζουν προσοχής όχι με την έννοια των αρνητικών εκπλήξεων αλλά του γεγονότος ότι θα καθυστερήσουν να δώσουν καλές αποδόσεις.

Τα αποτελέσματα των stress tests στις 30 Ιουλίου 2021

Η Πειραιώς έχασε 2,3 δισεκ. και έμεινε με 4,2 δισεκ. κεφάλαια στο stress tests αλλά στην πραγματικότητα είναι 4,9 δισεκ. λόγω της εξυγίανσης και μετά την αύξηση 1,35 δισ.
Στο δυσμενές σενάριο της Πειραιώς δεν έχει συμπεριληφθεί η αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank έχασε 3,1 δισεκ. από κεφάλαια και περιορίστηκε στα 4,6 δισεκ.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ αλλά και την παραδοχή ότι τα τελικά κεφάλαια θα προσδιοριστούν στα 5,4 δισεκ. και η Alpha bank υπέστη κεφαλαιακό πλήγμα αν και συνέχισε να επιτυγχάνει αξιοπρεπείς επιδόσεις στο stress tests.
Η Eurobank έχασε 2 δισεκ. κεφάλαια και επί της ουσίας εικονικά τα 5,3 δισεκ. που είναι τα πραγματικά της κεφάλαια ουσιαστικά μετατρέπονται σε 3,3 δισεκ.
Η Εθνική τράπεζα έχασε επίσης 3 δισεκ. και απέμεινε με 2,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο έναντι των πραγματικών κεφαλαίων της που διαμορφώνονται στα 5,47 δισεκ.

TrapppppBN1.png
stresstestssBN.png
PinakkkkkBN2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης