Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά από 2.920 ημέρες το Fairfax έφθασε στο μέσο κόστος κτήσης τα 0,93 ευρώ στην Eurobank – Τι θα ακολουθήσει;

Μετά από 2.920 ημέρες το Fairfax έφθασε στο μέσο κόστος κτήσης τα 0,93 ευρώ στην Eurobank – Τι θα ακολουθήσει;
Με όρους P/E η Eurobank είναι φθηνή αλλά με βάση την χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια είναι ακριβή η μετοχή
Σχετικά Άρθρα

Το καναδικό fund Fairfax έφθασε τελικά μετά από 8 χρόνια αναμονής στο μέσο κόστος κτήσης στην Eurobank που διαμορφώνεται στα 0,93 ευρώ ενώ το ιστορικό κόστος κτήσης είναι τα 2,52 ευρώ.
Τα 8 χρόνια ισοδυναμούν με 2.920 ημέρες και ναι μπορεί το Fairfax που κατέχει το 33% της Eurobank να περίμενε 8 χρόνια… αλλά από τις επενδύσεις στην Ελλάδα ειδικά την Eurolife και βεβαίως από τις επενδύσεις στα ομόλογα, οι καναδοί έχουν επιτύχει υπεραξίες.
Το μέσο κόστος κτήσης αναπροσαρμόστηκε μετά την απορρόφηση της Grivalia οπότε ενώ η αρχική επένδυση ήταν 934 εκατ ευρώ στα 2,52 ευρώ με την απορρόφηση της Grivalia μειώθηκε το κόστος κτήσης στα 0,93 ευρώ.
Πλέον η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 3,44 δισεκ. ευρώ και απέχει 800 εκατ από την δεύτερη Alpha bank στα 2,6 δισεκ. ευρώ.

Τι θα ακολουθήσει;

Κατά καιρούς φήμες έρχονται και επανέρχονται με επίκεντρο την Eurobank.
Η φήμη είναι ότι η Grivalia θα αποσχιστεί από την Eurobank και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ
Με βάση αυτή την φήμη το Fairfax θα πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει και από 33% θα υποχωρήσει στο 22% με 20%.
Η φήμη αυτή δεν είναι νέα έρχεται και επανέρχεται…
Ωστόσο οι επενδυτές και οι μέτοχοι της Eurobank πρέπει να χαλαρώσουν, για τους επόμενους 12 μήνες η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε απόσχιση της Grivalia που δραστηριοποιείται στα ακίνητα.
Όμως είναι αλήθεια… έχει κάποιο σχέδιο για τα ακίνητα που προσεχώς θα αποκαλυφθεί.
Υπάρχει μια αρχή που θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί.
Όσο υπάρχει ενσωματωμένη στον ισολογισμό η Grivalia αύξηση κεφαλαίου ΔΕΝ θα κάνει η Eurobank.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν, όντως το Fairfax από τον Καναδά, ο βασικός στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank με ποσοστό 33% ήθελε να αποεπενδύσει, να πουλήσει μέρος των μετοχών της τράπεζας, προηγουμένως όμως ήθελε να αποσχίσει την Grivalia από την Eurobank.
To Fairfax θεωρεί ότι τα ακίνητα θα δώσουν σοβαρές υπεραξίες – αποδόσεις στην Ελλάδα.
Αυτός οι σχεδιασμός – καθώς ήταν σχεδιασμός – έχει μεταβληθεί.
Το Fairfax δεν βιάζεται να φύγει και δεν βιάζεται να προχωρήσει στην απόσχιση της Grivalia.
Ο σχεδιασμός πάντως για αύξηση 1,5 δισεκ. στο τέλος του 2022 δεν έχει αλλάξει αλλά ακόμη τελεί υπό αιρέσεις…

Τι σημαίνει αυτό για την μετοχή;

Πριν περίπου 4 μήνες το BN είχε αναφέρει ότι προς το τέλος του 2021 η μετοχή θα βρίσκεται πέριξ των 0,90 ευρώ.
Ήδη η μετοχή βρίσκεται στα 0,93 ευρώ και οτιδήποτε υψηλότερο θα θεωρείται υπερτιμημένο.
Η Eurobank θα επιτύχει το 2021, προσέξτε το 2021 κέρδη 470 εκατ ευρώ – χωρίς τα έκτακτα από την πώληση των POS - και το 2022 κέρδη περίπου 540 εκατ ευρώ με στόχο το 2023 κέρδη 580-620 εκατ ευρώ.
Η προοπτική αυτή της κερδοφορίας του 2022 δίνει P/E 3,44 δισεκ. διά 540 εκατ = 6,4, το οποίο θεωρείται χαμηλό - φθηνό για τα δεδομένα της Ευρώπης.
Ωστόσο με όρους P/BV 3,44 δισ διά 5,4 δισ = 0,64 τιμή προς λογιστική αξία... βρίσκεται σε υπερτιμημένη ζώνη.

Το ισχυρό χαρτί της Eurobank είναι η σταθερότητα της κερδοφορίας της και η προβλεψιμότητα της και το κυριότερο από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων... ειδικά αυτό το τελευταίο ας το λάβουμε υπόψη.
Π.χ γνωρίζουμε ότι από το εξωτερικό και από τα ακίνητα σε ετήσια βάση μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη περίπου 300 εκατ ευρώ και τουλάχιστον 250 εκατ από την Ελλάδα από τόκους και προμήθειες.
Η επιτυχία αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην διοίκηση Καραβία που έχει δημιουργήσει τον καλύτερο ισολογισμό ελληνικής τράπεζας ως προς τις πηγές εσόδων με καλή διασπορά και προβλεψιμότητα.
Για το 2022 η μετοχή της Eurobank το πολύ να φθάσει στην ζώνη των 1,05 με 1,10 ευρώ που σημαίνει περιθώριο ανόδου 16% με 18%.
Πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι η μετοχή της Eurobank δεν έχει ισχυρά ανοδικά περιθώρια, ωστόσο είναι μια σταθερή και αμυντική μετοχή… που δεν θα εκπλήξει αρνητικά.

Εγκαταλείπεται το σχέδιο εξαγοράς της HSBC Ελλάδος

Μετά από έξι μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων η Eurobank αποσύρει το ενδιαφέρον της για την HSBC Ελλάδος, καθώς δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το deal εάν πραγματοποιείτο θα επέτρεπε στη Eurobank να ανακτήσει περίπου 120-125 εκατ. λόγω αρνητικού goodwill.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, άπαξ και η Eurobank αποσύρθηκε, και δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος από τις μεγάλες τράπεζες, η μόνη θεωρητική επιλογή είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Optima Bank, η οποία θα χρειαστεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, σενάριο λιγότερο πιθανό.

Πουλάει τα POS 350 - 370 εκατ.

Ως γνωστόν η Eurobank βρίσκεται στην τελική φάση πώλησης των POS, των μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών, έναντι 350 - 370 εκατ. που θα το εγγράψει ως έκτακτο κέρδος.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank για το 2021 θα εμφανίσει επαναλαμβανόμενα κέρδη περί τα 750 εκατ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τελευταία φάση εξυγίανσης των NPEs.
Αυτά τα 750 εκατ. αποτελούν μία αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τύπου Alpha Bank που ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 800 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης